Hogyan olvassunk fel?

10 tipp

ne_felj_borito_500pxk.jpg
A közös mesélés a nap legjobb része, de nem mindenkinek jön ösztönből, hogyan is kell jól mesélni. A Ne félj! mesekönyvünk nemcsak attól szuper, hogy megoldást kínál a gyerekek hétköznapi félelmeire, de abban is segít, hogy a meséléssel, együtt töltött idő igazán szórakoztató és tartalmas élménnyé váljon. Tudd meg, hogyan!

 
1. Helyezzük magunkat kényelembe! Próbáljunk nyugodt légkört teremteni, például építsünk egy puha kuckót takarókból, plüssállatokból és sok-sok párnából!
 
2. Legyen a felolvasás szertartás! A szertartások biztonságot, rendszert és védettséget adnak a gyerekeknek. A felolvasás legyen a jó érzés szertartása – mindegy, milyen napszakban. Az a fontos, hogy komolyan vegyük, és betartsuk.
 
3. Még egy mesét! Hagyjuk, hogy a kisgyerek magának válassza ki a mesét.
>>> Ebben a könyvben tartalomjegyzékben található kis képek segítenek.
 
4. Még egyszer! Noha a változatosság fontos, a gyerekek imádják az ismétlést. Szívesen meghallgatják harmadszor, negyedszer vagy ötödször is ugyanazt a mesét.
 
5. Élvezzük a felolvasást! És bátran színészkedjünk. A félelmetes óriás dörögjön és szitkozódjon mély hangon, az egér cincogjon magasan és félénken, a kígyó sziszegjen lágyan és hízelkedve. Pár nyelvbotlás nem számít!
 
6. Felolvasni annyit tesz, mint lelassítani. Ne sietve olvassuk a szöveget, tartsunk szüneteket, amikor a gyerek kérdezhet, ha nem ért valamit. A margón a piros kérdések beszélgetésre invitálnak, és arra biztatják a gyermeket, hogy fejezze ki a gondolatait.
7. A mesélés legyen több mint mesehallgatás. Vonjuk be játékosan a gyerekünket a történetbe! Talán tud segíteni a boszorkánynak a varázsigében, vagy drukkolhat a lovagnak a futóversenyen.
>>> A könyvben a zöld jelek a margón megmutatják, hogy a történet mely pontján lehet bevonni a gyerekeket.

ne_felj_bator_mesek_beliv.jpg

8. Nincs felolvasás képek nélkül! Nézegessük a gyerekünkkel együtt a képeket! Gyakran találunk rajtuk valami izgalmas
>>> A kék jelek megmutatják, hol.

9. Beszélgessünk! Attól még, hogy becsukjuk a könyvet, nincs vége a mesélésnek. Beszélgessünk a gyerekünkkel a meséről. Hogyan érezhetik magukat a szereplők? Átélt már ő is hasonló helyzetet?
 

10. Egy történet több önmagánál! Találjunk ki a gyerekünkkel új befejezést a meséknek, vagy fessünk egy képet a főszereplőről!
>>> Minden történethez találunk egy hozzáillő aktivitást, legyen az barkácsolás, festés, recept vagy játék.

Rendeld meg itt a Ne félj! - Bátor mesék című könyvünket!(A cikk borítóképének forrása: alexeyzhilkin / Freepik)