Hangold az agyad!

Fejlesztő füzetek szemléje

cimkék: #Best of

Jaj! Lassan kezdődik az iskola! Ha most mentek elsőbe, és félsz, hogy a gyereked, hogy fogja venni a nehézségeket, ne aggódj, most összeszedtem a legszuperebb koncentrációs feladatokat! Ezek a füzetek igazi játékok! Szerencsére ma már nem kell ott ülni a gyerekeknek a vonalvezető gyakorlatok fölött, hanem a fejlesztő kiadványok sok mozgásos, idegrendszert fejlesztő játékot is rejtenek.

Minden szülő szeretné, ha a gyerekének zökkenőmentesen menne az iskolakezdés. Nem csoda, hogy kímélni szeretnéd a gyereked, de tudnod kell, hogy az erőltetett feladatozás, a délutáni pontösszekötés nem mindig vezet a legjobbra. (Sőt, a világ nem a kitűnő tanulóknak fekszik!) Figyel a gyereked tempójára, hagyd, hogy játsszon. Most összeszedtem pár füzetet, amivel nem lesz kín, sőt élvezet lesz az agytorna! Amennyiben lehetőséged van rá, délelőtt ülj le a gyerekkel! (Ezekhez a feladatokhoz felnőtt is kelleni fog.)

Csak örömmel!

Ovi-suli sorozat

Az Ovi-suli sorozat minden gyereknek szól, nem erőltetett és nagyon színes! Azt első füzetben a színeket, formákat és idomokat tudod begyakorolni. A másodikban a sorrendiség, a kiegészítés lesz a fő, előtérbe kerül a logika, de mindig, valamilyen játékos kontextusban. A harmadik füzetben nagyon kell figyelni! Itt a megfigyelés, a párosítás és a keresgélés ideje! Ezeket a típusokat szereti a legtöbb gyerek. A negyedikben pedig mindenféle feladat van: labirintus, vonalvezetés, kódok szerinti színezés, csoportosítás és különbségkeresés... Minden füzet alapvető, ovis szintű ismeretekre épít, így a gyerekeknek nagy sikerélmény, hogy a feladat egy részét (ki mit eszik, hol lakik) már tudják, és erre épül a nagyobb kihívás. 

Barátnőm, Bori koncentrációt fejlesztő játékos feladatok

Ez a füzet minden Bori-rajongó kedvence! Nagyon összetett, sokféle izgalmas feladatot tartalmaz. Készíts sütit, sétáltasd az ujjadat, egyensúlyozz könyvvel, keress különbséget, keress azonosságokat, rajzold le a házatokat, tedd sorba a tevékenységeket, tárgyakat a szerint, hogy melyik milyen hangos, vagy milyen gyors, bökj becsukott szemmel, ismerd meg az irányokat... Ez a füzet azért szuper, mert nem csak uncsi, helyben ülős feladatokat tartalmaz, hanem rengeteg mozgásos, és egyéb, az idegrendszert fejlesztő tippet is ír! 

Írás-előkészítő feladatok - Barátnőm, Bori foglalkoztatófüzet

Ez a füzet játékosan készít fel az írásra, megismerheted a betűk alapformáit, sok kört, hullámvonalat és egyenest kell rajzolni. Pontozott vonalakat kell követned, de ez még nem minden, hiszen készíthetsz magadnak saját ceruzatartót is! Az vonalvezetők óriásiak és egész picik is tudnak lenni, amik a igazodnak a gyerekekhez, pont azt a szintet ütik meg, amiben a picik még sikerélményt találnak. Készülj Borival a betűvetésre!

Tomor Anita füzetei

Tomor Anita fejlesztő füzeteit nagyon szeretik a pedagógusok. Az extra kiadványban mindenféle típus van: színező, labirintus, számolás, azonosság keresés, vonalvezetés, kakukktojás keresés, irányok gyakorlása, sorminta logikájának a felismerése... Ráadásul van külön fiús és lányos füzet is! Ezekben hasonló feladattípusok vannak, csak a kontextusuk mindig csajos, vagy vagány fiús. Van továbbá egy Irány az iskola című kiadvány, ami a legnehezebb. Ebben több a logikai feladat, a vonalvezetés sokkal aprólékosabb. 

Ha szeretnél mesékkel is készülni (ami az anyanyelvi fejlesztés alapja) akkor ezek mellet a füzetek  mellett ajánlom Anita Tomor Az ovinak vége, irány az iskola! című mesekönyvét, amihez külön, mesékhez kapcsolódó feladatfüzetet készített. 

Kisgőzös füzetek

A Kisgőzös füzetek mindig játékok! Pont ezért szeretem őket. A kiadó hitvallása, hogy a játék és tanulás nem ellentétei egymásnak, sőt, a gyerekeknek pont az az érdekes játék, amivel valamit tanulnak is. Még, ha ennek nincsenek is tudatában. A fejtörőket ebben a szellemben állították össze: van hozzájuk matrica, a képek nagyon izgalmasak, sok a szín, míg gyakorlatilag minden "bevett" feladattípus el van rejtve a füzetekben. Sulira készülés esetén a Betűk és szavak címűt ajánlom első sorban, de izgalmas lehet az ellentétes is. 

Sőt a Kisgőzösnek szuper kirakókönyvei is vannak! Ezekkel a játék mellet megint a mennyiségeket, számokat, vagy a betűket tudod gyakorolni! Minden gyerek kedvencei ezek a játékok!


Agymenők sorozat

Biztos, hogy ismered már a HVG Agymenők sorozatát. Rendkívüli példányszámokban fut, nem is véletlenül: formára valami új, így a gyerekek nem a megszokott "füzetben" kapják a fejtörőket, hanem vagy külön kis kártyákon a sima csomagban, összefűzött lapokon az utazósban, sőt most megjelent egy újabb utazós még könnyedebb formára szabva, amihez még ceruzát is adnak. Ezek a feladatok nagyon vizuálisak, felkeltik a gyerekek érdeklődését. A grafikák a mai kicsiknek szólnak. Még nem találkoztam olyan gyerekkel, aki ne akart volna agymenőket. Ráadásul a szülők dolgát is nagyon megkönnyítették: életkorra van lebontva minden csomag!

Kapcsolódó könyvek

Kapcsolódó cikkek