Ki volt a világ legviccesebb zoológusa?

Gerald Durrell fantasztikus világa

Gerald Durrell nélkül rosszabb lenne a világ. A felejthetetlen kíváncsisággal, humorral és életszeretettel megáldott zoológus minden generációt levesz a lábáról. Hogy hogyan, azt olvasd el a cikkünkből!

„Ez a gyerek nem normális, csigákat hord a zsebében!”

Gerald Durrell rendkívüli élete, rendkívüli humora és rendkívüli érdeklődése az állatvilág iránt talán nem tűnik normálisnak, de az biztos, hogy a kezdetben csak anyagi megfontolásból író szerző stabil  helyet szerzett magának az (ifjúsági) irodalmi ranglétrán. De mivel vette le a lábáról az olvasókat?

Durrell kicsi gyerekkora óta az állatok bolondja volt. Amikor csak tehette, tanulmányozta az apró ízeltlábúakat, madarakat, rágcsálókat, kutyákat, macskákat, vagy ami épp megfordult a környezetében. Szerencsés kisfiú volt, mert szenvedélyében nem akadályozta semmi: több évet töltött Korfu szigetén, ahol magántanulóként, családja körében szinte mást sem csinált, csak egyre inkább elmélyítette tudását az élővilágról. Érdeklődése később sem csillapodott, állatkereskedésben, állatkertben dolgozott, és minden vágya volt egy saját expedíció indítása, amely keretein belül állatokat tanulmányozhat és a veszélyeztetett fajok védelmében intézkedhet. Egyedülálló módon állatkerteknek is csak akkor volt hajlandó állatokat szállítani, ha azok kifogástalan körülmények között élhettek utána – ezzel akkoriban senki nem törődött, és éppen emiatt nem is nagyon foglalkoztatták őt egy idő után. Ekkor kezdett el írni.

"Feleségemnek, aki azzal szerzett örömet, hogy harsányan kacagott a kézirat olvasása közben, és azután közölte: a helyesírásomon szórakozott ilyen kitűnően."
01_csaladom.jpg

Egyik korai műve a Családom és egyéb állatfajták, amely a Korfun töltött éveket feldolgozó trilógia első része. A Durrell-család a ködös, esős Angliából a mediterrán Korfura menekül, ahol ki-ki megtalálja a maga számításait: Larry az írásra koncentrál, Leslie fegyvereket gyűjt, Margo szerelmes, a mama művészkedik a konyhában, Gerry pedig természetesen naphosszat a természetben kutat újabb és újabb fajok után. A trilógia másik két része, a Madarak, vadak, rokonok és az Istenek kertje szintén ebben a környezetben játszódik, hiszen a sziget kiterjedt élővilága és a bolondos család mindennapjai kimeríthetetlen témául szolgálnak Durrell regényeihez.

A trilógia után még számos más regényt jelentetett meg töretlen sikerrel: A halak jelleme rövid történetek gyűjteménye a szerző életének különböző szakaszaiból, az Állatkert a poggyászomban pedig már azt az időszakot dolgozza fel, amikor saját állatkertjéhez gyűjt. Ezek mellett is számos műve jelent még meg az évek alatt, és mindegyik regényében van valami közös: aki egyszer elolvasott egy Durrell-regényt, annak rögtön igénye lesz az összes többire is.
02_allatkert.jpg

Durrell csak azoknak való, akik odáig vannak az állatokért – gondolhatnánk, mert az összes regénye tele van különböző állatfajokról szóló leírásokkal: hol lelhető fel, mit eszik, meddig él, milyen a habitusa. De nem, Durrell nem csak azoknak való, akik állatbolondok. Könyvei ugyanis nem csak különleges állatokkal vannak tele (személyes kedvencem a véznaujjú maki), hanem hihetetlen karakterekkel is. A Korfu-trilógia többi főszereplője, a Durrell-család és barátaik – akik folyton váltakoznak és legalább akkora mennyiségben vannak jelen, mint Gerry állatai – mind olyan egyéniségek, és annyira szórakoztató karakterek, amelyeken azt érezni, hogy nem csak a képzelet szüleményei, hanem nagyon is valóságosak.

"– Drágám, az a fürdőtrikó szörnyen keveset takar, ugyebár – magyarázta. – Jaj, mama, ne légy olyan régimódi – csattant fel Margó türelmetlenül – Végtére csak egyszer halunk meg! Ez a megállapítás oly váratlan volt, és oly igaz, hogy sikerrel elnémította a mamát."

Durrell szellemessége pedig úgy szövi át a cselekményt és annyira elemi része a szövegeknek, hogy mindenki számára szórakoztató olvasmány, aki szereti az intelligens humort.

Persze nem vitathatjuk el a regények ismeretterjesztő jellegét, amely a durrelli humorral párosítva úgy tud hatni az olvasóra és információt átadni, hogy észre sem veszi: hiszen ha valamin az ember jól szórakozik, az maradandó élmény lesz számára.

Így ismerhetünk meg Gerald Durrell könyveiből számtalan állatfajt, de ezen kívül egzotikus országok kultúráját, egymástól nagyon különböző emberek gondolkodásmódját, és Gerald Durrell regényekbe szőtt életét is.

Írásaiban megtalálja azt a hangot, amellyel szinte bizalmas viszonyt alakít ki az olvasóval: történeteibe csöppenve mi magunk is úgy érezhetjük, hogy részesei vagyunk a korfui örök nyaralásnak, a kameruni mérgeskígyós esetnek, az állatkert kialakításának, és az összes képtelen, mégis nagyon is kézzel fogható durrelli kalandnak. Ez a közvetlenség, intelligens humor és informatív szövegszerkesztés az, ami miatt Durrell biztosan még sokáig az olvasók kedvence lesz.03_leghajoval.jpg

A nagysikerű szerző életéből az HBO filmsorozatot forgatott, ami igazi családi mozinak is tökéletes. Ha pedig mozgókép és ismeretterjesztés, akkor a figyelmedbe ajánlom Az amtőr természetbúvár című ismeretterjesztő sorozatot. A nagyregényekért sajnos már könyvárba vagy antikváriumba kell menned, ha nincsenek még a polcodon, de hangoskönyvben megrendelheted nálunk is a Léghajóval a dinoszauruszok földjén, a Léghajóval a világ körül és a Tengernyi főpincér című regényeket. (A cikk nyitóképének forrása: Global Geneva)

Navratil Dominika írása

Kapcsolódó termékek