Ilyen különleges kérdésekkel találkozunk a boltban

Speciális helyzetekre egyedi könyvek

Ebben a cikkben különleges, mégis gyakori kérésekre adunk ajánlásokat. Külföldön élő magyar gyerekektől a különböző korú gyerekeknek is jó olvasmányon és játékokon át a tucatlányregényeket kiváltó igényes könyvekig. Olvass tovább!

 

 

A Pagony boltjai attól különlegesek, hogy nálunk felkészült, hozzáértő eladók várnak, akiktől lehet és érdemes kérdezni. A gyakran feltett kérdésekre pedig folyamatosan készülünk, fejlődünk mi is. A leggyakoribb evidens eseteket (a dínómániás, a hercegnős-unikornisos és a többiek) már megírtuk egy előző bejegyzésben, itt olvashatjátok. Előfordulnak azonban speciális esetek is, és van köztük több olyan is, ami – különösen ilyenkor, karácsony előtt – nagyon sokszor kerül szóba. Vagyis valójában nagyon is gyakoriak.

 

Ezeket gyűjtöttük ki, és összeszedtük munkatársaink legjobb megfejtéseit. Ezek gyakran a vevők visszajelzéseivel alakulnak, ettől igazán hasznosak. Nem vagy egyedül: mások is bejöttek már ugyanezzel a problémával, és néha együtt találtuk ki a legjobb választ, vagy éppen a visszatérő vevő visszajelzései alapján tanultuk meg mi is, mit ajánljunk legközelebb. A legjobb példa erre az Esti mesék lázadó lányoknak esete, a nagyobb, 9-10 éves, de magyarul még kezdő-haladó olvasónak számító lányok esetében. Egy nagynéni választotta külföldön iskolába járó unokahugának, ezután kezdtük mi is ajánlani a hasonló cipőben járóknak, és a harmadik pozitív visszajelzés után mindig ezt vesszük le először a polcról.

 

Lássuk tehát az eseteket:

 

 

A külföldön élő gyerek

 

A kisebbeknek jellemzően magyar szerzőktől keresnek könyveket, klasszikusokat és kortársakat egyaránt. A nagyobbaknál összettebb a helyzet. Egyszer besétált a Pozsonyi útra egy nagyszülő pár, és a következőt kérték: tízéves, Svájcban élő kislánynak keresnek könyveket. Nagyon szeret olvasni, tudják is, mit olvasott eddig, és mi van meg neki. Olyan csomagot szeretnének összállítani, amiben van most menő, kortárs magyar gyerekkönyv, és néhány klasszikus is, de nem biztosak benne mi az, ami felett eljárt már az idő, és mi az ami ma is olvasmányosnak számít. A fantasztikus csomag – amiben végül Wéber Anikótól, a Doktor Proktoron át Vernéig és Rejtő Jenőig került mindenféle – tartalmát gondosan feljegyeztük, és azóta is alapnak használjuk hasonló esetekben. De kezdjük előbb a kicsikkel, és onnan haladunk majd a nagyobbak felé.

 hallomama.jpeg

Amivel biztosra lehet menni:Janikovszky Éva időtlen gyerekkönyvei angol és német (esetenként francia) fordításban is fent vannak a polcainkon. Ezzel nagyon sok nagyszülőt tettünk már boldoggá. Sokat segít az is, hogy a könyvek formátuma segít a korosztályos keresésben. A négyzet alakú sorozat (Te is tudod?, Ha én felnőtt volnék, stb.) négyéves kortól ajánlott, a téglalapok (Égigérő fű, Az úgy volt) a kiskamaszoknak való, a keskenyek (Kire ütött ez a gyerek?) pedig a nagykamaszoknak.
Kisebbeknek tökéletes választás lehet Teó meséje is: a kisfiú Ausztráliában él, nagyszüleivel pedig esténként videóchaten keresztül mesélnek egymásnak, és a sokezer kilóméter ellenére is meghitt pillanatokat tudnak teremteni. Ismerd meg a történetet Pásztohy Panka Halló, mama! című könyvéből!

 

Wéber Anikót és Kertész Erzsit nagyon ajánljuk a nagyobbaknak. Az osztály vesztese és az El fogsz tűnni Wéber legnagyobb sikerei, nem véletlenül. Kertész Erzsi rengeteg jó gyerekkönyvet ír, különböző korosztályoknak, itt most elsősorban a Panthera-trilógiát emeljük ki, igazi letehetlenül izgalmas kalandregények. Az Időfutár-sorozat pedig letehetetlen, és tele van magyar kultúrtörténeti és történelmi elemekkel. (Az Időfutárról itt olvashatsz bővebben.)

 

Aki klasszikusokat szeretne, az örülni fog, hogy Kertész Erzsébet régi, harmincas évekbeli ifjúsági regényei újra megjelentek. A magyar és a világtörténelem nagy nőalakjainak életét írta meg: Hugonnai Vilmáét, Teleki Blankáét, Szendrey Júliáét…). A kötelező olvasmányok sorából a Pál utcai fiúkat és a Tüskevárat szoktuk ajánlani. Verne művei közül pedig a Kétévi vakáció és A tizenötéves kapitány az, ami egy mai gyereknek is olvasmányos és emlékezetes élmény.

 01kulfoldon_elo.jpg

Aki már nagy, de még kezdő-haladó olvasó

 

Ennek lehet az oka olvasási nehézség is, de a leggyakrabban az, hogy külföldön él, ott kezdett el iskolába járni, és magyarul még mindig inkább felolvasást kér, mert fáradt ahhoz esténként, hogy nyelvet váltson. Amit keresünk tehát, olyan könyv, amiben rövidebb szövegek vannak sok képpel, de mégis lekötnek egy nagyobb gyereket. Nem olyan lehetetlen feladat, mint elsőre tűnik.

