Kalandok földön, vizen, levegőben

A Pagony könyvheti könyvei és dedikálások

cimkék: #szemle #könyvhét #hogyan válasszak? #Pagony

Ha Könyvhét, akkor Rumini a nagyoknak, Bogyó és Babóca a kicsiknek. Sőt, idén új Boribon is lesz, és most megint úgy érzem, hogy ez a legjobb Boribon. De aztán kijavítom magam, hogy dehogy, a hullahónál és a hétlufinál nincs jobb, meg persze az Annipanni, mesélj nekem, és felsorolom magamban az egész sorozatot. A Bogyó és Babócát pedig amikor először kézbe vettük, akkor visszavedlettünk babázó ovisokká, és ujjongva fedeztük fel az apró, rejtett részleteket a bábok és makettok között. Az én kedvencem talán Babóca fürdője a kis fésűkkel és törölközőkkel. Illusztrációban pedig igazán sokszínűek vagyunk idén is: a fentiek mellett Agócs Írisz saját képeskönyvét, a Baranyai András rajzolta focis könyvet és a Menyhért Anna szövegét kísérő fantasztikusan szép Balogh Andrea rajzokat lapozgathatjátok majd élvezettel hümmögve. Titkos favoritom az Erdős - Pásztohy páros munkája, Panka gyönyörű színeket, jeleneteket, indiánfalut és indiánokat rajzolt a szerző kalandos meséi mellé.

A cikk végén megtaláljátok, hogy mikor melyik szerzőnkkel dedikáltathatjátok kedvenc könyveiteket!

Bartos Erika: Mese az elveszett nyusziról – Bogyó és Babóca bábkönyv

Bogyó, Babóca és barátaik léghajózni indulnak. De Babóca kedvenc lila nyuszija kipottyan a léghajóból! Hiába keresi az egész erdő a nyuszit égen, földön, víz alatt, sehol sem találják. Babóca szomorúan tér lefeküdni. Még szerencse, hogy Bogyó nem hagyja annyiban a dolgot, és kifundálja a megoldást… Hogy mi az, kiderül Bartos Erika új, különleges bábkönyvéből.

Ebben a kötetben ugyanis a jól ismert szereplők nem csak rajzként jelennek meg, hanem bábként kelnek életre: minden szereplőt, minden helyszínt, minden kis házikót, apró törülközőt és szakácskönyvet elkészített az írónő, hogy megalkossa Bogyó és Babóca világát. Az apró részletekben elmerülhetnek a gyerekek, és a könyv mellékletében elolvashatjuk azt is, hogy miképp készült ez a különleges könyv. Hátha kedvet kapunk mi is az alkotáshoz!

Korcsoport: 2-5 év
Oldalszám: 48
Ár: 2750 Ft
Megjelenés: június 6.

Boribon házikója

Boribon elhatározza, hogy házikót épít. Először pokróccal leteríti az asztalt, aztán bevisz mindent, ami fontos neki. Csakhogy hamarosan vendégek érkeznek: Bence és Szuszi. És a sok minden mellé már nem férnek be a kuckóba! Ráadásul este el is kell pakolni a játékokat. De nem baj, hiszen másnap újra lehet építeni!

Marék Veronika új Boribon-könyve megint a legkisebbek egyik fontos alaptémáját járja körbe. Az egyszerű mese épp olyan többrétű, amilyen sok mindent jelent és jelentett mindannyiunknak egy tökéletes kis kuckó. A konfliktus átlátható megoldása pedig megnyugtató erejű a bölcsis-ovis hallgatóknak.

Korcsoport: 2-5 év
Oldalszám: 40
Ár: 1590 Ft
Megjelenés: június 6.

Agócs Írisz: Kicsi, nagy

Agócs Írisz első saját mesés képeskönyve egy nagy elefánt és egy kicsi madár barátságáról szól. Hiszen attól még, mert valaki nagy, a másik meg kicsi, lehetnek legjobb barátok. Mert éppen olyan jó nagynak lenni, mint kicsinek – ha nagy vagy, gyorsan tudsz futni, de ha kicsi, hamar kifáradsz. Viszont ha kicsi vagy, fel tudsz ülni a faágra, ha nagy vagy, letörik alattad. Mindenben van valami jó, és ezt olyan jó hallani a kicsi gyerekeknek, akik szeretnének nagyok lenni, és a nagy felnőtteknek, akik szeretnének kicsik lenni.

Agócs Írisz művészi rajzait és kedvesen groteszk állatfiguráit jól ismerik blogjának követői és a Maszat-rajongók – ezt az igazi íriszes ízt élvezhetjük ebben a bölcs és derűs mesekönyvben.

