Gőzmozdony az Oktogonnál

Interjúnk Dávid Ádámmal

Milyen vonat halad át Budapest szívében? Természetesen a Millennium expressz. Hogy még sosem hallottál róla? Akkor épp itt az ideje! Teri sem tudott az árva gyerekeket megmentő vonat létezéséről, amíg rajta nem találta magát. De hát ő a híres Zsolnay családból származik, és élnek a szülei. Akkor mégis miért vette fel a Millennium? Mert üldözi valaki, akiben nemrég megbízott. A vonaton azonban menedékre és barátokra lel. Közben üldözője egyre közelebb kerül hozzá, és az egész vonat veszélybe sodródik... Merre visz tovább a Millennium expressz útja? 

Hogy jött az ötlet, hogy visszamenjél a 19. század végére? Miért vonzó számodra a millennium kora?

Már az első sor leírása előtt tudtam, hogy a regény tulajdonképpeni főhőse egy különleges, gőzmeghajtású vonat lesz, így adta magát, hogy a 19. században játszódjon a cselekmény. 1896 tavasza pedig különösen sűrű volt nálunk. Budapest belvárosa is ekkortájt nyerte el mai arculatát, megépült a kisföldalatti, a Városligetben pedig több, mint kétszáz pavilonban mutatták be az országot. Nagy élmény volt elmerülni ebben a gazdag kulturális örökségben. Így találtam rá a budapesti Konstantinápolyra is, ami fontos szerepet kap a regényben, és amely a mai Kopaszi-gáttól a Műegyetemig tartott, és Európa legnagyobb vigalmi negyedeként tartották számon, de fél év után be kellett zárni – elsősorban a rengeteg szúnyog miatt. Ehhez hasonló ellentmondások jellemzik az egész millenniumot. Az ünnepségeket egyszerre hatotta át a jogos nemzeti büszkeség, a hazafiaskodó pátosz és a kiábrándultság.

Szereplőid egy része valós történelmi figura, a helyszínek létező helyek, az események megtörtént történelmi tényeken alapulnak. Viszont nyilván sok-sok szereplőt te találtál ki, no meg az egész guruló árvaházat.

Amikor összeállt a fejemben az expressz útvonala, egy európai road-movie pörgött le a szemem előtt. Komoly kihívást jelentett, hogy érzékletesen mutassam be a helyszíneket. Igyekeztem különböző forrásokra, és régi fényképekre alapozva megeleveníteni a korabeli Budapestet, Konstantinápolyt, Athént. Évek óta foglalkoztat tankönyvekbe száműzött, kanonizált íróink életrekeltése is. Ezért kiválasztottam néhány híres embert, akik beleilleszkedtek a történetbe, és összeeresztettem őket a vonaton. Például a tizennyolc éves Ady Bandi kissé másnaposan a Dunába pottyan, és a vele egyidős Hajós Alfréd menti ki a jéghideg vízből, aki épp az első újkori olimpiára igyekszik. Ez a jelenet kitalált, de számos hiteles életrajzi elemet beépítettem a mellékszereplők sztorijába. Az olimpiai versenyeket például igyekeztem a lehető legpontosabban rekonstruálni, csak ezt is a Millenniumon utazók szemszögéből ábrázoltam.

A főszereplő, Mattyasovszky Teréz éppen ennek a Zsolnay családnak a tagja.Miért éppen őt választottad főhősnek?

Teri egy hirtelen meggazdagodott polgári családban nőtt fel, ahol ugyan rengeteg szeretetet, törődést kapott, de – úgy képzelem – elszigetelt, és kicsit magányos is lehetett. Elsősorban a társadalmi helyzetéből adódó kontraszt miatt esett rá a választásom. A Millennium expresszen ugyanis mélyszegénységből érkezett árva gyerekek élnek. Teri a regény kezdetén épp életveszélyben van, ugyanis egy Randássy nevű bűnöző és bandája bezárta a földalatti alagútjába. A lánynak sikerül kijutni az útvesztőből, és az Oktogonon felveszi őt a Millennium, amelyet aztán vele együtt ismerhet meg az olvasó. A másik főszereplő, Zsiga kalauzolja végig a vonaton. Zsiga az egyetlen utas, aki az egyik kocsiban született, és soha nem hagyta még el az expresszt. Látszólag a gazdag lány, és az árva fiú tökéletes ellentétei egymásnak, de ahogy egyre jobban megismerik egymást, kiderül, hogy ennél összetettebb a kép. Mindketten burokban nevelkedtek, ráadásul el is kényeztették őket, és vágynak az önállóságra. Elmélyülő barátságuk és szerelmük során mindketten sokat változnak.

Izgalom és a gyerekek hétköznapi, koleszos élete váltakozik a fejezetekben – hogy alakult ki a könyv dramaturgiája? Melyiket miért volt jó írni?

Nagy fejtörést okozott, hogy ha komolyan vesszük a vonat alapfunkcióját (eljuttatni valakit A-ból B pontba), és az egész történet az utazás köré szerveződik, hogyan tudom a karaktereket az expresszen tartani. Így jutottam el a mozgó árvaház ötletéig. A kerekeken guruló iskola lehetővé tette, hogy a kalandok ellenpontjaként folyamatosan hétköznapi, minden diáknak ismerős helyzeteket látunk. Az arany ember például a Millenniumon is kötelező olvasmány, és Zsiga ugyanúgy kínlódik vele, mint manapság a diákok. Annyi a különbség, hogy az expressz hetekig az igazi Senki szigetén időzik ,így aztán az unott olvasás hirtelen üldözéses jelenetbe fordul.

A könyv borítóját Futaki Attila tervezte, aki neves magyar képregényrajzoló. Sokféle műfaji allúziót előhív bennem a borító, de most arra lennék kíváncsi, hogy számodra milyen kortárs és nem kortárs könyvekkel, műfajokkal tart rokonságot a Millennium expressz?

Futaki Attila tökéletesen eltalálta a történet alaphangulatát. A nyitójelenet nyomasztó légkörét adja vissza szokatlan perspektívából. Egyértelmű, hogy hatott rám a 19. századi történelmi kalandregény hagyománya, Jules Verne, Jókai, Gárdonyi. De ha egy műfaji megjelölést kéne használnom, azt mondanám, hogy a Millennium expressz vonatregény, ami természetesen hordoz steampunk-jegyeket, mint az öntörvényű gőzmozdony, vagy Kazán tajtékpipából, zongorabillentyűkből és fogaskerekekből összeeszkábált gépkarja.Bentlakásos iskolai környezet és titkos apa-fiú kapcsolat pedig a Star Wars és Harry Potter óta nyilván mindig eszünkbe juttatja ezt a két népszerű elbeszélést.

A könyv hatalmas cliffhangerrel zárul. Van már a fejedben valami a folytatásból?

A történet nagy vonalakban összeállt, és annyi bizonyos, hogy az első kötet európai körútja után a folytatás az Egyesült Államokban játszódik majd. Lesz sok fordulat, üldözés, feltűnik néhány olasz maffiózó, és a szerelmesek újra egymásra találnak.

Hogyan képzeled el az olvasódat?

Ahogy a hőseimet. Kalandvágyó, kíváncsi, nagyjából tizenhárom éves, és nem retten vissza semmitől, ha a barátairól van szó. Remélem, hogy minél több olvasó összebarátkozik majd Terivel, Zsigával és a többiekkel, mert a Millennium expressz olyan közösség, ahová jó tartozni.

Kapcsolódó termékek