Kísérletezni jó!

Budapest OFF kulisszatitkok - Gévai Csilla

0003539.jpg A nemrég megjelent Budapest OFF - kortárs novellák címmel megjelent kötet kapcsán a könyv szerzőit faggattuk arról, hogy hogyan születtek írásaik. Gévai Csilla elsőként árulja el neked, hogy miért éppen Budafok a színhelye Buddha-fok című novellájának...

- Budafokról írtál a Budapest-novelládban. Miért választottad ezt a városrészt?
- A Törley-történet és mauzóleum számomra bensőséges emlék, így nem volt kérdés, hogy Budafokot választom.torley.jpg

Budafokkal szemben van egy völgy, a Rózsavölgy, ott éltek a nagyszüleim. A nagymamám és az édesapám is sokat mesélt arról, hogy a dédszüleim még látták, ahogy Törley József kilovagolt a szőlősbe, hiszen Budafokot akkor még szőlőskertek borították. Ezért gyerekkoromtól fogva Törley József egyfajta varázsemberként él bennem, hiszen közben láttam a kastélyokat, melyek szintén hozzá köthetőek. Ezekből az impulzusokból építettem fel a bennem élő Törley-legendát, amit most történetté formáltam ebben a novellában.budafok.jpgKárpáti Tibor illusztrációja

- Hogyan lehet történetekben visszaadni egy városrész lényegét?

- Szerintem a városok, városrészek alapvetően a róluk szóló történetekben válnak megtapasztalhatóvá, szerethetővé. A legendák pedig, amelyeket sokszor csak a helyiek ismernek és szerencsés esetben meg is osztanak, szerves részei a városrésznek. Pont az különbözteti meg a turistát az ott élőtől, hogy akik abban a városrészben élnek, azok megélik a legendát, az utazó pedig csak belekukkant, mintha egy terepasztalt nézne.

- A novelládban két narrátor beszél és a városrészt is az ő szubjektív nézőpontjaikból ismerhetjük meg. Miért ezt a megoldást választottad?

- Amikor írok, akkor a szereplők megszólalnak bennem, én pedig hallom a hangjukat, a gondolataikat. Kicsit olyan, mintha diktálnák nekem a szöveget. E kétféle nézőpont váltogatott befogadása pedig az olvasótól is energiát, erőfeszítést kíván, én pedig szeretem megdolgoztatni az olvasókat. Emellett engem is érdekelt, hogy működik-e az a két nézőpontos váltogatás, mert kísérletezni jó.

Kíváncsi vagy a novellára? Olvasd el a Budapest OFF - kortárs novellák című kötetben!