Hatalmas lépés az emberiségnek

A holdraszállás 50. évfordulója

50 éve lépett először ember a Holdra. Erről emlékezik meg a világ július huszadikán, a NASA pedig négy éven át tartó megemlékezés-sorozatba kezd ezen a napon. Itt az ajánlatunk az évfordulóra.

 

Neil Armstrong, Buzz Aldrin és Michael Collins a legismertebb űrhajósok a Földön. Nem véletlenül: a holdraszállás a legemlékezetesebb esemény az űrhajózás történetében. Jubileumi négyéves projektjében a NASA nemcsak emlékeket idéz fel, de újabb Hold-expedíciók beindítását is tervezi. Izgalmas időszak következik tehát az űrutazás és -felfedezés iránt érdeklődő, rajongó gyerekek életében. Ezeket ajánljuk nekik:

Torben Kuhlmann: Armstrong
armstrong.jpg

A könyv alcíme: Egy egér kalandos utazása a Holdra. A történet szerint valójában nem emberek, hanem egy kisegér szállt le először a Holdon, hogy bebizonyítsa a társainak, nem sajtból van. A mese, mintegy mellékesen, érthetően magyarázza el a felkészülés részleteit, a felszállás és a landolás fizikáját, és mindenféle a témához kapcsolódó tudományos tudnivalót. Torben Kuhlmann-nak ugyanis ez a szakmája. A Hamburgi Alkalmazott Tudományok Főiskoláján tanult tudományos és tudománynépszerűsítő illusztrátor, médiaillusztrátor szakon. A diplomamunkájában a repülés történetét dolgozta fel; a főhőse egy Lindbergh nevű egér. A hatalmas siker hatására írta és rajzolta a folytatást, az Armstrongot. A két egér találkozik is a második könyvben, az űrhajós segítséget kap a veterán repülőstől. 

Kuhlmann nagy rajongója az ’50-es, ’60-as évek amerikai grafikai világának, ez meg is látszik a könyvön, és jól is áll neki. Az egér tervrajzai és technikai megoldásai pedig lenyűgözik a gyerekeket.

A holdraszállás jubileumára német nyelvterületen az Armstrong is megjelenik egy különleges kiadásban, nézd meg ITT az ehhez készült cuki animációt!

Rendeld meg itt a könyvet!

Flessner-Schilling-Lohr: Ifjabb Tom kapitány kalandjai

Az Ifjabb Tom kapitány kalandjai kezdő-haladó olvasóknak szól. Leginkább az különbözteti meg a hasonló könyvektől, hogy több olvasnivalót nyújt: egy-egy kötet 5-6 fejezetből áll. Nagy betűs, rövid mondatos, sok a kép, de a történetek hossza miatt inkább haladó, mint nagyon kezdő olvasóknak ajánljuk, leginkább a nyolcéveseknek. 
bernd-flessner-ifjabb-tom-kapitany-3-hold-misszio.jpg

A sci-fi sorozat egy olyan jövőben játszódik, amikor az űrutazás már mindennapos dolog, és a főszereplő gyerekek is képesek egyedül nekiugrani egy-egy kiruccanásnak, mintha csak a kertvárosban bicikliznének. A kalandok könnyen követhetőek, de izgalmasak. A Hold-misszióban például azért kell sürgősen a Holdra utazniuk, hogy megtisztítsák a Föld-Hold távolságot mérő műszert a meteorit-becsapódás okozta portól, de munka közben érdekes jelenségre lesznek figyelmesek.

Nyaralásra ideális olvasmány, egy-két könyvvel már akár az egész utazásra biztosított az olvasnivaló.

Szerezd be a sorozatot!

Karcolgatós - Űrutazás
djeco.jpg

A Djeco látványos karcolgatós rajzai nagyon népszerűek, és talán mind közül a legszebb az Űrutazás c. csomag. A karcolgatós háttere színes, a mellékelt karcolóceruzával a felső rétegbe mintákat rajzolva bújnak elő a színek, színátmenetek. Ehhez segítséget és tippeket nyújt a csomagban található szép füzet. 

A karcolgatás kellemes, megnyugtató, levezető elfoglaltság, egyszerűen jó csinálni. A végeredmény pedig nagyon szép, érdemes őket bekeretezni és a falra tenni a gyerekszobában. Sokan viszik magukkal utazáshoz, nyaralásra, és ez érthető is. Vigyázat, a felnőtteket is könnyen behúzza a karcolgatós-zen!

Tedd kosárba most!

Andrea Erne: A világűr felfedezése
a-vilagur-felfedezese-mit-miert-hogyan.jpg

Rengeteg a világűrt bemutató ismeretterjesztő könyv van a polcainkon. Ebbe a válogatásba azért választottuk a Mit? Miért? Hogyan? sorozat A világűr felfedezése c. kötetét, mert ez izgatja igazán azokat a gyerekeket, akiket kifejezetten az űrutazás története, módja, az űrhajósok érdekelnek. Ebben a könyvben is megtalálhatók a kozmosszal, elsősorban a naprendszerrel kapcsolatos alapinformációk, de a hangsúly az űrhajósokon van. 

A felnyitható ablakok segítségével a gyerekek benézhetnek az űrsikló belsejébe, megismerhetik a szkafander berendezéseit, az űrhajósok munkáját és hétköznapjait, és van a könyvben egy klassz, forgatható csillagtérkép is.

Szerezd be itt!

Legyél te is űrhajós!
legyel-te-is-urhajos.jpg

A Kis tudósok akadémiája sorozat érdekes átmenet az interaktív könyvek és a foglalkoztatók között. A jól tálalt érdekes tudnivalók mellett kreatív feladatok és kísérletek tanítanak és szórakoztatnak.

Az űrsikló irányítása és a leszállás c. fejezethez például egy űrsikló papírmodellje tartozik (szükség lesz ragasztóra), a dokkolást bemutató oldalhoz egy egyszerű, hétköznapi tárgyakkal elvégezhető gyakorlat párosul, de vannak űrhajóskészségeket – reakcióidő, szem-kéz koordináció – fejlesztő játékok, tornagyakorlatok, klassz matricák, poszter, és egy társajáték is. Olyan dolgok is szóba kerülnek, mint a közeljövő űrkutatásának problémái, etikai kérdései, és az űrhajósetikett.

Igazán szép ajándék minden Armstrong-rajongónak.

Rendeld meg itt!

Űrkaland
smart_games_urkaland.jpg

Ezen a játékon gyakran megakad a gyerekek szeme, és a hosszabb útra készülő szülők között is népszerű. A Smart Games egy már létező játékot öltöztetett új köntösbe: legtöbben tili-toli feladványnak hívják. A feladatfüzet 60, egyre nehezebb feladványt tartalmaz, ezek alapján kell berendezni a táblát, majd okos tologatással kinavigálni az űrhajót a meteorok közül. 

A játék jól ismert és népszerű, az új dizájn pedig nagyon jót tett neki, tényleg állati jól néz ki.Szerezd be itt a játékot!

Kapcsolódó termékek