Flow-élmény családilag

Így neveljetek boldog felnőtteket!

Miért fontos, hogy a kisebbek ne essenek áldozatául az ingerekben időnként talán túlságosan is gazdag környezetüknek, és tudatosan ügyeljünk arra, hogy kicsit lelassítsanak? Egyáltalán milyen módszereket alkalmazhatunk, ha azt szeretnénk, hogy elmélyedjenek egy tevékenységben, és átéljék az úgynevezett flow-t, az áramlatot, melyből visszatérni a jelenbe egyfajta megváltozott, örömteli állapottal jár?

01.jpg

A különböző alkotói tevékenységek rendkívül jótékony hatást gyakorolnak az emberi szervezetre, stresszoldó hatásuk közismert. Mégis a kisebbek esetében érdemes némi fondorlathoz folyamodni, ha szeretnénk virtuális ingerektől mentes, kreatív tevékenységre buzdítani őket. De miért is fontos átélni az áramlatélményt? Miért is jó ez nekünk? Az angol „flow” szó jelentése lebegés, folyás, áramlás, de az 1990-es évek eleje óta egy pszichológiai fogalmat jelölő tudományos kategória is, melyet Csíkszentmihályi Mihály pszichológus kutatott több mint két évtizeden keresztül. A flow-, azaz áramlatélmény egyik fő ismérve, hogy az ember annyira koncentrál, és annyira belefeledkezik egy tevékenységbe, hogy az idő múlásáról és a hétköznapok gondjairól megfeledkezve, a tevékenység végeztével egy sokkal örömtelibb, kiegyensúlyozottabb tudatállapotban tér vissza. Ez az állapot bármilyen összpontosítást igénylő tevékenységnél megfigyelhető – legyen szó táncról, hegymászásról, egy érdekes kiállításról vagy éppenséggel alkotásról.
Megjelent egy gyerekkönyv, ami megmutatja, hogyan érjük el a gyerekekkel közösen ezt a flow-élményt. Rendeld meg itt!

Az élmény kutatója, Csíkszentmihályi Mihály szerint ilyenkor annyira leköt minket egy tevékenység, hogy a figyelemnek nem marad elég tere arra, hogy múlttal, jövővel vagy bármilyen, az adott pillanatban jelentéktelennek tűnő ingerrel foglalkozzon. Az áramlatban eggyé olvadunk környezetünkkel, ezáltal tulajdon Énünk nem köti le a figyelmünket, mivel azt teljes egészében az adott tevékenységnek szenteljük. Így nincs helyük a hétköznapokban felmerülő, Énnel kapcsolatos fenyegetéseknek sem. Elveszítjük az Én-tudatot, de ez semmiképp sem keverendő össze az Én hiányával. Az élmény Én-transzcendenciához vezet, amely által az Én képes kitágítani a határait, és összetettebb lesz, mint korábban. Az áramlat-élmény segítségével az Én megerősödve kerül ki a tapasztalatból, ami az erős Énkép felépítéséhez is szükséges. A tevékenység végeztével az Én már nem ugyanaz, mint az áramlatélmény előtt volt, új készségekkel és teljesítményekkel gazdagodva tér vissza a jelenbe.

Most megjelent könyvünk, a Sári és Berci otthon éppen ezt az élményt segít elsajátítani. Tedd kosárba!

A játék is pontosan ugyanezt az érzést hívja elő belőlünk. A játékkal töltött idő alatt megszűnik az időérzet, ami talán az egyik leglényegesebb eleme az örömérzetnek. A kora gyermekkori élmények is sokban hozzájárulnak ahhoz, hogy a későbbiekben valaki milyen könnyen éli át az áramlatot. A Chicagói Egyetemen végzett kutatás során Kevin Rathunde megállapította, hogy azok a tizenévesek, akik bizonyos típusú kapcsolatban éltek a szüleikkel, a legtöbb élethelyzetben sokkal erősebbek, boldogabbak és elégedettebbek voltak, mint azok a kortársaik, akiknek az életéből hiányzott ez a fajta kapcsolat. Tehát nem mindegy, mikor és hogyan kezdjük el bevonni gyerekeinket az áramlat-élménybe, hiszen aki korábban elkezdi, később is elégedettebb és boldogabb lesz. Szerencsére az élmény könnyen előhívható játékkal vagy barkácsolással, esetleg egyszerre mind a kettővel. Tudd meg hogyan!
03.jpg

Czernák Eszter Sári és Berci otthon című kötetével szinte észrevétlenül csempészhetünk áramlatélményt a hétköznapokba a benne rejlő játékok és kreatív tevékenységek segítségével. A fejezetekben szereplő helyzetek bármely szülőnek ismerősek lehetnek, de kész megoldások helyett inkább kreativitásra, közös játékra buzdítanak. A különböző fejezeteket olvasva rájöhetünk, hogy sokszor a könnyebb megoldások felé hajlunk, pedig egy kis fantáziával a játékok nagy részét mi magunk is előállíthatjuk, ráadásul a közös játék, barkácsolás – a flow-élménynél fogva nemcsak a gyerekek körzérzetére, de a miénkre is rendkívül jótékony hatást gyakorol. Például mennyivel értékesebb családilag kartondobozokból és műanyag palackok kupakjaiból játékkonyhát készíteni, mint csak simán elmenni a játékboltba, és készen megvásárolni azt. A közös családi és áramlatélményen túlmenően jótékony, kreativitásfejlesztő hatásról még nem is beszéltünk, ahogy arról sem, mennyivel jobban értékeljük, amit mi magunk állítunk elő. Remek és órákig tartó szórakozás lehet az is, ha papíron körberajzolt tenyerünkbe különböző formákat, élőlényeket látunk és rajzolunk bele, mint a Sári és Berci Tenyérrajz című fejezetében.
02.jpg

Olvasd el a mesét ITT!

Czernák Eszter könyvével nemcsak segíthetünk a kisebbeknek átélni és elsajátítani az áramlatélményt, de azt is lehetővé tesszük, hogy később kiegyensúlyozott felnőttek váljanak belőlük. Persze a közös élmények nekünk is segíthetnek abban, hogy rátaláljunk a belső harmóniára a stresszmentesebb hétköznapokon. A kötet mellett Youtube csatornánk Pagony Kreatív-DIY videóit is szeretnénk figyelmetekbe ajánlani, ahol rengeteg, meséinkhez kapcsolódó kreatív videót találhattok. Ezek segítségével készíthettek kaleidoszkópot, törpekönyvtárat, könyvjelzőt, bélyegzőt, ujjbábot, szobadekorációt – csak hogy néhányat említsünk a lehetőségek közül!RENDELD MEG ITT!

Kapcsolódó termékek