Így segíts, hogy még jobb legyen!

Ezt ajánlák a Pagonyosak

Akárki akármit mond, szülőnek lenni fárasztó és melós dolog. Persze csodálatos és semmihez sem fogható, de lássuk be, ennél nagyobb felelősség nem igazán létezik, és ez bizony sokszor igen kimerítő, sőt kiborító tud lenni. A csodás időszakok közben is azon kapjuk magunkat időnként, hogy szorongunk, kétségeink vannak és majd’ kihullik a hajunk a feszültségtől és a nyomástól. Most három könyvet mutatunk be, melyek segítséget nyújthatnak családos életünk első hónapjaitól kezdve egészen a suliig.

Bagossy Laura, a Pozsonyi Pagony üzletvezetője: Mióta iskolásak a gyerekeim, sokszor az az érzésem, hogy nekem is újra kell járnom az általános iskolát, amihez bevallom nincs túl nagy kedvem. Sokszor már a gondolat is fáraszt, hogy matek példákat kell gyakorolnom, vagy ki kell kérdeznem a környezetet, a hamarosan ránk váró fizika és kémia megpróbáltatásokról nem is beszélve. Éppen ezért nagy kíváncsisággal vetettem bele maga a Segíts a gyerekednek! - Tanulási technikák lépésről lépésre című könyvbe, hogy ötleteket kaphassak, hogyan lehet motiválni a gyerekeimet,illetve hogyan lehet megkönnyíteni nekik az iskolai kihívásokat. Milyen trükköket lehet bevetni ahhoz, hogy önállóan, ugyanakkor hatékonyan végezzék a tanulmányaikat. Hogy megtanuljanak jól tanulni.

tanulastech.jpg
Carol Vorderman könyve olyan tanulási technikákat mutat be,melyek testre szabott módszerekkel vezetik az elszánt olvasókat. A motiváció megtalálásától a rendszerességet, rendezettséget segítő trükkökön keresztül, a hatékony tanulási technikákon át szed össze evidensnek tűnő,ugyanakkor így egybe gyűjtve ígéretesnek tűnő tanácsokat. Hosszasan foglalkozik a memorizálási technikákkal,jegyzetelési módokkal, megtanít gazdálkodni az időnkkel és tanulási ütemtervet készíteni. Kedvet csinál a csoportos tanuláshoz, motivációs fogásokat ad az önálló tanuláshoz. Külön fejezetet szentel a vizsgázás témakörének. Különböző vizsgatípusokhoz nyújt nagyon hasznos segítséget. Ráadásul a stressz oldására is gyakorlatias megoldásokat kínál.

A könyv olyan átfogó, hogy nem csak az iskolásoknak szól,hanem minden tanulni vágyónak is.

