Így bukkansz rá a világ csodáira

3 új és valószínűleg felejthetetlen ismeretterjesztő kiadvány

Egy biztos: ismeretterjesztő könyvekből sosem elég. Egyrészt nem árt naprakésznek lenni, másrészt olyan divathullám alakult ki körülötte a gyerekkönyvpiacon, hogy évről évre izgalmasabb és progresszívebb kiadványok kerülnek a polcokra, amik mellet egyszerűen nem lehet szó, lapozgatás és fejtágulás nélkül elmenni. Ami nagyon nagy érdem, ezek a könyvek már nem csak a kifejezetten földhözragadt gyerekeket szegezik az oldalakhoz, hanem a játékra, izgalomra és interakcióra hívnak, így az elvarázsolt csemeték is ugyanolyan megszállottan szívják magukba a világ érdekességeit. 

Most három olyan könyvet mutatunk, ami teljesen levett minket és a gyerekeket a lábunkról.

Nagyon úgy tűnik, hogy egy új műfaj hódította meg a magyar könyvpiacot. Az ismeretterjesztő, ugyanakkor esztétikailag is katartikus, nagyszabású könyvek, melyek ötvözik a különböző élvezeteket. Dolgoztatják az agyunkat, telepakolnak minket értékes tudással, ugyanakkor simogatják a szemünket, lelkünket a külalakjukkal.

A sorozat számomra a Világlátóval kezdődött, ahol a térképes könyv nem csak a Földünk sok apró csodáját mutatja be rajzban, a térképen elhelyezve, hanem egyfajta ízlésbeli iránymutatást is ad. Szépen, szisztematikusan eszi bele a szépséget a gyerekek fejébe. Aztán jött a Föld alatt, Víz alatt információ és esztétika kombója, majd A nagy bogár könyv következett, ami letehetetlenül gyönyörű rajzgyűjtemény az ízeltlábúakról. És nemcsak a szülők számára...

fedezdfelakornyzeted.jpgA legújabb, tökélyre fejlesztett könyv a Fedezd fel a környezeted! élménygyűjtő album. Már a könyv borítója is azt üzeni, hogy valami nagyon klassz került a kezünkbe. A nagy formátumú kiadványt, akár egy gyűjtő albumot, egy gumipánt zárja le, hogy ki ne potyogjanak belőle az összegyűjtött élmények és a kézzelfogható leletek. Ha belelapozunk, akkor rögtön helyet találunk a a tulajdonos nevének, hogy a dolog még elegánsabb legyen. De amivel végleg levett a lábamról a kiadvány, az a néhány mondatos előszó, amellyel az olvasókat várja ez a könyv. Változott a világ, a mai természetszerető gyerekek már nem csak gyűjtők, hanem természetvédők is. Ez a könyv a természet csodáira, szépségeire mutat rá. Megfogja szépen a gyerekek kezét, és egyik izgalmasabb témáról a másikra vezeti őket, miközben önállóságra is nevel. Útmutatót ad ahhoz, hogy miként figyeljék a környezetüket, és hogyan érdemes feldolgozniuk a tapasztalataikat.
A Föld, a Víz és a Levegő témakörén belül gyűjthetik a tudást, és a ragasztgatni valókat. Találnak megfelelő helyet a magoknak, szirmoknak, leveleknek. Tanácsot kapnak, hogy szárítsák a fűféléket, hogy préseljék a leveleket. Segít észrevenni a természetben fellelhető különböző mintákat, színeket. Izgalmas nyomokra hívja fel a figyelmet az állati ürüléktől kezdve a lábnyomokon át, az állatok ételmaradékain keresztül, a lakóhelyeikig. Szuper ötleteket ad a természet változásának nyomon követésére fotósorozat készítésével. Fotózhatjuk az időjárást, a napszakok vagy évszakok változását, és magát a múló időt is például egy növény kivirágzásától az elhervadásáig. De lehet felhőgyűjteményünk is.
Ez a könyv remek ajándék lehet egy jó bizonyítványért cserébe, és nagyon tartalmas programot nyújt a nyárra, akár az egész család számára.

26979.jpg
Az ismeretterjesztő sorozatok sokadik darabja az 50 tény, amit tudnod kell a Földünk Időjárásáról. Ezek a könyvek pont annyi információt tartalmaznak, amennyit egy laikus könnyen felfoghat, mégis rengeteg információval gazdagodunk közben. Az időjárás jelenségei hétköznapiak ugyan, mégis biztos vagyok benne, hogy sok felnőttnek is beletörne a bicskája bizonyos jelenségek megmagyarázásába. Márpedig a gyerekek kíváncsiak, a téma pedig rendkívül izgalmas. Pláne a mai világunkban, ahol egyre extrémebb időjárási helyzetekkel találkozhatunk. Megdöbbentő tényekről, izgalmas jelenségekről, és a gyerekek fantáziáját megmozgató különlegességekről olvashatunk a sorozatlegújabb darabjában.

Sajátosan ismeretterjesztő, de az biztos, hogy látványban és tartalomban a legizgalmasabb új kiadvány Tom Schamp: Mindenre képes Szótár című könyve. Ez egy világraszóló böngésző, a világot felfedező apróságok részére. Hihetetlenül tömény és intenzív illusztrációival, a kaotikusan rendszerezett témáival, szinte megszédíti az olvasókat. Olyan mennyiségű információt tartalmaz, hogy minden egyes fejezet láttán felfokozott izgalmat érez a néző, hogy minden látnivalót be tudjon fogadni, hogy le ne maradjon valami apró, érdekes részletről.

mindenre02.jpg

Ez az a könyv, amit százszor és még százszor végig kell nézni ahhoz, hogy minden apró részletet, rajzos geget, szöveges poént fel tudjunk fogni és ki tudjunk élvezni - külön dicséret jár a fordítónak, Rádai Andreának, aki sok humorral magyarította a szövegeket. Érezhető, hogy rengeteg energia van egy-egy nyúlfarknyi szöveg fordításában, hogy az hűen visszaadja az eredeti, holland szöveg jelentését és üzenetét. A termetes könyv részletesen feldolgozza az otthon témakörét. Elvisz bevásárolni, mesél az évszakokról, szétnéz a víz alatt és a víz fölött. Kertészkedik. Mesél zenéről, képzőművészetről, ünnepekről, és még az iskolakezdésről is. Valóban összefoglal minden lényeges dolgot a világból, ami egy kicsi emberke számára izgalmas lehet. Mindeközben bővíti a szókincset, megmozgatja a fantáziát, megnevettet, és még szép is.
27286.jpg

Bagossy Laura írása