Foglalkozzunk a foglalkoztatókkal!

Könyvek a nyári unalom ellen

cimkék: #szülőknek #nyár

Itt a nyár, ha épp nem táborban, vagy strandon töltik az időt,sokszor igazi kihívás hogyan kössük le a gyerekeket. Sokuknak probléma, hogy a hosszú nyári szünet alatt kiesnek az iskolau ritmusból, így nehezen indul majd az új tanév. Van néhány újdonságunk, amik a legkevésbé sem „tankönyvszagúak”, ám mégis teli vannak hasznos és fejlesztő feladatokkal. Ha épp a hűvös szobába menekültök a kánikula elől, a legjobb megoldás egy szuper foglalkoztatófüzet. Kicsiknek és nagyoknak egyaránt találtok megfelelőt, és nektek szülőknek is felszabadít néhány órát a nyárból.

Kisvakond - Játssz és nyomdázz Színezőkönyv nyomdakészlettel és Színezz a kisvakonddal! - A legkisebbek kreativitásának és logikai képességeinek fejlesztéséhez tökéletes színező- és feladatgyűjtemény a Kisvakond új kiskönyve. 6 színű zsírkrétát és 4 nyomdát találtok benne, amikkel a lap egyik oldalán szabadon színezhetnek és nyomdázhatnak a kicsik, a másik oldalán pedig egyszerű fejlesztőfeladatokhoz használhatják az eszközöket. Árnyékfelismerés, könnyű labirintus és sudoku várja a kicsiket. Nem csak a logikai készség, de az apró kezek ügyességének fejlesztésében is segít. A még kisebbeknek válasszátok a feladatok nélküli Kisvakondos színezőt színes krétákkal, hogy ők se maradjanak ki az alkotás öröméből.

3-6 éveseknek ajánljuk.Vuk kalandjai – matricás színező - A matricás színezőket sosem lehet megunni, pláne, ha kedvenc mesehőseinket rejtik! A feladat egyszerű: megkeresni a matricák fekete-fehér párját, a helyére ragasztani, és kiszínezni a rajzokat. Néhány matricának nincs párja, így szabadon felhasználhatóak. Vukhoz és barátaihoz rövid kis leírások is tartoznak, így a legkisebbek is megismerhetik a klasszikus mese összes szereplőjét.

3-tól 6 éves korig.Pocoyo foglalkoztató füzet - Ismeritek Pocoyot? A vidám és mindenre kíváncsi kisfiú kalandjait most foglalkoztató és színező változatban is megtaláljátok. Ezt az egyszerű feladatokkal, színes matricákkal teli füzetet kiscsoportos kortól ajánljuk a legnagyobb Pocoyo rajongóknak. Labirintus, könnyű vonal összekötős és gyakorlati (pl. táncos és éneklős) feladatokat is találtok benne.

3-5 éveseknek ajánljuk.Játékos fejtörők Sárkányfival és barátaival - 4-7 éveseknek - Sárkányfi és barátai az óvodás korosztálynak tartogatnak változatos, játszva tanító feladatokat. Mesekönyv változatában megismerkedhetünk az éjjeli bagoly Sárkányfi kalandjaival, aki időpocsékolásnak tartja az alvást. Igen sokan vagyunk így ezzel, de idővel megtanuljuk, hogy pihenésre igenis szükség van. A délutáni és esti alvás között válasszátok Sárkányfi foglalkoztatóját, melyben a gyerekek megoldhatnak labirintus feladatokat, megkereshetik a helyes ösvényt, és sok-sok különbséget, de színezhetnek, rajzolhatnak is. A munka után pedig édesebb a pihenés is!

4-7 éveseknek


Ujjnyomdázás - Az ujjnyomdázás technikájával igazán közel hozhatjuk a gyerekekhez az alkotás örömét. Nem is gondolnánk, milyen egyszerűen festhetünk nyuszit, csibét, pillangót, vagy akár egy egész erdőt, csupán az ujjunkat használva. Ebben a könyvben tippeket találtok az alkotás témáihoz és mikéntjeihez, majd lépésről lépésre sajátíthatjátok el, hogyan nyomdázzatok állatokat, tájat, vagy akár ünnepi hangulatú képeket. Csak a képzelet szab határt a témáknak. Ha valami különleges és új alkotóformára vágytok, próbáljátok ki az ujjnyomdázást Nico Fauser könyvével.

3-7 éveseknek.


Te és én kreatívkönyv – Állatok - Ez a könyv igazi csapatmunkát igényel. Páros feladatokat tartalmaz, mellyel hosszabb időre leköthetjük a testvéreket is. Mindenféle játékos feladatok várnak rájuk, mint szinkron képregényrajzolás, kvízek, játék- és képeslapkészítés, matricázás, böngészés.. A könyv lényege a változatosság, hogy egyetlen percig se unatkozzanak a gyerekek: forgatni, hajtogatni, pörgetni, ezzel a könyvvel mindent lehet! Kivehető állatokkal és matricákkal nyújt több órás szórakozást.

