Ha híres leszek, akkor boldog is - vagy mégsem?

Egy kamaszlány őrlődései a szappanoperák színfalai között

Ki ne álmodozott volna arról kamaszként, hogy egyszer híres sztár lesz belőle és fotósok hada követi majd minden lépését? Hogy azokkal fogyaszthatja a zavarba ejtően íztelen lasagnét, akiket azelőtt csak a képernyőn látott? Szirmay Ágnes Szerelemre castingolva című könyve egy olyan tinédzser körül forog, akivel ezek egyik napról a másikra megtörténnek, ám hamar rá kell jönnie, cseppet sem annyira rózsaszín ez a világ, mint eredetileg gondolta…

Szirmay Ágnes súlyos problémákat feszeget első könyvében amellett, hogy a kamaszkor elviselhetetlen szerelmi gyötrődéseinek állít emléket: a média gyakran kihasználja a fiatalok szereplésvágyát és tapasztalatlanságát, amivel Viru, a mesélő szinte percről percre szembesül. Bármennyire is észleli az őt körülvevő zűrzavart, nincs elég hatalma megállítani azt. Csábítónak tűnhetnek a csillogó bálok, a drága ruhák, amiket kábé életünkben csak egyszer veszünk fel és az autogramosztogatás a paparazzik kereszttüzében, de a televízió világa sajnos a legkevésbé sem barátságos légkör egy gyermek számára.

Jó, persze, a média vasfogából ki lehet törni, ha elég szerencsések vagyunk vagy odafigyelő családi háttérrel rendelkezünk. Ott van például Kylie Jenner, aki az egész gyerekkorát a The Kardashians valóság show-bantöltötte, mára mégis az egyik legbefutottabb celeb, aki sikert sikerre halmoz (az már persze más kérdés, mennyire az ő érdeme az a rakat pénz, amit hazavisz). Közben meg azért azt se felejtsük el, hogy annyi idős korára, mint Viruék, már kevesebb természetes anyag volt benne, mint egy mekis sajtbureszben, ami azért tényleg a show business ellen szól…
A média legsötétebb oldalát mutatja egyébként az a nyáron kitört botrány, amikor is a 90-es évek egyik nagy gyereksztárja, Corey Feldmanvallott arról, hogy őt és több társát is rendszeresen molesztálták a színfalak mögött. Na, meg végképp ne emlegessük a már hülyére elemzett Macaulay Culkin esetét, aki már fiatal kamaszkorában a drogokba menekült a figyelem elől.
Ezek viszont természetesen extrém esetek, hiszen ott van Justin Timberlake, aki szintén kiscsillagként kezdte, mostanra pedig boldog egygyermekes apuka és befutott énekes, dalszerző, producer, színész és még folytathatnánk a sort.

kylie_jenner_plastic_surgery_col.jpg
                                      Kylie Jenner a plasztikai műtétei előtt (13 évesen) és után (18 évesen)

De nézzük meg végre, milyen sztori is fogadja az olvasót, amikor kinyitja végre a friss és ropogós könyvét!

Viru egy átlagos tizedikes kamasz, aki az órák jelentős részét az osztály leghelyesebb fiújának stírölésével tölti – aki nem mellesleg a legjobb barátja is. Dének, azaz Kozák Dénesnek viszont, nem meglepő módon, korántsem Virun jár az esze, hanem a sportoláson és más gimis csajokon.
A két kamasz nem is sejti, hogy életük eddigi legnagyobb kalandja veszi kezdetét, amikor úgy döntenek, hirtelen jött szabadidejüket egy castingon töltik. Nem is akármilyenen, hiszen az ország kedvenc szappanoperájának, az Ész és szerelemnek a szereplőválogatásán találják magukat!
Néhány órával később ráadásul meghökkentő hír érkezik: mindkettejüket felvették a színészgárdába, és ezzel ismét felcsillan Viru előtt a remény, hogy közelebb kerülhet Déhez. Így hát a hétfőt már nem az iskolában, hanem a stúdióban kezdik. Viru egyre kényelmetlenebbül érzi magát új környezetében, miközben váratlan akadályok s meglepetések érik mind friss társai, mind a produkció irányából.
A sorozat tinédzserei (Luca, Dzsenifer és Roli) gyakorta kényszerítik Virágot játszmározásokra és pletykálásra, ám mind közül a legrosszabb a Kovács Danit alakító „látványosan bunkó” Réti Bence, aki ott tesz keresztbe Dének és Virunak, ahol csak tud.
Ha pedig mindez nem lenne elég, Dé és Dzsenifer viszonya Viru orra előtt fűződik egyre szorosabbra, sőt egy rossz mozdulat és a művészeti vezető, Raposnyák bármikor kiírhatja a forgatókönyvből, aztán mehet vissza a gimibe, ami egyre távolabbinak tűnik számára…

