Két kiéhezett időutazó

Megjelent a Két kis dinó Krétán

Végre megjelent a Két kis dinó sorozat folytatása! Trikó és Nyamm ezúttal Kréta szigetére kerül, a történeteik pedig talán még tréfásabbak és kalandosak, mint eddig. Kiderül például, mi a hasonlóság és különbség a Büdipesten szerzett tapasztalatok és a mínoszi civilizáció között. 

Kultúrtörténeti barangolás egy mesés kalandregénnyel. Ezt ne hagyd ki!Bagossy Laura ajánlóját olvasod.

25901.jpg
Berg Judit könyvei függőséget okoznak! Ezt a kijelentésemet a néhány éves könyvesbolti tapasztalatom miatt merem állítani. Számtalan alkalommal kellett ugyanis biztató mondatokkal nyugtatgatni a különböző sorozat újabb részeire ácsingózókat. És még így sem tudtam megnyugtatni az újabb Maszat, vagy Panka és Csiribi rajongókat a folytatást illetően, és aCipelő cica fanoknak sem tudtam reményt adni. Tavasszal azért szerencsére megérkezett a várva várt Rumini kapitány, pontot téve a sorozat végére. Most pedig örömmel jelenthetjük, hogy végre aKét kis dinó kalandjai is folytatódnak.

Az időutazó triceratopsz, azaz Trikosz, még egyszerűbben Trikó és jó barátja a tirex Nyamm, már 65 millió éve barátok. Nem kell hatalmas dinoszauruszokra gondolnunk, akik röpködnek ide-oda, térben és időben. Triko és Nyami két picike, cuki dinó, méretüket tekintve 2 kis mobiltelefon. Egy véletlennek köszönhetően csöppentek bele ebbe az időutazásosdiba, ami tulajdonképpen nagyon szórakoztató dolog. Az utazás nélkülözhetetlen kelléke egy vulkán, legyen az bárhol. Egy biztos, minden tűzokádó hegy, egy kívánságot bizton teljesít. Az előző részekben a két kis állat megjárta Büdipestet, és a középkort. Kalandjaikban új barátokat szereztek, és nagyon sokat tapasztaltak. Nem árulok el nagy titkot azzal, hogy a Vezuv csúcsán állva, és a kívánságukat elkiáltva sem jutottak haza a Zsírkréta korba, hanem egyszerűen Kréta szigetén lyukadtak ki, az ókori Görögországban, hogy tovább okosodjanak.

kektkisdino.jpg

Ezzel pedig megkezdődik egy új kultúrtörténeti barangolás a gyerekek számára, a lehető legszórakoztatóbb módon. Csak úgy záporoznak az érdekesebbnél érdekesebb információk például arról, hogy is van ez a dolog az időszámítással, meg milyen érdekesen öltözködtek, építkeztek az ókori görögök, hogy milyen más ünnepeik, szokásaik voltak, hogy milyen sok istenük volt, és azok milyen furcsán viselkedtek.

Az okosítás mellett természetesen a kalandé a főszerep. Nyammot rögtön a történet elején elfogja egy csapat "csupaszlábú" fiú. Mint később kiderül, az egyikük Ikarosz, és tudományos megfigyeléseihez van szüksége a furcsa teremtményre. Trikó egy új barát segítségével indul Nyamm kiszabadítására. Szofi útközben rengeteget mesél a kis dinónak. Egy trükkös húzással Trikó bejut a Knosszoszi palotába, ahol már Ariadné királylánnyal barátkozik össze. Kiszabadítja barátját, de menekülés közben bekavarodnak abba a labirintusba, amit a mitológiából jól ismerhetünk. És a találkozást sem úszhatják meg Minotaurusszal.

A történet tele van humorral. Kiderül például, hogy már 4000 évvel ezelőtt is hasonló párbeszédek zajlottak le szülő és gyerek között. Például, hogy "Rakj rendet fiam!", és hogy egy tisztességes királylány nem leskelődik kulcslyukon, és a fiúk már akkor is ugyanolyan csibészek voltak mint most. Szintén humorforrás a büdipesti tapasztalatok összehasonlítása az ókori helyzettel. Trikóékhoz- nagyon úgy tűnik- hogy, a 21.század közelebb áll. Az internet használatot izgalmasabbnak tartják mint az agórai hírmondást. És a modern tömegközlekedési eszközök is sokkal kellemesebb a szamárháton utazásnál. A jedi lovagok rájuk gyakorolt hatásáról nem is beszélve.

Trikó és Nyamm pont olyan lazák mint egy mai 5-7 éves gyerek. Nagy önbizalommal, bátorsággal és humorral veszik az akadályokat. Berg Judit pedig hihetetlen magabiztossággal, kifogyhatatlanul ontja magából a poénokat, és azt a fajta izgalmat, ami a nagyovis és kisiskolás korosztályt a könyv mellé cövekeli. És nem mellékesen, a szülőknek sem okoz csalódást.

kektkisdino2.jpg

A Két kis dinó Krétán szerzőjét, Berg Juditot az önálló olvasás tanításáról, tanulásáról, jó és rossz könyvekről kérdeztük. Lapozz az interjúnkra!
Olvass bele a mesébe is!