Korcsoport: 2-5 év
Oldalszám: 40
Ár: 1650 Ft
Megjelenés: június 6.

Both Gabi – Maros Krisztina: A hintarabló

Három gyerek, Bíborka, Bársonyka és Babocska elindulnak a tavaszi szünetben sétálni. De útközben hol egy letört orrú szoborba ütköznek, hol a baba cipője veszik el, hol pedig mindenkit elkap a badarbaj.

Lilipótvárosban a hétköznapi utcákon beszélő kutyákkal, cipőtündérekkel, időrablógéppel és hintarablóval találkoznak a gyerekek. Persze ők ezen cseppet sem csodálkoznak, hiszen mi sem természetesebb gyerekfejjel, minthogy mesés lények népesítik be a várost. A három testvér minden rejtélyre fényt derít, minden elveszett tárgyat kinyomoz, miközben felfedezik Lilipótvárost és megismerkednek különös lakóival.

Both Gabi első kötete természetesen hozza egységbe a város tereit a mese fiktív terével – mint három gyerek anyukája, és gyakorlott esti és nappali mesélő, izgalmas, kedves és olvasmányos meséket ad minden óvodás, kisiskolás kezébe.

Korcsoport: 4-8 év
Oldalszám: 64
Ár: 2590 Ft
Megjelenés: május 31.

Erdős István – Pásztohy Panka: Aprótörpe indiánok

Az erdő mélyén egy kis indiánfalu húzódik meg. Az apró wigwamok között gyufásdoboznyi indiánok gyűjtik a makkot, ülnek a tűz körül, és ünneplik minden hónapban a teliholdat. Ők az aprótörpe indiánok.

Ám hiába aprók, bátorságban és hőstettekben nincs hiány. A legbátrabbak és legleleményesebbek persze a törzs legfiatalabb harcosai: Táncoló Pitypang, a vakmerő indiánfiú és Ásító Felhő, a bölcs indiánlány. Akár csípős bogarak, akár óriási bölények veszélyeztetik a falut, ők ott vannak, és hol csellel, hol jó ötletekkel megmentik társaikat. Ha beteg a törzsfőnök, ők indulnak gyógyító füveket szedni a veszélyes szurdokba.

Erdős István első könyve tele van kalanddal, és ami a legfontosabb: két szerethető, életteli indiángyerek kalandozik a sziklás hegyek között. Olvasás közben elmerülhetünk az indiánok magával ragadó világában: van itt wigwam, varázsló, füvesasszony,  beavató szertartás, és magas, fenséges fenyvesek. Nem csak nagyóvodásoknak, de első olvasmánynak is kiválóak az akciódús, rövid mesék.

Korcsoport: 5-8 év
Oldalszám: 56
Ár: 2590 Ft
Megjelenés: május 31.

Kiss Ottó - Baranyai b. András: Focisták kézikönyve

Minden kisfiú focizik. És mind izgatottan várja a foci EB-t. De vajon tudják-e pontosan, hogy mi az a gólvonal? Hogy mikor jár szöglet, és hogyan kell szabályosan bedobni a labdát?

Kiss Ottó könyvében néhány iskolás gyerek tanul meg focizni, és velük együtt az olvasó is sok mindent megtud a fociról. Ebben segítik Baranyai András egész oldalas rajzai, amelyek vizuálisan is elmagyarázzák a foci összes fontos szabályát.

Ez a kis könyv ideális ajándék kezdő focizó fiúknak és lányoknak, ráadásul éppen a foci EB első napjára jelenik meg, úgyhogy a meccsek mellé ajánljuk a könyv nézegetését is!

Korcsoport: 5-8 év
Oldalszám: 40
Ár: 1790 Ft

Berg Judit – Kálmán Anna: Rumini Ferrit-szigeten

Amikor a Magyar Színház felkérte Berg Juditot, hogy írjon színdarabot Rumini kalandjaiból, az írónő rögtön egy egészen új Rumini-kalandot írt meg.

Szegény Rumini már a történet elején pórul jár: egy rablóbanda támadja meg a Szélkirálynőt, amire egyedül ő vigyáz. Azonban a hajósinas a rakomány helyett a saját, varázstárgyakkal tömött zsákját őrzi. Persze a kapitányt ez nem hatja meg, Rumininek, Negró közbenjárására, el kell hagynia a hajót. De nem azért ő a legtalpraesettebb egér a világon, hogy lemaradjon a hajóútról: potyautasként szökik vissza, ami számos mulatságos bonyodalom okozója. Még szerencse, hogy ott van Rumini, ugyanis a Szélkirálynő hamarosan igen nagy bajba keveredik, amikor az gyönyörűséges, üldözött ferritkirálylány a hajóra pottyan.