6-10 éves gyerekeknek.Mi micsoda – Lovak, Természet Matricás rejtvényfüzetek - A Mi micsoda kötetek méltán népszerűek, hiszen mint nevük is jól mutatja, mindenről részletesen és izgalmasan mesélik el a gyerekeknek, hogy mi micsoda. Legyen szó robotokról, állatokról, mindenféle tudományról, vagy akár divatról, kötetei megbízhatóak és alaposak. Az egyes kötetekhez matricás és rejtvényes füzeteket is beszerezhetünk. Legújabb példányaiban a lovakról és a természetről szerzett tudásukat tesztelhetik a gyerekek. Különböző játékos feladatokat, rejtvényeket, és matricákat találtok minden füzetben. Kiebbeknek válasszátok a Mi micsoda mini sorozatot. Ha óvodába készültök, az Óvodába járok című kötetből mindent elmesélhettek a leendő ovisnak: hogyan fog zajlani egy nap, mi minden történik a foglalkozások alatt, azután játékos feladatokkal fel is készülhettek rájuk.

Mi micsoda mini: 2-4 éveseknek és Mi micsoda füzetek: 6-9 éves gyerekeknek.Ragyogó színek – segítő számok: Barátaink az állatok, Madarak és pillangók, Virágok és mandalák - Ezek  színezők azoknak a bátortalan, de nagy alkotókedvű gyerekeknek és felnőtteknek készült, akik nem szívesen hagyatkoznak saját képzeletükre, mert félnek a művészietlen végeredménytől. A szerző minden aprólékos rajzát számkóddal látta el, így azok is bátran nekiveselkedhetnek, akik nincsenek otthon a színek világában. Természetesen nem kötelező követni a szerző kódjait, magunktól is nekiláthatunk a relaxációs színezésnek. Válogassatok a különböző témájú, de egyformán aprólékos és kedves színezők között!

7-től 99 éves korig.


Mesélő nyelvtan – Kalózkaland a Szófajok szigetein - A mesélő nyelvtan sorozat kötetei hiánypótlóak a könyvpiacon. A kompetencia mérések eredményei szerint a magyar diákok szövegértési képessége igen rossz,. Ezen nehéz és fárasztó változtatni, mivel leginkább kitartó és hosszas olvasással, sok-sok figyelemmel és célzott feladatokkal fejlődhetnek benne a gyerekek. Az olvasás pedig jóval kevésbé izgalmas, mint az interneten fellelhető játékok milliója. Ez a foglalkoztatókönyv kedves és izgalmas történetet mesél el a gyerekeknek Árgyélusról és Tündérilonáról az Igék szigetén, majd minden fejezet végén szövegértési feladatokkal segíti az értő olvasás és a nyelvtan elsajátítását, valamint a helyesírási készség fejlesztését. Immár a 3. kötetet vehetitek kézbe, amely 4. osztálytól nyújt segítséget a gyerekeknek.

9 éves kortól ajánljuk.


Suli Plusz 1-4. osztály – Vidám kísérletek - A Vidám kísérletek foglalkoztató az elméleti tudást gyakorlati feladatokkal és tapasztalati megfigyelésekkel igyekszik könnyebben befogadhatóvá tenni. Csupa izgalmas megfigyelés és feladat vár a gyerekekre évszakok, növények, állatok, és földünk témában, melyekkel játszva tanulhatnak fizikáról, biológiáról és kémiáról. Megtudhatják, hogyan működik a napóra, hogyan készítsünk házi biosampont, vagy akár pókhálót, vagy miért melegszik fel a sötét színű pólónk jobban a napon, mint a világos. Ismerjétek meg a természetet játszva!

Kísérletező kedvű 6-12 éves gyerekeknek. 


Csupa játék matek! - Ez a foglalkoztatókönyv igyekszik bebizonyítani, hogy a művészet egyáltalán nem csupán a humán beállítottságú emberek kiváltsága. A művészet nagyon is lehet reális. Matek és művészet kéz a kézben, ez a könyv mottója. Mintázatok és ismétlődő motívumok segítségével dolgozhatnak a kis művészek: készíthetnek perspektivikus rajzokat és elképesztő illúziókat, vagy matematikai puzzlet is. Hogy mi kell ehhez? Mindössze körző, ragasztó, papír és olló. Nem is gondolnátok, mi mindent hozhattok létre csupán rajzokkal, na meg persze matematikával!

9-12 éves gyerekeknek.

Frindt Julcsi írása

Kapcsolódó cikkek