Íme a legszebb képeskönyvek

17 csodálatos könyv, amit ismerned kell

Szeretnél valami szép és izgalmas könyvet karácsonyra? Ebben a szemlében kicsiknek, sulisoknak egyaránt találsz szuper ismeretterjesztő, mesés és regényes újdonságokat. A karácsony, az állatok, mentőjárművek, hercegnők, lovagok, tündérek, baglyok, az agyament felnőttek, a tesók, a robotok, a bérház és a böngészők mind megihlették a kortárs gyerekkönyvek szerzőit...

Karácsony

December 1-jén kezdődik az adventi naptárak bontogatása, ami a karácsony közeledtét jelenti. A csokit rejtő ablakos kalendáriumhoz hasonlóan nyitogathatjuk a Scolar-sorozat ünnepi könyvének, a Karácsonynak kihajtható ablakocskáit is.

A M

21051.jpg
it? Miért? Hogyan? sorozat minden témában otthon van: a markolótólkezdve a dinókonát a hercegnőkig. Természetesen, az egyik legfontosabb ünnepről, a karácsonyról is találunk egy könyvet, amely teljes mértékben megteremti az ünnepi hangulatot. A színes képekkel és titkos ablakokkal tarkított kötetből rengeteget tudhatunk meg. Miért ünnepeljük a karácsonyt? A különböző kultúrákban hogyan ünnepelnek és kinek ki hozza az ajándékot? Valamint szó esik a jótékonykodásról is és még sok-sok más érdekességről. Amellett, hogy sok új információt ismerünk meg a karácsonyról, szuper témákat vet fel ez az ismeretterjesztő, amikről jókat lehet beszélgetni együtt a családdal.

Az ünnepi hangolódáshoz válaszd a Karácsonycímű könyvet!

4–8 éves korú gyerekek számára ajánljuk.

 Állatlexikon

Az állatokat minden gyerek szereti. És a Scolar Mini sorozatot is. Úgyhogy ez a könyv, már önmagában tuti siker és telitalálat. De, ha megnézed közelebbről, akkor sem fogsz csalódni. Az Állatlexikon a többi könyvhö23969.jpgz képest a sorozatban vastagabb, tartalmasabb, felépítését, tagolásást tekintve tényleg lexikon igyekszik lenni, hiszen az állatvilág teljes egészét próbálja bemutatni, bár szócikkek nincsenek benne... Viszont a jól bevált kinyitható ablakok izgalmasabbnál izgalmasabb információkat rejtenek. Megtudhatod, milyen állatok élnek a gazdaságban, a réten, a ligetben, az erdőben, a tengerben, a szavannán, az esőerdőben, a sarkvidéken? A kötetet klasszikus, élethű ceruzarajzok teszik otthonossá. 

2 éves kortól ajánljuk.

Mentőjárművek

26130.jpgSzintén a Scolar Mini sorozat sztárja a Mentőjárművek című kötet. Nem csoda, hiszen minden kisovis odavan a tűzoltókért, mentőautóért, rendőrökért, mentőhajókért- és helikopterekért. Ebben a könyvben az összes mentő-, segítő foglalkozást megismerheted, sőt még a katasztrófavédelem önkéntes segítőinek a munkáját is felfedezheted! A szokásos kinyitogatható ablakokon, áthajtható laprészeken túl a könyve egy csomó kis feladatot is rejt a kis hősöknek.

A téma abszolút befutó kötete, amit 2-5 éves gyerekeknek ajánlunk.

Markoló, traktor, kukásautó - Nagy járműkönyv

Ezzel a könyvvel olyan közlekedési eszközöket ismerhetsz meg, amikről eddig csak hírből hallottál. 26129.jpgMegkeresheted a gépeket, megtudhatod melyiket mire használjuk, vagy megkeresheted őket munka közben! Rád vár a buldózer, homlokrakodó, betonkeverő, úthenger, kombájn, bálázógép, utcaseprő gép, billenőplatós teherautó, tolólétrás-, emelőkosaras tűzoltóautó és még sok-sok társuk! A böngészők igazi járműves kiadványa ez, tele apró részlettel, megannyi kis történettel, epizóddal, amik csak arra várnak, hogy észrevedd, te magad elmeséld őket. A mai vizuális világban abszolut befutó egy ilyen böngésző, amiben a gyerekekfigyelmét könnyebben megragadja és kitartóbban ott tudja tartani egy pusztán képekkel mesélő könyv.

