ÍGY NEVELD AMATŐR TERMÉSZETBÚVÁRODAT

Mit tegyél a polcra, és mi legyen a hátizsákban, ha kirándultok?

A gyereked szobája kezd úgy kinézni, mint a kis Gerry Durrellé a Családom és egyéb állatfajtákban? Ha szeretnél neki segíteni, hogyan váljon igazi amatőr természetbúvárrá, itt van egy kis útmutató.

 

A fiam négyévesen fejből tudta már az Állatkert a hátizsákban összes epizódját, ötévesen elkezdett terméseket, rovarokat, koponyákat begyűjteni, hatévesen hangyafarmot és bogárhotelt üzemeltetni, én pedig elkezdtem keresni a módját, hogyan segítsek neki. Nem találtam ehhez mást, mint Durrell Amatőr természetbúvár c. alapművét. Tényleg szuper, de volt vele egy kis baj. Egyrészt jóval nagyobb gyerekeknek szól, másrészt meg nincs benne alapozástól lépésről lépésre haladó tanulási folyamat.

Elkezdtem hát olyan gyerekkönyveket keresni, amik megfelelnek nekünk. Nem volt könnyű. Sok olyat találtam, ami remek elméleti tudást ad, de ezekben nem voltak gyakorlati útmutatók. És sok olyan könyvet, amik gyakorlat-orientáltak ugyan, de nagyon vegyes, mindenbe belekapó tartalmakkal, amik csak nagyon lazán kapcsolódnak konkrétan a természetbúvárkodáshoz. Gyakran egyszerűen a természetismeret fogalmával keverik össze: vegyesfelvágottak fizikai kísérletekkel, természetjárással, kinti játékokkal. Nekünk nem erre volt szükségünk. Begyűjteni, preparálni, osztályozni, naplózni, és mindezzel lépésenként haladni; ez volt a cél. És miután fáradságot nem kímélve átnéztem és kiválogattam egy szekérderék könyvet és eszközt, itt az ideje, hogy megosszam a leghasznosabbakat.

Két csoportba osztottam őket : amiket otthon tartunk a polcon, és amiket érdemes magunkkal vinni a hátizsákban is az obligát növény- és állathatározó mellett.
covers_486722.jpg

EGÉRKE ENCIKLOPÉDIÁJA

4-6 éveseknek

hátizsákban

Szuper, hogy végre a kicsikre is gondolt valaki. Egérke vezet minket ebben a könyvben, aki maga is belevág a természetbúvárkodásba. Váltakozva hol mesél és mutat, hol pedig gyakorlati útmutatókat ad. Hogyan készíts bogárcsapdát, hol tartsd és mivel etesd, amit fogtál, amíg megfigyeled. A legjobb alapozó, szép, cuki és nagyon átgondolt. Otthon is lehet olvasgatni, de ne felejtsétek ki a hátizsákból se, ha kirándulni indultok.scrapbook-borito-72dpi_4-300x400.jpg

Rendeld meg!

FEDEZD FEL A KÖRNYEZETED! - ÉLMÉNYGYŰJTŐ ALBUM

7-10 éveseknek

hátizsákban

Végre! Ez volt az első gondolatom, amikor a kezünkbe vettük és átlapoztuk. Ez az. Az album kitűnő, izgalmas feladatai nagyon átgondoltan haladnak egyre komolyabb készségek megszerzése felé, a kivitel gyönyörű, a gyerek is azonnal beleszeret. Minden feledatos oldalpárnál részletes leírások vannak a gyűjtésről, tartósításról, preparálásról. Minden (na jó, majdnem minden, a koponyák pl. nem) egyenesen az albumba kerülnek. Növények, magok, tollak, csontok, lábnyomok, színek - minden, amit gyűjteni, rajzolni és megtanulni alapfokon érdemes. Nem mellesleg a megfelelő helyeken egy kis kreativitásra is invitál a tudományos gyűjtőmunka mellett. Pont úgy, hogy az egy gyereknek izgalmasabb és játékosabb legyen.

Az album eleve hátizsákra termett – nem gyerekméretűre ugyan – masszív kötéssel és összefogó gumival. Tömör gyönyör.
legyel-te-is-madarmegfigyelo.jpg

Rendeld meg!

LEGYÉL TE IS... 
TermészetkutatóBogárvadászMadármegfigyelő,
IdőjósCsillagászKőzetkutató

8-12 éveseknek

hátizsákban

A DK sorozatának ez a három füzete jól egészíti ki az élménygyűjtő albumot. Gyakorlati útmutatók kis elméleti háttérrel, gyakran olyan izgalmas gyűjtésekkel és megfigyelésekkel, amik már nem férnének az albumba: nyomrögzítés öntvénnyel, rovarbüfé, hernyónevelde, fénycsapda, ami kell. Érdemes az általánosabb Természetkutató cíművel kezdeni.
2463.jpg

Rendeld meg!

VARÁZSLATOS TERMÉSZET

8-12

polcon

Rendszertan gyerekeknek. Gyönyörű kötet, és olyan átlátható, hogy tanítani kellene információ-design kurzusokon. Ez az, amit a begyűjtött, lefényképezett, lerajzolt „zsákmány“ begyűjtése után otthon, a preparálás, gyűjteményben elhelyezés során érdemes forgatni. A kis felfedezőknek évek, évtizedek múlva is ezek az ábrák villanak majd fel a rendszertan kapcsán. Bárcsak nekem is ez égett volna be a vizuális memóriámba a randa plakát helyett, ami a biológia-szertár falán lógott! (A korosztályos besorolását kicsit vitatom, én simán megvenném egy hatévesnek.)

Rendeld meg!

 navir.jpg

NAVIR ESZKÖZÖK

Bogárvizsgáló, Többfunkciós optikai eszközÓriás nagyító, Periszkóp, Pókszem

4-99

hátizsákba

Ezek a népszerű eszközök könnyűek és könnyen kezelhetőek, strapabíróak és gyerekkézbe valók. Bár legtöbben a bogárnézőket, bogárvizsgálókat veszik kézbe először a boltban, hadd hívjam fel a figyelmet az Optic Wonder Plus nevű csodára (nálunk Többfunkciós optikai eszköz néven találod meg), ami szerényen lapul a kis csomagolásában, de annál nagyobb meglepetés kibontva.

Ez a svájcibicskaszerűen összecsukható kis tárgy elképesztő dolgokat tud. Van rajta egy profi iránytű, alatta egy tükrös-nagyítós vizsgáló (kis rovarokhoz pl. kiváló, a tükör az alap, amire a tárgyat, rovart tesszük, a nagyító pedig rácsukható, mint egy kis szelence). A nagyítás egy hajtással kétszeresről négyszeresre növelhető. Ha minden kis lencsét szétnyitunk rajta, binokulár távcsővé változik! A tekerővel lehet zoomolni. Megfordítva sztereogramokat lehet vele nézni. Összecsukva pedig bepattan egy kis tartóba, amit az övünkre vagy a hátizsák pántjára csatolhatunk. Miért nem volt ilyen, amikor én gyerek voltam?

A periszkóppal rejtekhelyről figyelhetünk meg állatokat, az óriás nagyítóban pedig van egy praktikus csipesz.Rendeld meg!

Kapcsolódó termékek