Játssz együtt a kicsikkel!

Társasjátékok már 2 éves kortól

Minél korábban elkezdtek társasozni, annál inkább fejlődik a gyerekek logikája, memóriája, együttműködő- és megfigyelőképessége, könnyebben tud szocializálódni és nem utolsó sorban szuper közös időtöltés! A közös játéknak rengeteg előnye van, játsszatok ti is! Megmutatjuk a legújabb társasjátékokat.

A telhetetlen hernyócska01.jpg

Sokak kedvence Eric Carle A telhetetlen hernyócska című könyve. A pici magból kikelt hernyócska falatozása, majd habzsolása, bebábozódása és végül pillangóvá válása megunhatatlan történet. Sok százszor végig lehet lapozni, mesélni, kacagni a könyvecskét, mostantól pedig már játszani is lehet a mese ihlette vadonatúj játékokkal! A kétéveseknek készült például ez a 9 képből álló, egyenként két-két darabos kirakó, mely a könyv képeinek részleteiből válogat. Hároméves kortól pedig A telhetetlen hernyócska-Tarkabarka gyümölcsök című társasjátékot ajánljuk, aminek már összetettebb a szabálya: több játéktípust ötvöz a memóriától a kirakóig.

Hogyan játszd: A játékosoknak hat különböző gyümölcs korongjuk van az asztalon lefordítva. A hernyócskát megfelelő sorrendben kell megetetni a gyümölcsökkel: először az alma, majd a körte, a szilva, az eper, a narancs és a levél jönnek. Ezeket kell sorrendben megtalálniuk a játékosoknak. Ha sikerül a soronkövetkező gyümölcsöt felfordítani, akkor bedobhatjuk a hernyócskának a dobozába. Cserébe kapunk egy képrészletet a 6 darabból álló pillangós kirakóhoz. Aki a legügyesebb, annak készül el legelőször a képe.

 

Etesd a Muclit!02.jpg

Tapasztalatból tudjuk, hogy a gyerekek nem mindig rajonganak a versenyzős játékokért, amiknek sokszor sírás a vége. Egyre több szülő keresi éppen ezért a kooperatív játékokat. Ezeknek a társasoknak az a lényege, hogy mindannyian együtt izgulva küzdünk egy célért. Játék közben közösség épül, a játékosok megtanulnak türelmesnek és együttérzőnek lenni. Ilyen játék például az Etesd a Muclit! Ez a szuper fejlesztő társas már hároméves kortól játszható. Segít a gyerekeknek a testtudat erősítésében, fejleszti a finommotorikát, a kézügyességet, a nagymozgást, és még a számolást is. Ráadásul humora is van: adott egy helyes szörny, Mucli, aki nagyon éhes, ezért tátott szájjal várja a finom falatokat. A bolyhos fánk, a májas jégkrém, a tollas taco vagy a labdás szendvics a vicces kajakínálatnak csak néhány eleme, ezekből válogathatják össze a gyerekek a menüt.

Hogyan játszd: Egy dobókocka segítségével kiderül, hogy hány fogást kell egy szép nagy kanálon a szörny szájába juttatni. A feladatot nehezíti, hogy a vicces ételek és Mucli között jó néhány méter távolságnak kell lennie, és a megtett úton az étel korongoknak nem szabad kiesniük a kanálból. A nagyobb és már ügyesen mozgó ovisok számára pedig további kihívásokat tartogat egy pörgetőtábla, amin különböző cselekvések olvashatóak: ahova mutat a pörgettyű nyila, olyan mozgással kell haladniuk a játékosoknak a nagy kanállal a kezükben. Van, akinek nyusziugrásban, van, akinek háttal, van, akinek pedig forgás közben kell egyensúlyoznia a kanállal - és ha ez még mindig nem lenne elég, akkor csukott szemmel is tovább nehezíthetjük a játékot!

Mucli a legviccesebb, tedd a kosárba kedvezménnyel!

 

Rókanyomon03.jpg

Akár már az ovisok is nyomozhatnak! Ötéves kortól ajánlott izgalmas társasjáték a Rókanyomon, melyben a játékosoknak fülön kell csípniük egy torkos rókát, aki ellopta a nagymama frissen sült almás rétesét. A tábla közepéről indulnak a nyomozók kalap alakú figurákkal. Minimum 2, maximum 4 játékos tud játszani, és a táblán lépked egy rókabábu is.

Hogyan játszd: A tábla szélei alá csúsztatunk 4x4 gyanúsított kártyát, a tábla mellé pedig 12 nyomjelölőt és egy csibész kártyát dugunk egy műanyag nyomfejtőben, ami szintén a tábla mellé kerül. A játékhoz szükség van még 3 dobókockára is: a nyomozók kockákkal kereshetik a nyomokat és fedhetik fel a gyanúsítottakat. Ha gyanúsítottat fedünk fel, akkor felfordíthatunk 2 kártyát. Ha nyomot keresünk, akkor megtudhatjuk, hogy bizonyos tárgyak voltak-e az elkövetőnél. Ha például kiderül, hogy nem volt táska a rablónál, akkor azokat a már felforgatott gyanúsítottakat, akiknél nincs táska, visszatehetjük a dobozba, mert ők ártatlanok. A játékosoknak együtt kell működniük, mert ha nem sikerül jót dobniuk, akkor a róka halad a rókalyuk felé a zsákmányával. A játékosok addig nyomoznak, amíg kizárásos alapon meg nem találják a tettest, egy a lényeg: hogy mindez azelőtt sikerüljön, hogy a róka elérné a búvóhelyét! A játék úgy fejleszti a gyerekek logikáját, hogy a detektívesdi közben észre sem veszik!

Rendeld meg itt!

Graboló a kedvenc mesehőseiddel04.jpg

A koncentrálós játékokat nem lehet elég korán elkezdeni! Már hároméves kortól simán játszható például a Grabolo, feltéve ha a képekről a Kisvakond vagy éppen Bogyó, Babóca és barátaik mosolyognak vissza ránk.

Hogyan játszd: a 36 darabból álló mesekártyákat szét kell teríteni az asztalon úgy, hogy jól látható legyen az összes. Ezután sorban dobnak a játékosok a két speciális dobókockával, az egyiken különböző színek, a másikon pedig mesefigurák találhatók. Ha dobunk például egy zöldet és egy vakondot, akkor a lehető leggyorsabban ki kell szúrni a kártyák között azt a lapot, ami zöld színű, és vakond található rajta. Az gyűjtheti be a lapot, aki a leggyorsabb volt. A megszerzett kártyákat képpel lefelé kell maga elé raknia. Ha már kevés kártya van, és nincs a dobásnak megfelelő kombináció, akkor a lehető leggyorsabban meg kell tippelni, hogy melyik játékos nyerhette el korábban azt az összeállítást. Ha eltaláltuk, akkor be is gyűjthetjük tőle a lapját, a cél minél szemfülesebbnek lenni, és a lehető legtöbb kártyát összeszedni a többiek elől!

Kapcsolódó termékek