Hogy érzi magát a gyerek?

A Boribon, hogy vagy? játékkal igazán pontos képet kaphatsz

Ez a társas rövid idő alatt közönségkedvenccé vált, majd 2018-ban elnyerte az Ország Játéka-díjat is a kicsiknek szóló játékok kategóriában. Boribon kortalan és minden kisgyerek kedvence, sőt lelki társa, ezt már tudjuk - de mi miatt lett ilyen sikeres? Most ez is kiderül, olvass tovább!

Van az az időszak a gyerek-szülő kapcsolatban, amikor elmúlnak a "babás" idők, és egy komoly szintet lép a kölykünk. Amikor megtanul beszélni, érzelmet, gondolatokat kifejezni, és már alig várjuk, hogy lehessen vele komolyabb, akár fejlesztő társasjátékokat játszani.

Éppen ilyen a Boribon, hogy vagy? is! Rendeld meg itt.

Gondoljunk csak arra, hogy egy kis emberke a megszületése utáni pillanattól milyen őrületes mennyiségű tanulnivalón halad át, és néhány év alatt milyen mérhetetlen tudásra tesz szert. Ezen ismeretek domináns része a kommunikáció. Hiszen egy ember életében szinte az első pillanatoktól, az első felsírástól létezik valamiféle interakció. Üzen, hogy itt vagyok, hogy élek, és onnantól nincs megállás. A környezet pedig folyamatosan figyel, és dolgozza fel a hangokat, hangulatokat, jeleket, szófoszlányokat, majd a szavakat, mondatokat, stb. A világból érkező, a gyerekeket érintő ingerek pedig egyre csak fokozódnak. Sokszor nincs még arányban az a rengeteg feldolgoznivaló egy gyermek önkifejezési eszköztárával, a rendelkezésre álló szavakkal vagy gesztusokkal.

megszeppentem.jpgA bölcsi vagy az óvodakezdés pedig egészen új kommunikációs helyzetet teremt: nem csak a gyerek, de a szülő is először szembesül azzal, hogy nincsenek ott egymás mellett a nap 24 órájában, és a gyerekkel olyan dolgok történnek közben, amelyeket nem mindig tud megfelelően artikulálni. Sokszor csak abból vesszük észre, hogy valami izgalmas, zavaró vagy újszerű esemény történt aznap, hogy feszültebb, nem úgy reagál a különböző helyzetekre, ahogy szokott, foglalkoztatja valami, de nem derül, miért pont ez. Felnőttként pedig a mi feladatunk, hogy segítsünk ezeknek az eseményeknek a feldolgozásában még akkor is, ha nem tudjuk pontosan, mi áll a háttérben. A leghatásosabb mód ezek felfejtésére egy közös játék.

Létezik egy társas, a Boribon, hogy vagy?, amely már műfaját tekintve is beszélgetős, és az a legfőbb célja, hogy fejlessze az érzelmi intelligenciát, segítsen az érzések felismerésében és kifejezésében, hogy lehetőséget adjon olyan dolgok kibeszélésére, amik maguktól talán nehezebben vagy egyáltalán nem jönnek ki a gyerekünk száján. Ez a társas kölcsönösen ad felnőttnek és gyereknek, a játékok segítségével sokat tanulhatunk egymásról, egymástól. Mi felnőttek például képbe kerülhetünk, hogy mennyire van tisztában a gyerekünk a különféle érzelmekkel. Az egyik játék ugyanis pont arról szól, hogy képek alapján kell érzelmi állapotokat felismertetni a másikkal. Kis négyzet alakú kártyákon sok-sok Boribonfej található. Minden kép egy érzelmet fejez ki, a szomorú arctól a mérgesen át a vidámig. De van olyan lap, ami a büszkeséget, a félelmet, a dühöt vagy egyszerűen a fáradtságot mutatja. A játékosok feladata az, hogy a kezükben tartott érzelmet úgy mutassák be a játékostársuknak, hogy az felismerje. Fantasztikus élmény, amikor a pici gyerekünk el tudja játszani a feladatot, vagy kacagva ismeri fel a megfejteni való arckifejezést.
Itt tudod kosárba tenni a játékot.

A második játék, a Mi történt Boribonnal? egy páros játék, amelyben az arckifejezős lapocskák kiegészülnek egy pakli mese- és egy pakli kívánságkártyával. Az egyik játékos húz egy mesekártyát, ami valamiféle történést mesél el. Például Boribon egy homokozóban ül, és szomorú arcot vág, mert nem sikerült megépítenie valamit. A játékosnak ezt a képet egy arckártyával is ki kell egészítenie, amely megerősíti a történés okozta érzést. A másik játékos ezt a történetet folytatja úgy, hogy a kívánságkártyából választ egy általa jó megoldásnak tűnőt. Például azt, amelyiken Annipanni megöleli Boribont. Vagyis szeretné, ha megvigasztalnák. A sor végére pedig ismét kerül egy kifejező arcocska, amely nagy valószínűséggel valamiféle örömet fog kifejezni.

Ebből a játékból remekül követhető, hogy egy-egy történésnek milyen következményei, illetve megoldásai lehetnek. Játék közben természetesen nem kell visszafogni magunkat: ömölhet belőlünk a szó. Lehet sztorizni a saját gyerekkorunkról, de akár a felnőtt életünkből is hozhatunk példát, illetve rákérdezhetünk a gyerekünk bölcsis-ovis hétköznapjaira, amikre kevésbé látunk rá. A harmadik játékszabály ez utóbbira fókuszál.

orultem.jpgA Mi történt ma veled? kifejezetten meséltetős játék. A legjobb, ha szülőkkel játssza a gyerek, mert így intimebb, őszintébb lehet a beszélgetés.

Az asztalon szétterített mesekártyákból választani kell egyet, ami jellemző volt a napjára. A képhez el kell mesélnie, hogy mi is történt vele pontosan. Végül választania kell az arclapocskákból is egyet, ami a leginkább kifejezi, hogyan érzett a történéssel kapcsolatban. Ha akár több körben, akár több kártyát is elhasználva végigbeszéltük a napot, akkor a gyerek választhat egyet a kívánságkártyák közül. Fontos szabály, hogy a kívánságát mindig teljesítenünk kell, ha csak szimbolikusan is, de a sikerélmény nagyon fontos a játék végén.

A Boribon, hogy vagy? egy nagyon szerethető játék. Nem véletlenül kapkodták el az első kiadást a múlt év végére.  A játék sikerét egy komoly szakmai kitüntetés is bizonyítja, hiszen 2018-ban az Ország játéka díjával jutalmazták.

Rendeld meg itt!

Tudj meg többet Boribonról ebből a cikkből!

Kapcsolódó termékek