A könyv rávilágít arra, milyen kiszolgáltatott tud lenni egy fiatal, ha nem akarja, hogy rossz hírét keltsék, elveszítse a munkáját vagy akár az utcára kerüljön. Ott van például a már említett Raposnyák, aki úgy szívatja a szereplőket, ahogy nem szégyelli, ja, meg az Istenek, akikkel soha senki nem találkozott még, de előszeretettel idéznek elő kellemetlen szitukat Viru számára és változtatják szeszélyes módon a a kinyomtatott dialógusokat.

best650.jpg
Milyen belezúgni a legjobb barátomba?
Hogyan szeressen belém?
Azért simogatta meg a hátam, mert szeret?
HOGYAN ÁLCÁZZAM AZ ÉRZÉSEIMET??

A Szerelemre castingolva szerzője, Szirmay Ágnes rendkívül hűen adja vissza a hasonló helyzetben lévő kamaszlányok problémáit és igyekszik választ kínálni az ilyen őrjítőnek tűnő kérdésekre, amiknek, valljuk be, mi is örültünk volna ennyi idősen. Hiszen mindnyájan emlékszünk, mennyire zavarba tudtunk jönni, ha ránk mosolygott a folyosón az a srác, akibe halálosan bele voltunk zúgva – aztán, amikor próbáltunk volna persze csábítóan viselkedni, elestünk a saját lábunkban. Vagy ami még rosszabb, épp kihúztunk a fogunkkal egy hatemeletnyi szalámit a szendvicsünkből, ami még ráadásul be is terítette az arcunkat, mielőtt a szánkba tudtuk volna azt gyömöszölni…

A könyv másik, a médiaszereplés mellett kirajzolódó pillére tehát a szerelem és barátság között húzódó határokat firtatja. Ha kétségeink lennének afelől, hogy létezik-e fiú-lány haverság, a regény nem erősít meg minket abban, hogy hosszú távon működhet egy efféle kapcsolat. Márpedig a JOY is megmondta, igenis megtörténhet, hogy a srác legjobb spanunkkal kritizáljuk az agyonsminkelt csajszikat vagy neki kérjük ki a véleményét arról, szerinte mit érthetett azon életünk szerelme, hogy „szia”.
Na meg aztán az olyan Facebook-oldalak sem tutira véletlenül jöttek létre, amik egy csomó képet meg idézetet gyűjtenek össze arról, hogy milyen mély is tud lenni egy ilyen barátság, és amiben alap, hogy a szerelem ki van zárva!

he_looked_at_me_he_totally_wants.jpg

Mégis úgy tűnik, Stern Virág iránt egyik fiú sem közömbös, csak éppen mindenki máshogy viszonyul hozzá, ami nem hangzik túl fényesen a fiú-lány barátságokra nézve… De nem spoilerezünk, kár lenne egy ilyen csattanót lelőni!

Bátran kijelenthetjük tehát, a könyv nemcsak lehetővé teszi, hogy az olvasó röpke 300 oldalra a rivaldafény részesének érezhesse magát, ám megmutatja azt is, mi lakozik valóban a vörös függöny mögött. Az életre nevel, ha mondhatunk ilyen közhelyet.

Vagyis, pontosítanánk: az észre és a szerelemre.

A Szerelemre castingolva egy többkötetes sorozat első része. Teljes szívből ajánljuk minden reménytelenül szerelmes kamasznak – és minden felnőttnek, aki szeretne egy könyv erejéig ismét gimnazista lenni!

best_friend_yt650_play.jpg

Borda Réka írása

Borda Réka, 1992-ben született Szegeden, 6 éve budapesti lakos. Az egyetemet az ELTE BTK-n, illetve a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen végezte, végzi. Hivatalosan francia alapszakos bölcsész, design- és művészetelemző, hamarosan pedig designteoretikus. Félig hivatalosan újságíró, de dolgozott már építészeti stúdióban és galériában is. Nem hivatalosan költő, író, dalszövegíró, nemsokára megjelenik az első műfordítása is. Írt már recenziót, beszámolót, de könyvajánlót még épp nem – ez az első neki.

Kapcsolódó termékek