Kamaszkritikusaink írták 1.

Kalandos utazás a tizenkilencedik század végén

cimkék: #kamaszkritika

A Millennium Expressz-sorozat nagyon népszerű a kisikolások között? Hogy miért? Erre most Hederics Marci, legújabb kamaszkritikusink válaszol, olvassátok el az ő ajánlóját, és ismerjétek meg a fiatal könyvmoly szerzőt! Hamarosan jönnek a többiek is...

 
Millennium Expressz – A potyautas - avagy kalandos utazás a tizenkilencedik század végén


Kibújni a csatornából (Természetesen hol máshol: az Oktogon kellős közepén!)? Nem kérdés! Fölszállni egy ismeretlen vonatra (amely a villamossíneken közlekedik)? Természetesen! Körbeutazni Európát? Magától értetődő! Vajon ilyen Teri átlagos napja? Dehogy is!

De pörgessünk egy picit vissza! Mit keres Teri, a híres porcelángyáros Zsolnay család sarja Budapest kellős közepén? És miért vette föl az „árvák vonata”, holott még élnek a szülei. Mert valaki olyan üldözi, akiben régen megbízott.

Viszont a vonaton rengeteg barátra lel. Teljes a csapat, Teri mellett a vonat utasa: Árpi, Zsiga, Kormos (Zsiga hamukedvelő kutyája), Hajós Alfréd, Dezső, az ifjú Ady és még sokan mások; illetve a felnőttek: Kazán és Lujza mama, akiknek a szeme előtt csak a vonat és a gyerekek lebegnek. De a vonatnak időszaki látogatói is vannak: köztük Ziegler (Gárdonyi) Géza és Fecske felügyelő.

Cél: Minél több árva megmentése a nemzetközi bűnbanda elől.

Útvonal: Budapest – Eger – Törcsvár – Bukarest – Konstantinápoly – Athén – Vaskapu

Rendkívül megfogó történet a reformkorból, amelyet az író rendkívül jól ábrázol. A hangulata vidám, kellemesen izgalmas, ráadásul valós részleteket és személyeket tartalmaz.

Mikor olvassuk? Reggel, délben, este, illetve ezek között.

Hol olvassuk? Szobában, fán, kertben… ahol jól érzed magad.

És hogy nekem miért tetszett? Imádom az író stílusát, főként karakterek megformálását. Tetszett benne az az eklektikusság, amivel az író ábrázolja a különböző helyszíneket és személyeket. Rendkívül rokonszenvesen mutatja be a vonat utasait és talán ez az, ami leginkább tetszik nekem.

Ki is az én kedvenc szereplőm? Dezső, mert több hasonlóságot véltem felfedezni benne és bennem. Az osztálytársaim többsége engem is le szokott hurrogni, ha valamit szeretnék mondani, illetve nem mindig kapom meg a kölcsönös tiszteletet (mondjuk, a történetben ez is a humor egyik forrása).

Dezsőn kívül Zsiga rokonszenves még nekem. Eleven, jólelkű és életvidám, ugyanúgy, mint a legjobb barátaim.

Kinek ajánlanám? Főként olyanoknak, akik szeretnek izgulni, borzongani és sok izgalmas kalandban – ha nem is személyesen, de gondolatban – részt venni, illetve azoknak, akik idáig kicsit idegenkedtek a töritől, mivel sok érdekes tényt megtudhatunk a millenniumi ünnepségek korából.

Viszont nem ajánlom azoknak, akik nem kedvelik az izgalmakat és inkább átlagos könyveket olvasnak.

Összességében fantasztikus, lebilincselő könyvnek tartom és minden tiszteletem az íróé, hogy ilyen részletesen és igényesen tudta megfogalmazni ezt a történetet.

Sziasztok, Hederics Márton vagyok.

Marcinak szoktak hívni (főként). 12 éves vagyok. Az Újpesti Bajza József Általános Iskolában tanulok. Budapesten, a IV. kerületben élek. Szeretek olvasni, horgászni, dobolni és úszni. Felnőttkoromban informatikával és közgazdasággal szeretnék foglalkozni.

Az olvasás számomra felüdülés a mindennapi stressz után, egy hely, ahova elbújhatok. Lényegében mindenevő vagyok, egyedül a fantasy regényekért nem rajongok annyira.

Kedvenc íróim: Nógrádi Gábor, Wéber Anikó, Szakács Eszter, Nagy Dávid, Rejtő Jenő – a jellegzetes stílusuk miatt

Kedvenc könyveim: Millennium Expressz 1. rész, El fogsz tűnni…, A Szelek tornya, A három testőr Afrikában, A nagyikám zseni

A legújabb kedvenc könyvem az A Szelek tornya c. könyv Szakács Esztertől. Csak azért nem erről írtam, mert ezt az ajánló megírása után olvastam el.

A második kedvenc könyvem a Millennium Expressz 1. része, amiről írtam. Azért pont ezt a könyvet választottam, mert tetszett a könyv története.

A kedvenc karakterem Ulisszesz A Szelek Tornyából, mert rokonszenvesnek találom a személyiségét.

Jelenleg Rick Riordan Az elveszett hős c. könyvét olvasom.

Azért szeretek írni, mert jó érzés kimondani a véleményemet és ezzel segíteni másoknak. Szeretném az olvasást népszerűsíteni. Úgy gondolom, hogy túlságosan kevés gyerek olvas, ehelyett inkább az okosbigyóikat nyomkodják. Remélem, hogy írásaimmal tudok kicsit segíteni ezen.

Kedvenc idézetem Rejtő Jenő A szőke ciklon c. könyvéből való: „Az élet olyan,mint egy nyári ruha mellénye: rövid és céltalan.”. Rejtőnek teljesen igaza van evvel kapcsolatban, csak a céltalan kifejezéssel nem értek feltétlenül egyet.

Vezettem egy blogot is: az olvasnijo-olvassokat.blog.hu-t, de abbahagytam és ehelyett az állattartásról vezetek egy weboldalt, amit főként az állattartóknak írok. Idén ősszel kezdtem el szerkeszteni.

A bakancslistám első tagja (több is van, ez az egyik): létre szeretnék hozni egy kisebb magánkönyvtárat.

A könyveimet kiadó és sorozat szerint rendszerezem.

Könyvmoly – ez vagyok én…
Kapcsolódó cikkek