Grancsa Gergely:  Az első könyv, ami rengeteget adott kislányom születése után, Bruno Bettelheim Az elég jó szülő című könyve, ha tehetitek, szerezzétek meg! Bettelheim a harmincas években szerzett diplomát filozófiából és a pszichoanalízis bevonásával hozott létre olyan gyereknevelési iskolát, ami azt hiszem, a mai napig megállja a helyét. 23847.jpgEz a könyv nem csak abban segít, hogy hogyan közelítsünk úgy a gyermekünkhöz, hogy az neki is jó legyen, és ki tudjon teljesedni, hanem arra is jó ötleteket, példákat hoz, hogy a saját magunkkal szemben támasztott kétségeinkkel mit tudunk kezdeni, hogyan válhatunk olyan szülőkké, akik valóban ki tudnak teljesedni a saját életükben, miközben a gyermeküket sem hanyagolják el.
Bettelheim alapvetően a kisgyermekek lelki fejlődésével foglalkozik, leírja azokat a pszichológiai ok-okozati összefüggéseket, amik segítenek nekünk jobban megérteni, hogy miért nem tud adott esetben működni a kommunikáció a gyermek és szülő között. Felvázolja azokat a fejlődéslélektani folyamatokat, amik gyermekünk viselkedésében születésétől kezdve létrejönnek és zajlanak. Ahogy azonban azt a cím is sejteti, nem csak a gyermekeken van a hangsúly, hanem a szülők is szóba kerülnek. Hiszen szülővé válni nem csak arról szól, hogy a gyermekünkkel úgy viselkedünk, hogy képes legyen boldog életet élni, hanem saját magunkat is át kell értékelnünk. Folyamatosan új oldalunkról ismerjük meg magunkat, rengeteg újabb kérdésünk merül fel saját magunkkal szemben és hát rengeteg aggályunk, félelmünk, kétségünk fakad majd abból, hogy vajon valóban jó szülők és jó emberek vagyunk-e. Bettelheim rengeteg személyes példával mutatja be, hogy mennyi „hozott” dolog van a viselkedésünkben, ahogy a gyermekünkkel bánunk, és hogy ezeken a tanult mintákon hogyan tudunk változtatni. Bettelheim rávilágít arra, hogy nem baj, hogy nem vagyunk tökéletesek és néha hibázunk, hiszen szülőként is csak emberek vagyunk, így nincs értelme azon aggódnunk, hogy jó szülők vagyunk-e. Elég, ha csak elég jók, nem az idealizált szülőképnek megfelelve, hanem a gyermekünk számára elég jó szülők tudunk lenni. Ez nem kis feladat ugyan, de ha azt látjuk, hogy gyermekünk boldog és mi is azok vagyunk, akkor nincs okunk aggódni, ha valami nem úgy sül el, ahogy azt az „ideális szülő” csinálná. A lényeg a figyelem, szeretet, a beszélgetés és az elfogadás képessége.

A második könyv: Sarah Napthali Buddhizmus kisgyerekes anyáknak című mű, már kifejezetten a szülőkre, édesanyákra koncentrál, sokat elárul már az alcím is: Éld meg harmóniában a káoszt. Azt hiszem, az vitathatatlan, hogy az édesanyák olyan kivételes helyzetben vannak, ami a sok szépség mellett olyan fokú felelősséggel és nyomással jár, amit még egy valóban segítő társként jelenlevő másik felnőtt mellett sem könnyű megélni. Hiszen az életük minden területén olyan fajta kihívásokkal kell szembenézniük, amikkel szemben igencsak nehéz megőrizniük önmagukat és a belső békéjüket. Napthali könyve a buddhizmus tanításait hívja segítségül: a buddhista filozófia segítségével személyes példákon keresztül kínál megoldásokat az anyai lét nagy feladataihoz. Miről is van szó?

buddhikzmus.jpgA gyereknevelés és a családi élet koordinálása közben könnyen azon kaphatja magát az édesanya, hogy teljesen megfeledkezett önmagáról. A napi rutin, a gyermekéért való aggódás és a folyamatos fáradtság érzése közben azt sem tudja, mit is akar, ki is ő valójában, nem is jut valódi ideje sem magára, sem pedig a gyermekére. Napthali az itt és most-ot és a vágyainkhoz való görcsös ragaszkodás elengedését állítja középpontba, mint olyan a buddhizmusból elsajátítható technikákat, amik segítségével nem csak a gyermekükkel, de önmagukkal is képesek lehetnek az anyukák a harmonikus életre. Hangsúlyozza a magunkra szánt időt, amikor valóban magunk tudunk lenni és csak a saját magunkkal kapcsolatos kérdésekkel tudunk foglalkozni. Ez olyan fontos tényező, aminek segítségével még inkább jól érezhetjük magunkat a bőrünkben és képesek vagyunk kijelölni, megvalósítani a valódi céljainkat, úgy, hogy közben nem stresszeljük agyon minden egyes percünket. Legyen szó az otthon uralkodó folyamatos káoszról, amikor úgy érezzük, hogy szélmalomharcot vívunk a rendetlenséggel, a gyermekünk felnövéséből fakadó veszteségérzetéről, vagy pusztán a kérdésről, hogy kik is vagyunk valójában. Napthali könyvéből bátran meríthetünk, hogy ne csak túl-, hanem megéljük az életünket és közben a boldogságunkat se veszítsük szem elől.

Kapcsolódó termékek