2 éves kortól ajánljuk.

Hercegnők

Üdvözlünk a kastélyban! Ebben a könyvben végre egy igazi kis hercegnő bőrébe bújhatsz és mindent megtudhatsz a bálok, a hintók és a pomba világáról. Mindebben Amália, a kastély kedves kis szelleme fog segíteni. Kalauzolásásval megtudhatod, kik valójában a hercegnők, hogy hogyan éltek régen és ma, hogy hogyan lesz valakiből királyné, hogy milyen az élet a kastélyban, 26127.jpghogy milyen egy díszterem, egy szalon, vagy a trónterem, a park, a labirintus, mi az a vidéki lak, vagy vadászkastély, hogyan tölti a hétköznapjait egy hercegnő, hogy milyen ruhákat hordtak régen, hogyan szépítkeztek, mi az a fejvakaró, vagy bolhacsapda, hogy mi mindenre jó egy legyező, hogy hogyan zajlott az esküvő, hogy milyen sportoknak és szórakozási lehetőségeknek hódoltak. Ami erre még jó pár lapáttal rátesz, hogy a nyitogatható ablakokon túl ebben a könyvben van egy melléklet, amivel egy igazi kis papírhercegnő babát tudsz szebbnél szebb ruhákba öltöztetni, kiegészítőkkel ellátni, sőt megismerteti a világhíres mesebeli hercegnőket, és az olyan történelmi alakokat is, mint Sisi, Nagy Katalin, II. Erzsébet, vagy Lujza, a gyönyörű és jóságos porosz hercegnő. 

4 éves kortól ajánljuk.Nagy Diána képzőművész neve a gyerekkönyvekben jártas olvasóknak már ismerős lehet hiszen ő az, aki a 

26706.jpg
Babageometria: Vonalak, a Szása, a szibériai kistigris, a Járgányok - könyv kicsiknekés a Könnyű, nehéz - Ellentétek című lapozókkal berobban a progresszív kemény lapos gyerekkönyvpiacra miatt. Grafikái pont a kisgyerekek vizuális érését figyelembe véve láncolják a lapok elé a gyerekek figyelmét. Most pedig végre a nagyobbakat is megcélozta! Bájos gyerekszótára a böngészőkre hasonlít, megtaláljuk benne az állatkertet, a tengert, az erdőt és a mezőt, megismerhetjük az évszakokat, a vidéki és a városi élet jellegzetességeit. A szavakat kiejtésükkel együtt láthatjuk, így a gyönyörű kis kötet bevezet az angol, illetve a magyar nyelv alapszókincsébe isJapán-magyar változatban is kapható!

A képes szótárakat 4-8 éves gyerekek számára ajánljuk.

Angol-magyar képes szótár / Hungarian-English Picture Dictionary

Szamócka

26727.jpgA Szamóckáról az első szó, ami eszembe jut: bájos. Mind a mesék, mind a szerző illusztrációi egy olyan idilli világba varázsolják az olvasót, ahonnan nem szívesen mozdul ki. A jóságos Szamócka mindenkiben a pozitívat látja, így mindenkiből a legjobbat hozza ki. Segítőkészsége és kedvessége miatt az erdő minden lakója szereti, és az apró nehézségeket együtt oldják meg. A kis szamócatündér 2-3 oldalas meséi minden gyerekre nyugtatólag fognak hatni, éppen ezért tökéletes esti mesék lehetnek.

4 éves kortól ajánljuk., akinekelső könyve rögtön díjat is nyert, idén két kötete is megjelent magyarul. 25715.jpgA Mimi és Liza megragadó történet Mimiről, a vak kislányról és Lizáról, a cserfes új szomszédról. A két kislány története mindenkit ráébreszt arra, hogy látássérültnek lenni nem feltétlenül hátrány, és Mimi olyan szegmenseit mutatja be a világnak, amire különben fel sem figyelnénk. Liza pedig arra tanít, hogy odafigyeléssel és természetességgel életre szóló barátságokat köthetünk. Csodálatos és vicces történet az igaz barátságról, az elfogadásról és az élet igazán fontos dolgairól.A gyönyörűen illusztrált kötetet 4 éves kortól ajánljuk.Az írónő másik kötete, a Zsiráfmama és más agyament felnőttek, mint már címe is mutatja egy szórakoztató, abszurd mesegyűjtemény, melyet élénk, mozgalmas képek tarkítanak. A kötetben