 02nagy_kezdo_olvaso.jpg

Az Esti mesék lázadó lányoknak a szupersztár ebben a kategóriában. Egyoldalas életrajzok, nagybetűs, minden életrajzot más művész illusztrált. Jó kézbe venni, érdekes, inspiráló és nem fárasztó. 9-12 éveseknek ajánljuk és nem csak lányoknak. Persze előfordul hogy a fiúk szívesebben veszik a kezükbe Alsógatyás kapitány kalandjait (magyarul eddig három rész jelent meg). Viszonylag nagybetűs, vicces, és a folyó szöveget időnként képregény töri meg.

Van itt még két könyv, amiben az a jó, hogy több korosztálynak is élvezetes. A nap, amikor a nagymama tönkretette az internetet könnyen olvasható, haladó olvasóknak is szuper olvasmány, de egy óvodás is jókat nevet rajta. A könyvben egy ovis, egy tízéves és egy tizenhatéves nagylány vigyáz a nagyszülőkre az őszi szünetben, mindenki tud kapcsolódni, és mindenkinek szórakoztató. A Szeretettel üdvözöl: Pingvint Megumi Iwasa szó szerint megálmodta, majd írt egy nagyon cuki, mulatságos és bölcs gyerekkönyvet. Akár hároméves kortól bevethető, de egy kezdő olvasónak is nagyon érdekes a pingvin és a zsiráf levélbarátságának története, ezért jelent meg nagy betűkkel. A pingvinnel ráadásul levelezni is lehet, nézzétek meg a könyv végén vagy itt!

 

 

 

Különböző korúak – együtt

 

Legtöbben társasjátékból keresenek olyat, ami különböző korúaknak egyaránt élvezhető, de előfordul ez könyvekkel is. Nem minden este adódik arra alkalom, hogy külön-külön olvassanak nekik, ilyenkor jól jön egy közös olvasmány.

 

A társasjátékokkal kezdem. Pontosan erre készült a Pagony Jól játszani című társasjáték-gyűjteménye, ami könyv formátumban jelent meg, és minden játékszabályhoz tartozik egy-egy előnyadási útmutató is, de a bevezetőben van általános előnyadási módszertan is. Hét absztrakt táblajátékot tartalmaz, a hátsó tárolóban pedig megtaláljátok a lapos bábukat és egyéb eszközöket. Itt olvashattok róla bővebben.

 

Alkalmas még a legkisebb testvért is bevonó közös családi játékra a népszerű Dixit. Hivatalosan nyolc éves kortól ajánlott, de több családtól is halljuk, hogy szülői segítséggel a 6-7 éves is játszik. Mindenképpen meg kell említenünk a Sztorikockát, ami nem hagyományos társasjáték, hanem közös történetmesélés, és 4-5 évesen már bele lehet vágni, 99 éves korig mindenkinek ajánljuk. Egy másik népszerű megoldás a Rókanyomon. Kooperatív játék, együtt nyomozunk, öt éves kortól játszható, és 8-9 éves korig a nagyobb testvérnek is élvezhető. Kuflirajongóknak a nagyon hasonló Kuflinyomozók lehet jó alternatíva.

 

A könyvek közül pedig már említettem a A nap, amikor a nagymama tönkretette az internetet és A Szeretettel üdvözöl: Pingvin c. meséket. A sort a finn Markus Majaluoma Apa… könyveivel folytatnám: Apa, építsünk kuckót!, Apa, mikor jön a Mikulás?, és Apa, menjünk gombászni! A sorozat minden részében három különböző korú gyerek, (valamint apjuk és a habókos szomszéd bácsi) a főszereplők. Az is bírni fogja, aki szereti Pettson és Findusz kalandjait, és a Tatu és Patu-rajongók is jókat fognak nevetni. Ha már itt tartunk, Tatu és Patu szintén ideillik.

 03kulonbozo_koruak.jpg

 

A leinerlaurás

 

Még egy gyakori kérés. „A lányom már mindent olvasott Leiner Laurától, vagy még nem mindent, de szeretném ha mást is olvasna“, de azért legyen hasonló abban, hogy a kamasz kapcsolatok és viszonyok állnak középpontban.

 

A könnyen olvasható kategóriában John Green könyveit ajánljuk:Teknősök végtelen sora, Papírvárosok, Csillagainkban a hiba. Kamaszlektűrök, a legjobb értelemben, amikben kaland és izgalom is van. Szintén a könnyebb oldalon járunk még a Dash és Lily könyvekkel. Ezek a kicsit rendhagyó szerelmes regények az igényes romcomok világát idézik, ráadásul mindkettő karácsony táján játszódik. Ami neked az Igazából szerelem, az a nagylányodnak Dash és Lily lehet. Eve Ainsworth Belezúgva c. regénye pedig már a nagykamasz kapcsolati csapda problémáját feszegeti, nem egy tipikus lányregény.

 

Szívünk csücske a holland Guus Kuijer és a magyarul a második kötetnél járó Polli. Igazi igényes ifjúsági irodalom. Polli költő, és a szövegben felbukkanó csodálatos rövid verseit Kemény Zsófi fordította – remekül. Wéber Anikót is említettük már, ebben a listában is itt helye Az osztály vesztese és a Cseresznyeliget titka c. könyveinek. Végül, de nem utolsósorban: a Stand-up! – ha szeretted Adrian Mole naplóját, és szeretnél egy mai, magyar könyvet lány főszereplővel, akkor nyomd a gyerek kezébe Molnár T. Eszter kétrészes könyvét.

04leinerlauras.jpg

 

 

Reméljük segítettünk ezekkel a listákkal. További kérdésekkel pedig várunk a Pagony boltjaiban!