Jó is, meg nem is

Faramuci helyzet a testvérség

Milyen az élet egy tesóval? Mit jelent, ha féltékenykednek, és mit, ha nem? Mivel teheted könnyebbé a helyzetet a gyerekek számára? Személyen vallomás Igaz Dóra Én és a tesóm című könyve kapcsán egy kétgyerekes anyukától. Olvass tovább!

Szerencsésnek mondhatom magam, mert a mi családi életünkből elég jól kimaradt az a klasszikus, drámai testvér-féltékenység.
Tapasztalatom szerint ebből a szempontból a legjobb kombináció a miénk, vagyis a nővér-kisöcsi összeállítás. Egy kiskirálylányt kevésbé visel meg a "trónfosztás", ha annak egy kis élő baba az ára. Hiába, azok a bizonyos anyukai ösztönök már ott motoszkálnak bennük. Ezzel szemben a fiú -szintén szerintem- , nehezebben veszik ezt az akadályt. Nehezebben emésztik, ha kikerülnek a középpontból, pláne ha a várva várt, jövendő focis játszótárs helyett mondjuk egy rózsaszín masnis bámul vissza rájuk a kiságyból.
Az viszont biztos, hogy minden gyermek életében kisebb, vagy nagyobb trauma, hogy osztozkodni kell a figyelemben, szeretetben, egyéb jussokban. És az is biztos, hogy a nagyobb tesónak sokkal többször kell nagyvonalúnak, jó fejnek, türelmesnek lennie, mint az öcsinek,húginak. Viszont, ha minden jól megy, akkor a fiatalabb gyerek az idősebb legnagyobb rajongójává válhat. Egy igazi példaképnek pedig nem is olyan rossz lenni.

Igaz Dóra ezt az egyszerűen végigkövethető dilemmát fogalmazza meg egy vadonatúj, színes, mókás könyvben. Az Én és a Tesómban, egy "nagytesó" - mert jelen esetben a 2-5 éves korosztályról beszélünk-elmélkedését követhetjük végig arról, hogy mi is az a testvér jelenség. Hogy miben mások, hogy hogyan viszonyulnak egymáshoz, és hogyan hozzájuk a szüleik. Hogy milyen kellemetlenségeket jelenthet egy testvér a családi rendszerben, illetve hogyan lehetne azt a bosszantó kis jószágot kitenni a családi körből.

01.jpg

Persze csak elméletben, hiszen ahogy levezeti magában, hogy esetleg elveszthetné a húgit útközben, és akkor nem lenne többé rá gond, rájön, hogy nem csak anya és apa lennének végtelenül szomorúak, hanem ő maga is. És onnantól el kezdenek áradni a pozitív gondolatok egy kistesó előnyeiről. A végső konklúzió pedig az, hogy na jó, maradhat a húgi.

02.jpg

Ez a kis könyvecske sokat segíthet oldani a feszültségeken olyan családokban, ahol testvérek vannak. Nagy helye van ott is, ahol nem jellemző a féltékenység, nincsenek erős jelei. Ez egy beszélgetést generáló könyv. A történetet párhuzamba hozhatjuk a saját életünkkel. Segíthet kimondatni feszültségeket, sérelmeket, de felsorolhatjuk ennek apropóján az örömteli dolgokat is. A szülők szembesülhetnek váratlan vallomásokkal, ugyanakkor könnyebben beszélgethetnek a gyerekeikkel érzékenyebb dolgokról.
A könyvet önmagában is öröm kézbe venni, mert ragyogóan színes, mozgalmas és vicces Kasza Julianna rajzainak köszönhetően. Az a fajta könyv, amit biztos vagyok benne, hogy rengetegszer fog végig lapozni a tulajdonosa.

Bagossy Laura írásaIsmerd meg a könyvet és tedd a kosaradba!

Kapcsolódó termékek