Gyilkosságok felderítése, birodalmak megmentése

Tavaszi újdonságok IV.

Az ember sosem nő ki a hőstörténetekből, mind szeretjük, ha elkapják a gonoszt, felderítik a rejtélyt és leküzdik a boszorkányt, de néha még a leghétköznapibb döntések meghozása is hőstett tud lenni, amit csak akkor tudunk értékelni igazán, ha magunk is szembenéztünk már a problémával. Gyilkosságok felderítése, kettősügynökök lekapcsolása, birodalmak megmentése és életbevágó levelek kézbesítése sokszor semmi ahhoz képest, mint kiállni az igazunkért és szembenézni a felnőtté válással. A következő könyvek között megtalálhatjátok a számításotokat akkor is, ha az előbbit, és akkor is, ha az utóbbit keresitek.

René Goscinny: Asterix és Obelix

caesar_ajandeka_250.jpgAsterix, a kis termetű gall és elválaszthatatlan barátja, Obelix történetei mindenki számára ismertek, a két barát egymást kiegészítve hősiesnél hősiesebb cselekedeteket hajtanak végre közösségük védelmezése érdekében. Felejthetetlen kalandjaik a gall falu megmentéséért rögtön három képregényben is folytatódnak: Asterix galliai körutazásában egy új római főfelügyelővel kell megbirkózniuk, aki el akarja szigetelni őket a külvilágtól. Az eltűnt papiruszban pedig meg kell védeniük a becsületüket: Ceasar törölni akarja a háborúkról szóló feljegyzések közül az összes kínos kudarcot, ami a gall faluval kapcsolatos. A Ceasar ajándékában pedig egy mérgezett ajándék okoz fejtörést hőseinknek. Vajon hogyan fogják kicselezni ellenségeiket?

10 éves kortól ajánljuk.

Alan Bradley: Amikor a csontok suttognak…
amikor_a_csontok280.jpgHa rejtélyes esetekről van szó, még a rendőrség is Flaviához fordul, a lány ugyanis született nyomozó, aki rövid élete során számtalan ügy megoldásában játszott kulcsszerepet. Most sincs ez másképp, Flavia de Luce rejtélyeinek ötödik részében azonban az eddigiekhez képest is szokatlan eset áll elő: egy 500 éves kripta ünnepélyes felnyitásakor Flavia a templom orgonistájának groteszk, maszkos holttestére bukkan. A lányt persze nem hagyják nyugodni a történtek, és feltett szándéka, hogy kideríti, mi az igazság. A rejtély sajnos messzebbre vezet, mint gondolta, de nem is Flavia lenne, ha ez meghátrálásra késztetné. Ha eddig nem voltál krimirajongó, Flavia cinikus humora és fékezhetetlen kíváncsisága téged is azzá fog tenni!

12 éves kortól ajánljuk.

 
Stuart Gibbs: Kémsuli

A forgatókönyvíróként is ismert Stuart Gibbs nevét még nem sűrűn hallhattuk itthon, külföldön azonban már az Edgar Allan Poe-díjat is elnyerte gyerekkönyv kategóriában. A Kémsuli nagyszerű kémregény, ami a 12 éves Ben Ripley ügynökké válásának bemutatását tűzte ki célul. Ben csetlés-botlásai ellenére jó úton halad, hogy elvégezze a CIA ügynökképző akadémiáját, de mindeközben egy kettősügynököt is le kell buktatnia, aki beépült az iskolába. És persze nem is lenne kémtörténet, ha nem lenne benne egy lány is, akit hősünknek meg kell hódítania. Reméljük, jön a folytatás!

12 éves kortól ajánljuk.

 
Tonke Dragt: Levél a királynak
A kötet a jobb későn, mint soha kategória győztese lehetne: 1962-ben íródott, film is készült belőle, Hollandiában a 20. század egyik legjobb ifjúsági könyvének választották, mégis csak most fordították le magyar nyelve a holland szerzőnő könyvét. A lovagregény a 16 éves Tiuriról szól, akit a lovaggá ütése előtti estén birodalmak sorsát eldöntő levél kézbesítésével bízza meg a Fehérpajzsos Fekete Lovag. Ahhoz, hogy kézbesíteni tudja a levelet, számtalan megpróbáltatást kell túlélnie, amelyek egy meglett lovag számára is kihívást jelentenének. Tiuri története nem csak lebilincselő kaland, de rámutat arra is, mennyire fontos a becsületesség és a kitartás, a hagyományos értékrendbe vetett hit, mely szerint a jó elnyeri méltó jutalmát, a rossz pedig megbűnhődik.

12 éves kortól ajánljuk.

 
Edith Pattou: Északfi
Fantasztikus regény különleges borítóval, gyönyörű illusztrációkkal. Az Északfi inkább mondható téli regénynek a lapokról a bőrünk alá kúszó fagyos hideg miatt, azonban a kötetben megjelenő legendák, északi babonák, rendkívüli szereplők és helyek az év bármelyik szakában magával fogják ragadni az olvasókat. Edith Pattou regénye számos korábbról ismert mondára reflektál, így felfedezhetjük benne A Szépség és a Szörnyeteg meséjét is. A történet több nézőpontból láttatja magát: Rose szemszögéből, aki egy hatalmas medvével tart elvarázsolt kastélyába, de története nem itt áll meg: nem passzív szereplő, hanem aktív női karakterként van jelen. Láthatjuk a cselekményt a Fehér Medve szemszögéből, aki magával viszi, valamint az őt kereső Apa és Neddy szemszögéből is. Lebilincselő, izgalmas kaland, melyet az egész család élvezni fog.

12 éves kortól ajánljuk.

 
Váradi József: A füvészkerti galeri
Általános iskolás emlékeinkből még rémlenek ezek a nevek: Áts Feri, Boka, Nemecsek. Vagy a szívünkbe zártuk őket, vagy már nagyon szeretnénk elfelejteni, de egy biztos: A Pál utcai fiúk mindenkiben nyomot hagyott, aki olvasta. Váradi József regényében azonban a vörösingeseké a főszerep, akik a legszegényebb pesti gyerekek közül kerülnek ki. A kötet hitelesen eleveníti meg a világháború előtti fővárosi utcákat, a bandaháborúk és az einstandok helyszíneit, amelyeken a vörösinges fiúk felnőnek, ahol a nagy döntéseket meghozzák. Fejlődésregény, amelyben egy kicsit mi is felnövünk olvasás közben.

14 éves kortól ajánljuk.

 

Navratil Dominika írása

Kapcsolódó termékek