25714.jpg
2-3 oldalas mesék találhatók zsiráffá változott anyukákról, Hangnyelő szomszédokról és kislányokról, akik inkább szeretnének majmok lenni, mint hercegnők. A humoros kötetet méltán Roald Dahl világához is hasonlították. A 21 furcsa, meghökkentő mese érzékenyen mutat rá arra a tapasztalatra, amikor a gyerekek rácsodálkoznak a felnőtt világ ostobaságaira, érthetetlen küzdelmeire. Különös helyzeteket mesélnek el a gyerekek szemszögéből tükröt tartva a szülőknek, mégis szerethető és mesterien mesfestett szereplőket teremtenek. Igazi családi könyv!

Mimi és Liza

Alexandra Salmelának

Zsiráfmama és más agyament felnőttek

4 éves kortól ajnánljuk.

Gúfó

Gúfót, a kis baglyot már az első kötet megjelenésekor a szívünkbe zártuk, a második rész pedig elmélyítette a rajongásunkat:26768.jpg Gufó új tapasztalatokat szerez, lakhelye, az öreg bükk ugyanis nem csak hogy él, de ráadásul még egy különleges faünnepen is részt vesz Gufóval az odvában, aki a kalandos éjszakai kiránduláson megismerkedik egy csomó fafajtával, és az évszakokkal. A mese és az illusztráció különleges humora magával ragadja a kis olvasókat, de a felnőtteket is megnevetteti.

4 éves kortól ajánjuk.

Tesómese

A testvérek közötti féltékenység problémáját senkinek nem kell bemutatni. Ezt a helyzetet bizony nem mindig egyszerű kezelni, de szerencsére ma már számos könyv is létezik, ami a témával foglalkozik, és ami mesébe burkolva, 26765.jpghumorosan igyekszik oldani a gyerekekben és a szülőkben is a feszültséget. Ilyen a Tesómese is, amelyet Berg Judit fordított: Krokodil Kata nincs egyszerű helyzetben, a kisöccse nyálas, büdös, semmire se jó, a mama mégis folyton őt dicséri.

"- Nézd, milyen gyönyörű a kisöcséd! - lelkendezett Krokodilmama. - Szép hernyózöld a bőre, a szeme pedig akár a tojássárgája!
De Krokodil Katának egyáltalán nem tetszett a kicsi.
- Szerintem büdös – mondta."

3 éves kortól ajánljuk.

Kocsonyakirályfi

A Kocsonyakirályfi nagyon izgalmas kötet, mert az ismert mesevilágok határán táncol. Egyszerre jeleníti meg a hagyományos történetmesélés összetevőit, és oldja fel azokat egy-egy különleges elemmel, megfelelő helyre betűzött mondattal.26769.jpg Például a királylánnyal, aki várja ugyan a herceget, de nem menne férjhez mindenáron. Vagy a tóból kifogott keszeggel (nem is aranyhallal!), ami hiába ajánlja fel a három kívánságot, a királylány visszadobja. A mese ismerős elemeket helyez új megvilágításba, ráadásul a szerző, Szegedi Katalin illusztrálta, akinek már a neve is garancia arra, hogy minőségi olvasmányt fogunk a kezünkben.

6 éves kortól ajánjuk.

Csavaros történetek 2.-Doma segít

26699.jpgAnnak ellenére, hogy mennyire népszerűek a robotok a gyerekek körében, nem sok robotos mese létezik. Szerencsére Mechler Anna, aki a Kerék meséket is írta, megalkotta Domát, a kis mágnesvitézt, akinek kedves kalandjait az első kötettől már egészen kicsi korban elkezdhetitek olvasni. Doma történeteiben megismerkedhettek a különböző háztartási eszközökkel, és a télhez kapcsolódó szórakozásokkal, mindezt ráadásul nagyszerű illusztrációk kísérik.

