Így készültek a Bogyó és Babóca bábok!

Bartos Erika: Mese az elveszett nyusziról, Bábkönyv, Melléklet, részlet

Bogyó, Babóca és barátaik léghajózni indulnak. De Babóca kedvenc lila nyuszija kipottyan a léghajóból! Hiába keresi az egész erdő a nyuszit égen, földön, víz alatt, sehol sem találják. Babóca szomorúan tér lefeküdni. Még szerencse, hogy Bogyó nem hagyja annyiban a dolgot, és kifundálja a megoldást… Hogy mi az, kiderül Bartos Erika új, különleges bábkönyvéből.

Ebben a kötetben ugyanis a jól ismert szereplők nem csak rajzként jelennek meg, hanem bábként kelnek életre: minden szereplőt, minden helyszínt, minden kis házikót, apró törülközőt és szakácskönyvet elkészített az írónő, hogy megalkossa Bogyó és Babóca világát. Az apró részletekben elmerülhetnek a gyerekek, és a könyv mellékletében elolvashatjuk azt is, hogy miképp készült ez a különleges könyv. Hátha kedvet kapunk mi is az alkotáshoz!

A Bábkönyv mellékletéből adunk ízelítőt. Két részletet emeltünk ki, egy kicsit bonyolultabb és egy egyszerűbb darabot, amelyet magatok is elkészíthettek. Az első Baltazár figurája, a második pedig a csodaszép Szivárványhal.

melleklet1.jpg

A bábok feje pingponglabdából készült. A labdákat rózsaszín plüssel vontam be.

melleklet2.jpg

A fej után rózsaszín plüssből megvarrtam a testet, és vattával kitömtem. A kezeket és lábakat plüssel bevont drótból készítettem.  Ezután megvarrtam a ruhát, majd fonalból elkészítettem a hajat, felragasztottam a csápot, végül szemet és szájat hímeztem az arcra. A szárnyakat drótra feszített nejlonharisnyából készítettem.

melleklet3.jpg

A különböző jelenetekhez különböző méretű és arckifejezésű bábokra volt szükség. Babócából készítettem a legtöbbet, 12 különböző katicalányt varrtam. Van köztük nagy, közepes és kicsi, fürdőruhás, hálóinges vagy ruhátlan, van vidám és szomorú.

melleklet4.jpg

A szivárványhal az egyik kedvencem. Színes hobbifilcből készült. Először megrajzoltam a halat, és felvágtam színek szerint. Amikor a színes darabok formára vágva készen álltak, vékony ragasztócsíkkal egymáshoz rögzítettem őket.

melleklet5.jpg

Amikor a hal mindkét oldala elkészült, hímzőcérnával összevarrtam a szegélyét, helyet hagyva a kitömésnek. Apró, sűrű öltésekkel végigvarrtam a szegélyt, majd kifordítottam a halat és vattával kitömtem. Fekete barkácsfilcből szemet és szájat ragasztottam a halnak. Ezután elkészítettem a patak hullámait, kék hullámdomború kartonból.

Fotók: www.whynot.hu