Végül nem csak a ferriteket kell Rumininek és Csincsilinek a gonosz lepkéktől megmenteni, de a hajó teljes legénységét is.

A lebilincselő történet nem véletlenül megy hónapok óta telt házzal a Magyar Színházban – ráadásul most a drámakötet is színes: Kálmán Anna gyönyörűen megformált és kifestett rajzai a Rumini-sorozat egyedi darabjává teszik a kötetet, amely alkalmas bevezetés a drámaolvasásba.

Korcsoport: 7-12 év
Oldalszám: 104
Ár: 2750 Ft

Menyhért Anna – Balogh Andrea: Vándorlány és az Elvarázsolt Kisváros

Vándorlány, Nagyfiú és az ikrek útnak indulnak egy autóval. Az ablakból egy villanásnyi időre Vándorlány megpillant egy csodálatos kisvárost. De hiába szállnak ki, nem találják az odavezető utat. Ráadásul a többieket gonosz varázslat zárja be az Ittfoglak fogadóba. Vándorlány egyedül indul tovább, hogy megtalálja Kisvárost, és kitalálja a titkát. Ebben segíti őt a Céklamadár és a fura íróremete,  Cölöplény.

Góri és a nagymamája a lassan elnéptelenedő Kisvárosban élnek. A kisfiú szülei eltűntek, és Góriék egyszer csak azon veszik észre magukat, hogy egyedül maradtak. Góri elindul Hegytetőre, hogy visszaszerezze a szüleit és megmentse a városát. Céklamadár őt is megsegíti, amikor úgy tűnik, hogy elbukik az úton.

A két szereplő útja végül összefonódik, hogy együtt találják meg a megoldást, az utat, ami visszavezet Kisvárosba.

Menyhért Anna könyve pontos, érzékeny mondatokban köti össze a lelki utazást és a kalandregényt, fonja, fésüli a gubancos szálakat, míg végül minden elrendeződik. Útkereső kiskamaszoknak és szüleiknek is mély, érdekes olvasmány.

Korcsoport: 8-12 év
Oldalszám: 96
Ár: 2690 Ft
Megjelenés: június 7.

DEDIKLÁSOK A VÖRÖSMARTY TÉREN:

Június 7. csütörtök

 

16-17 óráig: Finy Petra-Szegedi Katalin dedikálja a Maja tizenkét babája című könyvet, mely a Szép Magyar Könyv 2011 díját nyerte!

 

Június 8. péntek

 

16-17 óráig: Erdős István-Pásztohy Panka: Aprótörpe indiánok

17-18 óráig: Szabó Borbála-Rácz Nóra: Átváltozott gyerekek

18-19 óráig: Tasnád Istváni-Herbszt László: A kőmajmok háza

 

Ezen a napon a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban 16-18 óra között Bartos Erika és Marék Veronika közös könyvbemutatóján is dedikáltathattok a szerzőkkel.

 

Június 9. szombat

 

10-12 óráig: Berg Judit (Kálmán Anna, Agócs Írisz, Kőszeghy Csilla): Rumini Ferrit-szigeten (Maszat-sorozat, Két kis dinó-sorozat)

12-13 óráig: Erdős István-Pásztohy Panka: Aprótörpe indiánok

15-16 óráig: Dávid Ádám-Rubik Anna: A Virág utcai focibajnokság

16-17 óráig: Both Gabi-Maros  Kriszti: Hintarabló - Lilipótvárosi kalandok

17-18 óráig: Marék Veronika: Boribon házikója

18-19 óráig: Finy Petra-Gyöngyösi Adrienn: Seprűsrác meséi, Gévai Csilla: Holdfényszüret

19-től MINDENKI, Aki OTT TUD LENNI

 

Június 10. vasárnap

 

10-11 óráig: Marék Veronika: Boribon házikója

11-12.30 óráig: Bartos Erika: Bogyó és Babóca - Az elveszett kisnyuszi

12.30-13.30 óráig: Both Gabi-Maros Krisztina: A hintarabló

14-15 óráig: Kiss Ottó - Baranyai András: Focisták kézikönyve

15-16 óráig: Menyhért Anna-Balogh Andrea: Vándorlány

16-17 óráig: Agócs Írisz: Kicsi, nagy

17-18 óráig: Berg Judit-Kálmán Anna: Rumini Ferrit-szigeten című könyvet dedikálja, valamint ott lesz Horváth Illés is, ő Rumini a Magyar Színházban!

 

Kapcsolódó cikkek