A kedves, egyszerű mesék sok kis ovis kedvencei lesznek - 2 éves kortól ajánljuk.Fini egy kislány a társasházból. Kíváncsi, kedves és - mivel az apukája folyton a könyvei fölött ül és Mozartot hallgat, gyakran egyedül érzi magát és unatkozik. Még szerencse, hogy a negyedikre új lakók költöztek! Ennek hallatára a kislány egyből kinyargal a lépcsőházba, hogy kiderítse, vannak-e gyerekeik? Igen ám, de a zsémbes szomszédok egyből elkapják: "Vigyázz magadra, itt vannak az új lakók!", sőt kiderül az is, hogy "...ezek elefántok"! Ám Finit ez cseppet sem zavarja, kit érdekel, hogy trappolnak a negyediken, ha egyszer lehet, hogy vannak gyerekei25778.jpgk! Befogja a fülét és felcaplat a lépcsőn, miközben egy szuper kis dalt énekel - ezt te is mindenképpen énekelve add elő, GARANTÁLT A SIKER! Igen ám, de Fini nem tud hazajutni, mert apa nem hallja a csengőt. Úgyhogy becsenget a szomszéd lakásba, és úgy dönt, itt az ideje, hogy kiderítse, kik is az új szomszédok. Fáni néni pedig óriási szeretettel köszönti a kislányt, és bemutatja a gyerekeinek, Kimnek és Bonak. Uzsira Fini a banán és széna közül a banánt választja, aztán a gyerekek persze pillanatokon belül egymásra talának. Mikor már a tengerimalacokról folyik a beszélgetés Fini egyből meg akarja mutatni a sajátját, aki a teraszon lakik. Ezzel megkezdődik a rohangálás, dörömbölés, trombitálás, ami összecsődíti az egész házat. Na, de mi sül ki ebből? Azt már tudd meg a könyvből! Ez egy igazán szuper mese a toleranciáról, befogadásról és a gyermeki kedvességről. A nagy képek egy karakteres, de kedves és otthonos vizuális közeget teremtenek, tele apró poénokkal, plusz csavarokkal, amiből nem szívesen lép ki az olvasó.

Elefántok a házban

3 éves kortól ajánljuk.

Vízitündér, vízimanó

Bálint Ágnes neve egybeforrt a magyar gyerekirodalommal, meséin generációk nőttek fel. 26762.jpgA Vízitündér, vízimanó volt az utolsó kötete, amit korábban Radvány Zsuzsa illusztrációival adtak ki, most azonban Pásztohy Panka egyedi, sokak által kedvelt rajzaival jelent meg újra. A kötet Vivike és Valdi, a vízitündér és -manó szerelmének kibontakozását meséli el, miközben mesél az életről, évszakokról, és a világról. A Duna partján játszódó mese az első oldaltól az utolsóig, minden tücsökkel, békával és egyéb apró lénnyel együtt beszippantja az olvasót; a gyerekeket és a felnőtteket egyaránt elbűvöli ez a kedves, szeretnivaló történet.

6 éves kortól ajánljuk.

Fifiló, a víziló

26760.jpgA környezetvédelem fontosságára tanít A zöld lovag. Kóbor Andor, és utastársa, Fifiló, a víziló számtalan kalandjuk során sosem feledkeznek meg arról, hogy a környezetet védeni kell. Például utána járnak, honnan jöhet a füst, ami minden gyönyörű, fehér habcsókot beszürkít és összekormol,  közben pedig azt is megtanítják az olvasónak, hogy mi az a foszfor, és mire használják. A mese világába belemosódó ismeretek, tanulságok észrevétlenül tanítanak meg alapvető és fontos ismereteket a gyerekeknek.

6 éves kortól ajánljuk.A közlekedési eszközök története, működési mechanizmusa rengeteg izgalmas információt tartogat a gyerekeknek (és a szüleiknek). Ebben a könyvben a közúti, a vízi, a vasúti és a légi közlekedés, valamint26274.jpg az űrhajózás fejlődési állomásait ismerheted meg. Sőt már olvashatsz a környezetbarát közlekedésről is! Nagyon szuper a kötet tagolása, logikus és áttekinthető, a közlekedési eszközöket úgy mutatja be, mintha egy katalógust lapozgatnál. A műszaki adatokat külön kis keretes részekben találod, a különleges, érdekes témák (Forma-1, légballonok) pedig dupla oldalakat kaptak. Az utolsó oldalakon az ikonikus alakokat, a közlekedés történetének nagyjait is megismerheted, és egy időrendi táblázatban rendszerezheted a tudásodat. Megtudhatod, milyen rekordok voltak és vannak a témában, sőt a szakkifejezések magyarázatával bővítheted a szókincsedet is!Utazz tudatosan! Kalandra fel!8-12 éves gyerekeknek ajánljuk.

Gyerek közlekedési enciklopédia

Navratil Dominika ajánlója

Kapcsolódó termékek