Hajrá anyák, gyakoroljatok!

Charlie és Lola segít nektek

Ha olyan könyvet keresünk, ami gyereknyelven szól gyerekhez, akkor kikerülhetetlenek a hazai kínálatban a Charlie és Lola-sorozat darabjai. A Sohadesoha nem eszem paradicsomot és a Nem vagyok álmos és nem akarok lefeküdni, pont azokat az egyszerűnek tűnő, mégis nehezen megoldható problémákat mutatja be játékosan, amikkel minden család nap, mint nap szembesül. Ahogy Sugár Judit, cikkünk kétgyerekes írója is.

Az én kisebbik gyerekem közel egy évig semmilyen gyümölcsöt nem evett meg. Nehéz időszak volt mindannyiunknak - kupacokban állt otthon mindig a friss alma, körte és egyéb finomságok mind érintetlenül (Mi azért persze elfogyasztottuk). De a lényeg: teljesen véletlenül kerültek a kezembe Charlie és Lola kötetei a Csimota kiadótól. Tetszettek a rajzok, és tudtam, hogy négyévesem, aki meglehetősen nagy rajongója a szabályostól eltérő, vicces rajzoknak, imádni fogja. Hazavittem és gyorsan igazam is lett. Charlie pont olyan, mint egy igazi okos-ügyes báty, aki mindent jobban tud, Lola pedig pont olyan, mint kisebbem önmaga – az igazság bajnoka, fantáziavilág lakója, mindig mindenre megvan a saját jól kialakított válasza, kiválóan hárítja el az akadályokat, és mindig győzedelmeskedik. Lolát nem lehet nemszeretni, tökéletesen és szeretnivalóan manipulálja a környezetét, leginkább persze bátyját, Charliet.

17555.jpgAz egyik történetben Charlie végigvezeti Lolát a sok utálnivaló zöldség és gyümölcs hálójában. Megmutatja neki, hogy a répa valójában jupiteri ropogtató, a borsó zöldföldi zöldbigyó, sőt a kötet végén válogatós Lola még a holdspriccentőnek becézett paradicsomot is szívesen megkóstolja. Nem tudom, mennyire ennek köszönhetően, de Brúnóm, a könyv többszöri boldog elolvasása után kért egy kis almát, utána pedig még öt egészet benyomott egy apró fintorgás nélkül. A másik Lauren Child mese az esti lefekvéshez készülődést mutatja be humorosan.17556.jpg Lola semmiképp sem akarja felgyorsítani az estét, mert sokkal boldogabb akkor, ha kifestőzhet, ugrálhat, ragaszthat és egyéb halaszthatatlan dolgokat csinálhat, mint minden gyerek – csak lefeküdni ne kelljen. De Charlie-n nem foghat ki testvére, minden egyes kifogásra van válasza – a fürdőkádban úszkáló bálnákat le lehet kergetni a lefolyóba, a lopkodós oroszlántól vissza lehet szerezni a fogkefét és a kölcsönkért pizsamát is sikerül felvenni. Mindkét kötet lényege, hogy humorral és persze sok türelemmel gyorsan orvosolhatóak ezek a problémák.

Hajrá anyák, gyakoroljatok! És hívjátok segítségül Charlie-t és Lolát!

A Csimota Kiadó által kiadott könyveket március 27. és április 2. között 25%-os kedvezménnyel veheted meg a boltban és a weben is.

Kapcsolódó termékek