Hernyó, báb, lepke - amikor a fantázia szárnyra kap

Interjú Finy Petrával

Kettő - Másvilág trilógia. Szerzője a kamaszlánynak kinéző Finy Petra, aki már 3 felnőtteknek és 15 gyerekkönyv írásán van túl. Folyamatosan, intenzíven és nagyon nyitottan szemléli és fogadja be a világot, így született meg ez a fantasztikus borítójú regény, a trilógia első része. Igazi nyári olvasmány 14 éven felül mindenkinek! A szerzővel Munkácsi Anna készített interjút a Százhold magazin számára.

- A könyvhétre megjelenő regényed, aKettő, kamaszoknak szól. Eddigi könyveidet vagy gyerekeknek, vagy felnőtteknek írtad. Mikor fogalmazódott meg benned az ifjúsági regény ötlete?

21675.jpg- A gyerekeim megszületéséig lényegében kamasz voltam, és csak akkor kezdtem felnőni, amikor a lányaim belecsöppentek az életembe. Hiányzik is a kamaszkor minden kínja, kételye, bénasága és ügyetlenkedése ellenére. Tele volt hittel, szenvedéllyel, és termékeny lázadással egy szebb és élhetőbb világért. Akkoriban még jobban hagytam magam sodortatni a világ örvényeivel, áramló véletleneivel, amelynek következményeként csodálatos lelki helyekre jutottam el.

Ma már kétgyerekes anyaként sokkal tervezettebb az életem, ami egyszerre jó és rossz. A múltkor egy barátnőmmel sétáltunk egy nagyot a belvárosban, tökéletesen céltalanul, csupán a beszélgetés irányára figyelve. Frenetikus élmény volt. Azt hiszem, ez a ki-tudja-hol-fogok-kikötni, bárki-lehet-belőlem élmény hiányzik a legjobban. Ezért írok kamaszoknak könyveket, és indulok újabb és újabb sétákra különös helyekre, más világokba.

- A könyv a Másvilágok-trilógia legelső kötete, mégsem az Egy címet kapta. Miért?

- A szerkesztő, Péczely Dóra javaslata volt ez, amit remek gondolatnak találok. Már ebből érezni lehet, hogy a könyv igyekszik kizökkenteni az olvasót a megszokott, kényelmesen kiszámítható életéből.

Hiszen ha Egy lenne az első rész címe, azon átsiklanál, de a Kettő azonnal megakaszt, és beléd kapaszkodik, mint a bagoly a karmával. Ráadásul ez a kötet a kettőségről szól, ezért is jogos a Kettő cím.

A szereplők fölfedeznek magukban valami többet: állati vagy növényi énjüket, amely egyfajta rejtett tehetséget szimbolizál, valami pluszt, amelyet mi hétköznapi emberek gyakran elfojtunk magukban. És hogy mi történik akkor, ha ez a természetes energia kitörik a mélyből, és elszabadul a világban? Hát erről szól majd a Másvilágok-trilógia második része, aminek az első rész címe után könnyen kitalálható a címe: Három.

- A könyv világa és állatember vagy növényember lényei egy elvarázsolt univerzumot hoznak létre. Honnan merítesz ihletet ennek a különleges világnak a létrehozásához?

- Aki régről ismer, az tudja, hogy sokáig tipikus szoba-ember, vagy inkább kávéházi, könyvtári ember voltam. Aztán a berobbant az életembe a férjem, kivitt a természetbe, és szép sorjában megismertetett a növényekkel, az állatokkal, folyókkal, dombokkal-hegyekkel. Mivel ő madarász, ezért leginkább a madarakkal. A gyűrűzők lenyűgöző életéről először a Madárasszony című felnőtt regényemben írtam, de a természet szinte mindegyik könyvemben nagy szerepet kap.

- A könyvben minden embernek megvan a konkrét állati vagy növényi énje is. Te melyiket érzed közel magadhoz?  Melyikkel tudsz azonosulni?

- Pont mostanában beszélgettem erről a lányommal, mert a minap Emma levette a polcról az Állatok szimbolikája című könyvet. Próbáltuk megtippelni, kinek mi lehet a családban a védőállata. Emmának valószínűleg a bagoly, ugyanis hathónapos kora óta vigyázott rá egy plüssbagoly, amihez nagyon ragaszkodott (a Tesó-ügybe is beleírtam). A kisebbik lányom bújós, mint egy macska, de harcias, ha kell, és fontos neki a falkaszellem is. Neki a tigris vagy a farkas lehet az állata. A férjem rengeteget van a szabadban, és imád vízparton lenni, az ő védőállata talán a sirály. Én régóta vonzódom a lepkékhez: színesek, törékenyek és mindig készek az átalakulásra. Természetesen bagoly, tigris, farkas, sirály és lepke is szerepel a Kettőben.

- Szerinted melyek ma a kiemelkedő, nagyobbaknak szóló ifjúsági regények?

18213.jpg- Több kedvenc szerzőm is van. Aki miatt elkezdtem young adult könyveket olvasni, az Patrick Ness. A Káosz-trilógia alapkoncepcióját nagyon érdekesnek találom, talán azért, mert sokszor én is kicsit zajosnak érzem a világot. De a legcsodálatosabb olvasmányélményem tőle a Szólít a szörny volt Szabó T. Anna gyönyörű fordításában. Sokáig halogattam a könyv elolvasását, hiszen én is korán elvesztettem a mamámat, de amikor belefogtam, egy szuszra olvastam el, és éjjel 12. 07-kor fejeztem be, abban az időpontban, amelynek a könyvben is nagy jelentősége van. Fantasztikus (és szívet tépő) könyv, gyászterápiaként is jól működik.

Rajongva olvastam John Green Csillagainkban a hiba című könyvét, annak ellenére, hogy az alaptémája nem túl vidám. Felszabadító humora, gyógyító iróniája egyszerűen lenyűgözött.

Nagy rajongója vagyok John Boyne-nak is. A csíkos pizsamás fiú című regény (a holokauszt emlékév kapcsán ennél a könyvnél muszáj megemlítenem, hogy bár lenne több ilyen témájú gyerekkönyv) és a Barnaby Brocket és a szörnyű dolog, ami vele megesett szívhez szóló, gyönyörű szövegek, a másodiknak ráadásul a humora is elképesztő.

20176.jpgÉs hogy egy magyar szerzőt is említsek: Szécsi NoémiMandragóra utca 7. című könyve igazán üdítő élmény volt számomra. A kötet kisebb kamaszoknak szól, de annyira virtuóz és laza a humora, és olyan elegáns nyelvi eszköztárral bír, ami miatt csak remélni tudom, hogy Noémi ír majd kamaszkönyvet nagyobbaknak is.

- Mikorra várható a Kettő folytatása?

- A folytatást már elkezdtem írni, de érzem, hogy ennek a résznek is kell hagynom időt. A könyv ötlete ugyanis 2011 őszén villant be, és csak most nőtte ki magát regénnyé: talán a lepkeségem miatt. A szövegnek végig kellett járnia minden fázist: a hernyóságot, vagyis a kezdeti mozgolódást a képzeletemben, a bábállapotot, vagyis a rövid pihenést a tudatomban, és csak utána kaphatott szárnyra. A fantázia szárnyára. De hogy mikor lesz olvasható? A Három megjelenése 2015 első felében várható.

Kapcsolódó termékek