Kaland, élmény, nyár…

A Naphegy Kiadó új könyvei

Műfajilag változatos újdonságok jelentek meg a Naphegy Kiadónál az elmúlt időszakban, egy dolog közös bennük, hogy nagyszerű nyári olvasmányoknak ígérkeznek. Az újdonságok között van kalandos történet, ismeretterjesztő életrajzi mese és hercegnői használatra kiválóan alkalmas almanachra emlékeztető darab is.

 na-de-ki-kerdez-egy-kandurt.jpg

Anette Herzog Na de ki kérdez egy kandúrt? című könyve kifejezetten a kezdő olvasóknak készült. Nemcsak a történet nyelvezete miatt, de a kötet betűmérete és sortávolsága is figyelembe veszi a korosztály olvasási sajátosságait és igényeit. Arisztotelész (a kandúr) a történet narrátora, az ő szemszögén keresztül ismerjük meg a családot, akik örökbe fogadták a menhelyről. Egy éve ő volt Anna szülinapi meglepetése, de most közeleg Anna szülinapja, amit saját szülinapjaként is értelmez, hiszen akkor került a családba. A kandúr nehezményezi, hogy kirekesztik a szervezésből, és senki említést sem tesz arról, hogy őt is meg kellene ünnepelni a jeles napon. Ráadásul meghallja, hogy gazdája egy kutyának örülne a legjobban - micsoda sértés! Ezért elkóborol, hogy hiányával felhívja saját fontosságára a figyelmet. Ezzel a lépéssel nemcsak a családnak, de magának is nem kívánt nehézségeket okoz, és különös kalandokba keveredik. Büszkesége és önérzete viszont sokkal nagyobb éhségérzeténél. Kalandjai során megismerkedik egy kiskutyával, akit a végén még meg is kedvel. Az olvasókban kialakul egy elvárás ezzel a szállal kapcsolatban, de az írónő másik irányba kanyarítja a cselekményt, és másik pozitív befejezéssel él. A nem várt barátság nemcsak a kandúr életében jelenik meg, gazdája is esélyt ad egy osztálytársnőjének, akit addig nem igazán kedvelt. A történet humorosságát a macska önreflexív belső monológjai és jellemzései adják. A kötetet Pe Grigo illusztráció teszik még élvezetesebbé és viccesebbé. Weboldaláról az is kiderül, hogy ő is macskatartó, sőt Proxi, a fekete macskahölgy sokszor ott van vele, amikor dolgozik. A könyvet nemcsak a macskakedvelők fogják élvezni, de az is nagy igazság, hogy mindenki macskás, csak elképzelhető, hogy még nem tud róla.
02.jpg

Szerezd be itt a könyvet!

Anna Sarve: Bolondos hercegnők könyve első ránézésre talán felidézi az olvasóban a tavaly olyan nagy sikernek örvendő Esti mesék lázadó lányoknak című kötet, vagy még inkább az 50 elszánt magyar nőt. Van egy kis hasonlóság, de ennek a könyvnek nem a példák állítása a fő célja, hanem a szórakoztatás. Egy hercegnőkézikönyv ez, ami nemcsak valós, történelmi hercegnőkről tesz említést, de megjelennek benne más klasszikus történetekből vagy kultfilmekből, játékokból ismert alakok is. Illetve olvashatunk benne klasszikus mesei átiratokat, amiknél a szerző mindig hivatkozik az eredeti műre is, aminek nyomán készültek. A hercegnői életrajzi érdekességeket és meséket helyenként olyan “ismeretterjesztő” oldalpárok törik meg, amik tájékoztatják az olvasót a hercegnői csemegékről, ellenségekről, vagy éppenséggel lábbelikről. A kötetet nem lehet komolyan venni, már-már a bulvársajtó sajátosságait felhasználva szórakoztat. Sanna Mander illusztrációi tökéletesen passzolnak a szöveghez, helyenként kiegészítik azt, vagy ráerősítenek a szöveg szintjén megjelenő humorra. Ugyan az ismeretterjesztés nem célja, de arra mindenképp jó, hogy felkeltse az érdeklődést az ifjú olvasóban, illetve egy asszociációs háló kialakítására is alkalmas lehet. Önálló olvasásra vagy együtt olvasásra is használható, több olyan kiszólás is van benne, ami a felnőtt olvasót célozza, így nemcsak a gyerekeket szórakoztatja a kötet.
03.jpg

Rendeld meg itt!

Női szerepekről és példaképekről itt írtunk, olvasd el!

Az Ünnepi könyvhétre jelent meg a kiadó legfrissebb kiadványa, Mészöly Ágnes Bartók Béláról szóló, életrajzi ihletésű meséje, A fiú, akit elvarázsolt a zene. Könnyen illeszkedik a kiadónál eddig megjelent két, szintén életrajzi ismeretterjesztő könyvhöz. 2014-ben jelent meg Erdős Pál életéről Deborah Heiligman A fiú, aki imádta a matekot című könyve, ezt követte tavaly Kertész Edina meséje Hugonnai Vilmáról, A lány, aki orvos, akart lenni címmel. Mindhárom képeskönyvet 6 éves kortól ajánlja a kiadó. Ugyan nincs kiemelve, hogy ez sorozat, de a kivitelezésük és témájuk is erre enged következtetni.

Mészöly Ágnes története Bartókról egészen a gyerekkorától mutatja be a zeneszerző életútját haláláig, kiemelve életének főbb állomásait. A szerző odafigyel, hogy a korosztálynak megfelelő módon fogalmazza meg a zeneszerző nem mindennapi életét. A kötet Bertóthy Ágnes illusztrálta, munkáin próbált a szövegből olyan részleteket, motívumokat kiemelni, melyek segítik a hangzó szöveg befogadását. Azok számára is élvezetes, akik nem kifejezetten zenei érdeklődésűek. Viszont a könyv végén egy zenelista található, ahol meg vannak adva az oldalpárokhoz kapcsolódó zenei részletek. Érdemes ezért kicsit előre készülni, és a felolvasást úgy kezdeni, hogy már előre letöltjük a szükséges részeket, hogy még élvezetesebb legyen az együtt olvasás élménye.Tedd kosárba itt!

Kapcsolódó termékek