Foglalkozzunk foglalkoztatókkal!

Újdonságok minden korosztálynak

A boltban dolgozva úgy látom, ahogy egyre sötétebbek és hidegebbek a napok, egyre gyarapszik az igény az otthoni, kreatív időtöltésre. Vannak csemeték, akik már babakorukban sem akarják abbahagyni a festegetést, türelmük végtelen, vannak, akik folyton mozognak, folyton új impulzusokat igényelnek… Minden gyerek más és más. Most olyan foglalkoztatócsokrot állítottunk össze, amiben a különböző habitusú lurkók szülei megtalálhatják a leginkább nekik megfelelőt.

A legizgágábbaknak négy új szuper szakácsfüzetet ajánlok. Pierre-Oliver Lenormand konyhafőnök, mesterszakács maszatbiztos (Igen! Bármivel leönthetitek, a lapok moshatóak!) sorozatában jelentek meg a Vanília, a Sajtok, a Kekszek és a Tészták című kötetek. 24742.jpgMind a négy könyv öt fantasztikus receptet tartalmaz a francia konyha kedvelőinek. Ami nagyon tetszik benne, hogy minden le van rajzolva, gyakorlatilag a képek mesélik el a konyhai műveleteket, ezért a gyerekek is nagyon élvezik a közös receptböngészést. Ezt alapvetően azoknak ajánlom, akik az óvodás korú gyerkőcükkel szeretnek együtt főzőcskézni. A receptek tényleg alkalmasak arra, hogy gyerekekkel együtt próbáljuk ki őket, a végeredmény pedig garantált kulináris élvezet.

24745.jpgHa egy kicsit már megül a fenekén a kislányunk, akkor nem lesz nehéz dolgunk alkotásra bírni a Csini Babák sorozat valamelyik kötetével. A színes, extra lányos matricásalbumok a Móra Kiadó gondozásában jelentek meg, a három öltöztetőfüzet három különböző kultúrájú kislány életét mutatja be. Ebben az tetszik, hogy nem pusztán felragasztgatjuk a ruhákat, hanem érdekes ismereteket is szerezhetünk közben. Mohea Tahitin él, és miközben virágokat ragasztunk, megtudjuk, hogy a lányok a bal fülük mögé tűzik a virágot, ha a szívük már foglalt, és a jobb fülük mögé, ha szabad. Inez spanyol kislány. Tőle megtudhatjuk, hogy melyek a flamenco speciális kellékei, vagy részt vehetünk vele egy hagyományos spanyol ebéden. 24744.jpgAkiko pedig Japán világát mutatja be nekünk. Ebben a füzetben vár minket a hanami, a cseresznyevirágzás ünnepe, ihatunk sok teát, és megtudhatjuk, hogy a kimonó mit sem ér obi, azaz vastag öv nélkül. Nekem az egyetlen problémám a sorozattal, hogy enyhén szólva giccsbe hajló, de erről még egy kislányt sem sikerült meggyőznöm a boltban. Ezt a nagyon csajos lányoknak ajánlanám, akik inkább matricáznak, öltöztetnek, mint szabadon rajzolnak.

24529.jpgA kevésbé lányos, ám annál inkább humoros foglalkoztató ovisoknak, kisiskolásoknak a Vidám macskás rajziskola, és a Vidám kutyás rajziskola. Kutyapártiaknak a kutyásat, macskásoknak a macsekosat, és azon keveseknek, akik mindkét fajt egyszerre szeretik, mindkettőt érdemes beszerezni! Az az igazság, hogy én nem vagyok nagy pártolója az ilyen rajzolni tanító könyveknek. Megmutatják, melyik vonalat hogy húzzam, csak másolni kell: mindez többet árt, mint használ. Ebből kifolyólag bőven voltak fenntartásaim, amikor kinyitottam a könyvet. (Bár már a borító is sejteti, hogy több lesz benne a vicc, mint a „rajztanulás”.) De ahogy elolvastam a szerzői utasításokat, rögtön megnyugodtam. „A könyv elsősorban a kreatív energiáink áramlását szeretné elősegíteni, ehhez adunk használható tippeket. Nem kell tehát semmit túlagyalni, csak ragadjunk tollat, és hagyatkozzunk bátran a fantáziánkra! A rajzolásban az a jó, hogy nem lehet elrontani, rosszul csinálni.” Ezek után – bár valóban bemutat egy-egy kutyakarikatúrát lépésről-lépésre –,

24528.jpg
kezdődik a viccáradat: éppúgy, mint az állatokat, kifigurázza a kutya- és macskatartókat, tippeket ad a névválasztáshoz, megtudhatunk izgalmas tényeket, sőt oldalról, oldalra antropomorfizálja a házi kedvenceket, utat engedve ezzel a fantáziának, a szabad rajzolásnak, karikírozásnak. Ezt a két könyvet a humorra fogékony, szórakozott gyerekeknek ajánlom, a komolyabb precízebb típusú alkotóknak sokkal inkább választanám valamelyik színezőkönyvet.

25052.jpgA Titkos kert című színező felnőtteknek már Magyarországon is óriási népszerűségnek örvend. A rajongóknak az a jó hírem, hogy megjelent Johanna Basford legújabb festőkönyve, a Bűvös erdő! Sőt, Basford egy egészen különleges és egyedi ötlettel is előállt: megjelentette a Titkos kertet képeslapkönyv formátumban, ami 40 kiszínezhető, majd elküldhető kártyát tartalmaz. Ezt a műfajt a türelmes, meditatív egyéniségeknek ajánlom. Mind a könyvek, mind a képeslapok megtöltése színekkel rengeteg időt vesz igénybe! Aki hamar ráun az efféle időtöltésre, az jobb, ha bele sem kezd.

– Zsani ajánlója –