Greta, a klíma és te

8 zöld tipp a mindennapokra

Hogyan befolyásoljuk Földünk éghajlatát? Mindannyian befolyásoljuk az éghajlatot – te is. Első pillantásra talán nem hiszed. Hogy tud egyetlen ember valami ennyire bonyolult dologra hatni, mint a klíma? De tényleg így van. Mindenki egy kicsit hozzájárul, pozitívan vagy negatívan, és együttvéve már elég nagy mértékben. Ezért nem mutogathatunk egymásra, mi mind felelősek vagyunk azért, hogy megy a Földünk sora!  A jövőnk most kezdődik - Greta Thunberg harca a Földért című könyvből mutatunk részleteket!

a_jovonk_most_kezdodik_borito_500px.jpg1,Energia – Lámpát le, pulcsit fel!

Otthon Greta figyel, hogy lekapcsolja a lámpát, ha nem használja. Nem kell minden szobában égnie, ha nem is vagyunk ott. Ez a fűtésre is igaz: minek fűtsük fel az egész házat, ha nem használunk bizonyos helységeket? Ahol kicsit hűvösebb van, ott fel lehet húzni egy pulcsit és egy zoknit, nem kell rögtön felcsavarni a fűtést.

2, Okos fűtés Először is egy jó hír: nem kell hősiesen fagyoskodnod vagy vacogással melegíteni magad, hogy védd a környezetet. Ha egy kicsit lejjebb tekered a termosztátot, már annak is nagy hatása van. Vegyél egy hőmérőt, és mérd meg, hány fok van a lakásotok vagy a házatok szobáiban: a hálóban elég 17 fok, a konyhában 18, a nappaliban 20. Az ökölszabály: ha egy fokkal lejjebb vesszük a fűtést, körülbelül 6%-kal kevesebb energiát használunk el. Tégy úgy, mint Greta, és ne pólóban ücsörögj a tűzforró fűtőtest előtt, hanem vegyél pulcsit és zoknit!

3, Ne adj esélyt az áramzabálóknak!   Legalább éjszaka kapcsoljátok ki teljesen a tévét. Bizonyos készülékeknél ez már nem is lehetséges, akkor csak annyit tehetsz, hogy kihúzod a konnektorból. Vagy kérd meg a szüleidet, hogy vegyenek lekapcsolható konnektort. Nem drága, és minden beledugott gépet egyszerűen el tudsz vágni az áramhálózattól.
Ne a nyitott hűtőajtónál merengj azon, mit akarsz enni: minél hamarabb becsukod az ajtót, annál jobb. Akkor ottmarad a hideg, ahol szükség van rá. Ha sokáig nyitva van a hűtő ajtaja, feleslegesen dolgozik, hogy újra lehűljön.

01.jpg4, Táplálkozás – Helyi, szezonális, öko

Greta nem eszik húst, sőt, vegán. Ez azt jelenti, hogy csak növényi élelmiszert fogyaszt. Tehát az étlapján nem szerepel hús, hal, tojás, tejtermékek, azaz például tejszín, joghurt és sajt sem. Greta családja is klímabarát módon táplálkozik. Az apukája szintén vegán, az anyukája és a húga vegetáriánus. Lemondanak a húsról és a halról, de esznek tejterméket és tojást. Nagyon jó, ha az ételt nem messziről szállítják, ha helyi, szezonális, azaz épp abban az évszakban terem, és ökológiai gazdaságból származik.

A táplálkozás egyszerre a legegyszerűbb és legnehezebb módja a klímavédelemnek. Ne aggódj, senki nem kéri tőled, hogy teljesen megváltoztasd az étkezési szokásaidat, vagy örökre lemondj a kedvenceidről. De időnként kipróbálhatsz valami újdonságot is. Mi lenne, ha gyakrabban lemondanál a húsról? Vagy tartanál hetente egy vegán napot? Úgy a legkönnyebb, ha a szüleidet is meggyőzöd.
Felejtsd el a dobozos és palackos innivalókat! A műanyag üvegek sem sokkal jobbak. A visszaváltható üvegpalackok a legjobbak: 50-szer újra lehet őket tölteni. Egyébként a csapvíz is tökéletesen oltja a szomjat – és nem is kell üvegben hazahurcolnod, csak meg kell nyitnod a csapot.

5, Közlekedés – környezetbarát módonGyalog jársz suliba? Biciklivel? Busszal vagy vonattal? Vagy a szüleid visznek kocsival? Ha az út nem veszélyes, akkor persze a bicikli tökéletes. Együtt indulhattok a közelben lakó osztálytársaiddal. Csoportosan biztonságosabb, mert feltűnőbbek vagytok! A biciklis sisakot se felejtsd otthon!
családi kiránduláshoz, nyaraláshoz válasszatok olyan úti célt, amit kényelmesen elértek vonattal. Közösen keresgélhettek, az interneten például, biztosan akad valami érdekes.

6, Fogyasztás – Ami igazán szükséges

Greta szerint csak olyan dolgokat kell vásárolnunk, amire igazán szükségünk van, mert a holmijaink előbb-utóbb a szemétbe kerülnek. Sok mindent, például ruhát, lehet használtan is venni. Greta is használt ruhákat hord, amiket mások már hordtak, de már nem kell nekik.

02.jpg7, A kevesebb több A varázsszó: kevesebb dologra vágyni és kevesebbet vásárolni. Kezdheted rögtön a ruháknál! Nem kell mindennek újnak és drágának lennie. Greta használtruha-boltban vásárolja a ruháit. A te közeledben is biztos van hasonló. Nézz egyszer körül! Talán ki tudod találni a teljesen egyéni stílusodat! Egy másik jó lehetőség a cserebere. A barátnőiddel és a barátaiddal megbeszélhettek egy ruhacserét. 
Kerüld az olyan olcsó boltokat, ahol nevetséges áron szórják ki a ruhákat! 
Kerüld az eldobható csomagolóanyagokat! Mindig vigyél bevásárláskor vászonszatyrot vagy kosarat magaddal. A csomagolatlan gyümölcsöt, kimért árut újrahasználható zacskókba rakd. Sokkal jobbak, mint a letéphető, vékony nejlonzacskók. 
Nagy ívben kerüld el a műanyag-csomagolást és -zacskókat. 

8, Lelkesedés – Egyszerűen kezdd el!

Szerezd be itt a könyvet!

Kapcsolódó termékek