Két francia regény az elmélyüléshez

Varázslatos könyveket olvastunk!

Ritkán akad a kezedbe igazán jó regény? Unod a tucatkönyveket, amiket könnyen a polcra hajítasz, hogy egy szempillantás alatt el is felejtsd őket? Most két olyan regényt ajánlunk neked, amelyekkel egy pillanat alatt egy összetett, varázslatos és mélyen elgondolkodtató világban találod magad, amelyek felejthetetlen élményeket tartogatnak számodra, amiket nehéz, még egy percre is félrerakni, és amikkel valóban gazdagodik a könyvespolcod. Olvass tovább!

Christelle Dabos: A tél jegyesei
Christelle Dabos
, a franciák nagy reménysége egy olyan regényíró pályázaton aratott elsöprő sikert, ahol az "új Harry Potter-íróját" keresték. Dabos egyből egy regénysorozattal, A Tél jegyeseivel debütált, amelynek első könyve, a Tükörjáró a karácsonyi szezonban bukkant fel a magyarul a polcokon, és kezdte meg hódító útját. 2016-ban megszavazták Franciaország legjobb ifjúsági regényének. Vigyázat, függőséget okoz!

teljegyesei.jpgA történetben hol az Alice Csodaországban mesebelisége, hol a Veszedelmes viszonyok kőkemény játékszabályai, hol pedig a Twin Peaks félelmetes izgalmai kavarognak. Szürreális világ ez tele furcsa fazonokkal, akik nemcsak kinézetükkel különlegesek, de rendkívüli képességekkel is rendelkeznek. A regény főhőse egy fiatal leányzó, Ophélie, aki olvasó képességekkel bír, ami annyit jelent, hogy kezének segítségével látja a tárgyak történetét és nem mellesleg képes a tükrökön át közlekedni.

Ophélie Amina lakója, egy kis közösségé, ami elzárva él a többi társadalmaktól. A bolygó egysége már rég széttörött. Különböző életközösségek vannak szerte a világon, egymástól elzárva, élükön egy egy családfővel. Ophelie boldogan éli könyvek és múzeumi tárgyak közötti életét, mígnem kiderül, hogy egy váratlan diplomáciai csavarnak köszönhetően, eljegyzik a távoli és kegyetlenségéről híres Sark egyik igen befolyásos fiatalemberével.

Mint kiderül, egyikük kedvére sincs ez a házasság, de nem szegülhetnek ellen a feljebbvalói akaratnak. A törékeny leányzó nagynénje kíséretében vág neki a hosszú útnak. A Sark egy jeges világ, ahol nem csak az éghajlat kegyetlen, hanem az ott élők között is farkastörvények uralkodnak. A Sark központja a Fellegvár, ahol az udvar és kiszolgálói élnek. A közeg leginkább a 18. századi francia királyi udvarhoz hasonlatos, az öltözködési túlzásaival, a hedonizmusával, az intrikáival. Pillanatok alatt válhat valaki a társaság közepévé, vagy kegyvesztetté. A nők a hervadás ellen harcolnak, a férfiak pedig hatalomért. A viszonyokat bonyolítja, hogy több, egymást gyűlölő klán él egymás mellet, akik különböző rendkívüli képességekkel rendelkeznek, és minden klánt saját tetoválás különböztet meg.

Ezek az emberek látszatvilágokban élnek. A fellegvárban mindenkinek megvan a ragjához illő birodalma: a szűk, sikátoros fellegvár utcácskái mögött hatalmas birtokok, fényűző paloták rejtőznek. De minden pompa csak illúzió. Hamis a napsütés, a kertben a virágok, és hamis a márványpadló és az aranycsillárok. Ebbe a látszat világba csöppen bele Ophelie, akinek érkezéséről senkinek sem szabad tudnia. Ám a titkot egy olyan világban, ahol mindenki mindenki ellensége, és senki nem bízhat meg senkiben, nagyon nehéz megőrizni...

Rendeld meg a regényt itt, és tarts Ophélie-vel a fantasztikus kalandjaiban!

Timothée de Fombelle: Perle könyve

6-7 évesen igazi tündért láttam. A világ végén, valahol a Mecsek legbelsőbb zugában. Tisztán emlékszem az érzésre, az élményre. Ezek az emlékek elevenedtek meg bennem Timothée de Fombelle regénye, a Perle könyve olvasása közben...

perle.jpgEgy szépséges tündérlány és egy száműzött királyfi szerelme árad szét a lapokon. Fantáziavilág és valóság között épül fel ez a különös történet, mely nem csak a szerelmesekről mesél, hanem a történet mesélőjéről is, aki több szempontból is érintett a történet alakulásában.

Különböző idősíkok, helyszínek, szereplők váltakoznak a regény szálain, amiből végül mesterien áll össze a regény. Illian királyfi gonosz bátyja miatt kitagadottan, bujkálva él. Életére láthatatlanul vigyáz egy kis tündér, Olia, akivel egy találkozás után megpecsételődik a sorsuk.

Szerelmük mindent elsöprő és örök, még akkor is, ha a fiút száműzik a mesék világából egy valóságos helyre, az 1930-as évek Párizsába. Ebben a zavaros történelmi korba csöppenve kell idomulni az élethez, megtanulni a nyelvet, a társadalmat, harcolni, túlélni a II. világháborút, közben pedig egy pillanatra sem feledni az elveszett szerelmét, keresni a hozzá visszavezető utat.

Mindeközben a tündérlány lemondva varázserejéről követi a fiút. Árnyékként kíséri, segíti, de a mesebeli törvények miatt soha nem találkozhat vele, mert az mindkettőjük vesztét jelentené. Míg a fiú felett múlik az idő, a lány nem öregszik.

Ebbe az évtizedekig zajló történetbe csöppen bele egy kiskamasz fiú, a történet mesélője, kinek egész életére meghatározó lesz a találkozás azzal a furcsa, magányos emberrel, aki az erdő mélyén, szinte remeteként él, és titokzatos bőröndökkel rakja tele a házát.

Hogy miért teszi ezt, és ki is ő, az ebből a csodálatos könyvből fog kiderülni...

Rendeld megPerle könyvét itt, olvasása közben vessz el a szerelem, a történelem és a lélek útvesztőiben, hogy a végén egy új emberként olvashasd el az utolsó sorokat!

A tél jegyesei és a Perle könyve lesznek a legjobb februári olvasmányaid, ha

- szereted a klasszikus francia regényeket (Bár ezek nem klasszikusok, de minden szavukkal játékba hozzák azokat.)
- szereted a varázslatos történeteket
- szívesen eljátszadozol utópisztikus gondolatokkal
- érdekel a társadalom, a történelem és a lélektan
- szívesen szálazod a regényen belüli kapcsolódási pontokat
- szeretnél egy sodró, alaposan átgondolt és felépített fantasztikus regénnyel pihenni!

Bagossy Laura írása 

Kapcsolódó termékek