Frottírkabátos nyomozás

Erich Kästner regényei után ezt a könyvet vedd le a polcról

Howard Wallace élete elég szürke, semmi izgalmas nem történik körülötte azon kívül, hogy reggelente a nyolcadikos rosszfiúk elszedik tőle a tízóraiját. Kicsit azonban mégis különleges: van egy régi biciklije, amit még az apukájától örökölt (a Nagy Kék), némi rágófüggősége, ballonkabát helyett „frottírkabátja” (fürdőköpenye), és egy eldugott nyomozóirodája az iskolai raktár mögött. Így már nem is hangzik olyan sablonosnak, ugye?

csekklopas.jpeg

Kiadónk nemrég indult új sorozatával, az Abszolút könyvekkel azt a korosztályt szeretnénk elérni, amelyikben a legtöbben felhagynak az olvasással: a 9-12 éves gyerekeket. Ők azok, akik már kezdenek kinőni a tündérmesékből és a meseregényekből, de a kamaszolvasmányokkal még technikailag és tartalmilag is nehezen birkóznak meg. Mi marad hát nekik a kötelező Vukon, Egri csillagokon, Robinson Crusoe-n kívül? A sorozat legújabb kötetében, A nagy csekklopásban abszolút a nyomozásé, abszolút a sulié és abszolút a barátságé a főszerep.

Howard első pillantásra átlagos fiú egy átlagos városban. Ugyanúgy iskolába jár, mint a kortársai, és elég szürke az élete, semmi izgalmas nem történik körülötte azon kívül, hogy reggelente a nyolcadikosok elszedik tőle a tízóraiját.

Kicsit azonban mégis különleges: van egy régi biciklije, amit még az apukájától örökölt (a Nagy Kék), némi rágófüggősége, ballonkabát helyett „frottírkabátja” (fürdőköpenye) és egy eldugott nyomozóirodája az iskolai raktár mögött. Így már nem is hangzik olyan sablonosnak, ugye? Howard unaloműzésből indítja el a magánnyomozó-irodáját, de már a könyv első oldalain kiderül, hogy az iskola körül elkövetett apró „bűntények” felderítése számára igazi szenvedély.

Howard persze nem egyedül tevékenykedik. Először nem rajong az ötletért, hogy az új lány mellé szegődjön, mert elég fura, és Sherlock Holmesot írta az önéletrajzába referenciának. Micsoda ökörség! De Ivy makacsul ragaszkodik hozzá, hogy betársuljon a nyomozóirodába, ráadásul kitartó, leleményes, okos kislány, és elképesztően logikusan érvel, így nem adja fel a próbálkozást -- hiszen Howard „az egyetlen gyerek, aki kitalált valami menő dolgot, amit csinálni lehet” Grantleyvilleben. Howardnak végül erre a mondatra, na meg a gondolatra, hogy valakinek a „menő” szó jut róla először eszébe, meglágyul a szíve. Ivy és Howard végül jól összecsiszolódik, és mire belekezdenek az év legnagyobb ügyének felgöngyölítésébe, már egészen profi csapatot alkotnak. De még maguk sem sejtik, micsoda nagy fába vágták a fejszéjüket…Casey Lyall regényét azért is kedveljük, mert laza stílusával, mégis igényes szövegével  minden kiskamaszt, fiúkat, lányokat egyaránt megszólít. Akik szeretik a detektívtörténeteket (esetleg most kezdenek ismerkedni ezzel a műfajjal), de szívesen olvasnak mindennapi, iskolai történeteket is, bátran válasszák A nagy csekklopást!

Itt rendeld meg!

Kapcsolódó termékek