Kiskamasz nyár

A legjobb nyári regények kisiskolásoknak

Nemrég indult útjára kiadónk új sorozata, az Abszolút könyvek. A sorozat célja elérni azt a korosztályt, ahol a legtöbb olvasó elvész: a 9-12 éves kisiskolásokat. A kisiskolás gyerekek azok, akik már kezdenek kinőni a tündérmesék, meseregények történeteiből, de a kamaszolvasmányok még mind szövegileg, mind tartalmilag megterhelést jelentenek a számukra. Mi marad hát nekik a kötelező Vukkon, Pál utcai fiúkon, Egri csillagokon, Rubinson Cruesón kívül? Mutatunk nektek néhány könyvet, melyek plasztikus karaktereikkel, könnyen olvasható szövegeikkel, rövid, de korosztályos problémákkal foglalkozó történeteikkel garantáltan a fotelbe szögezik az olvasókat.

Gipsz, avagy hogyan szereltem meg egy nap alatt a világot

Anna Woltzot biztosan ismeritek már jó néhányan. Olyan könyvek szerzője, mint a Tess, életem legfurcsább hete, melyben a talpraesett, cserfes Tess és a már 11 évesen igen bölcs Samuel barátságának alakulását, Tess apukájának megszelidítését követhetjük végig a gyerekek szemszögéből, vagy a Black Box, a nagysikerű utópisztikus gyerekvalóságshow regény, vagy a Száz óra sötétség, az otthonról elszökött Emília New York-i útkeresésének története.

Szerencsére a Gipsz, avagy hogyan szereltem meg egy nap alatt a világot című kötetében sem kellett csalódnunk. Felicia, avagy Fitz szülei elváltak. Fitz és húga, Berta az első napjukat töltik apukájuknál. Fitz az ablakukban állva látja, ahogy apukáját és húgát biciklibaleset éri, melyben a húga megsérül. Az apukája pedig őt hibáztatja. De vajon miért?

Felicia orvos szeretne lenni, kedvenc tárgya a biológia és bírja a vér látványát. Felicia nagyon dühös. Haragszik az anyukájára, amiért elvált az apukájától. Hallotta, amikor azt mondta az apukájának, hogy végre önmaga lehet a gyerekei nélkül, és azt csinálhatja, amihez kedve van. Ezért azt írta a homlokára: “Anya haljon meg”. Dühös, amiért az anyukája akkor érzi jól magát, ha nélküle lehet, ő pedig éppen fordítva: ha az anyukája vele van.

Berta balesete miatt az egész napot a kórházban töltik, ahol a nap során mind fizikai valóságában, mind átvitt értelemben szép lassan lekopik a homlokáról a felirat. Fitz rájön, hogy akkor is érdemes szerelmesnek lenni, családot alapítani, ha a statisztikák szerint ez csak a párok kétharmadának sikerül. Hogy nem mindent lehet gipsszel összeforrasztani, ami eltörött, de így is lehet boldogan élni tovább. Hogy anyukája igazán csak vele és a húgával érzi teljesnek magát, és hogy a veszteség és az ebből fakadó változás is az élet szerves része. Mindamellett, hogy Anna Woltz könyve a 10-12 éves korosztályt igazán foglalkoztató témákat boncolgat, mint a szerelem, válás, barátság, generációs különbségek, érdekérvényesítés, önmegvalósítás, szövegileg is nagyon erős: egyszerű, könnyen olvasható, mégis fokozatosan építkező, és mindig izgalomban tartja az olvasót.

Óriás

Anzo egy nagyon különleges családból származik. Anyukája, apukája és bácsikái is óriásiak. Nem csak testalkatilag: hangosak, folyton ugratják egymást, mindig igyekeznek megvalósítani önmagukat és olyan dolgokkal foglalkoznak, amikkel igazán szeretnek. Talán éppen ezért nem jut elég idejük Anzoval foglalkozni. Na meg azért sem, mert sokszor észre sem veszik. Anzo ugyanis nagyon kicsi. Még a saját korosztályához képest is, legjobb barátja, Elise is jóval nagyobb nála. Bizony elég sok gondja akad emiatt. Anzo úgy érzi, minden problémájának a forrása az apró teremete: ezért nem meri kifejezni az érzéseit, ezért fél beszélni több ember előtt, ezért nem meri elmondani a szüleinek, mi is érdekli igazán, és persze, hogy ezért bántja a kicsit sem “okés” osztálytársa. Anzo semmi mást nem szeretne, mint “okés” lenni. Nem akar népszerű, nagymenő, véleményvezér, sem sztár lenni, csak egy átlagos gyerek. De ehhez meg kell nőnie!

Az Óriás egy igazán kedves, vicces, szerethető és olvasmányos történet, amit 9 éves kortól bátran a gyerekek kezébe adhatunk. Rejteget mély gondolatokat iskolai zaklatásról, magányról, szülők és gyerekek közti konfliktusokról, mégis igazi könnyedséggel és nyomasztó érzések keltése nélkül adja át ezeket az olvasóknak. Sokszor haragszunk a szereplőkre vagy sajnáljuk őket, mégis felüdülés olvasni Kate Scott sorait: talán mert Anzo egy örök optimista gyerek, akinek jó sorsában már a könyv elején biztosak lehetünk. Persze az is hozzájárul Anzo kalandjainak sikeréhez, hogy még többször nevetünk velük (néha rajtuk), mint ahányszor sírunk. Az Óriás egy nagyon pozitív jellemfejlődés története: végigkövethetjük, hogyan lesz a mind testileg, mind lelkileg apró Anzoból óriás. Egy olyan kiskamasz, aki tudja, nem a fizikai méretei határozzák meg, hogy magabiztos, céljaiért küzdő, önbizalommal teli, bátor ember lesz-e belőle. Hogy igenis tennie kell az álmaiért és ki kell állnia magáért, ahogy a szüleitől tanulta. És erre bizony bárki képes, akár törpe, akár óriás!

Abszolút Clarice Bean

Lauren Child a világ egyik leghíresebb gyerekkönyv írója, aki itthon inkább Charlie és Lola sorozatáról vált ismertté, sikerét azonban főként a Clarice Bean könyveinek köszönheti. Clarice Bean egy igazán tündéri és belevaló kislány, aki mindig gondolkodik valami egetrengető terven, kalandon, rejtélyen, nem véletlenül, hiszen kedvenc nyomozója Ruby Redfort a példaképe. Az Abszolút Clarice Bean könyv a könyvben, egyszerre olvashatjuk Ruby titkosügynök és Clarice Bean, valamint kissé szétszórt családja mindennapi kalandjait. Clarice történetei a már magabiztosan olvasó kisiskolásoknak készültek. Tékeletes eszközei az olvasás megszerettetésének: nagybetűsek, játékosan elrendezett szövegrészekkel, illusztrációkba ágyazott mondatokkal, Child szerethető rajzaival, rövid fejezetekkel és persze csavaros, szórakoztató, humoros történetvezetéssel. Külföldön annyira népszerűvé váltak a Clarice Bean történetébe ágyazott Ruby Redfort detektívtörténet részletei, hogy Lauren Child ennek is szentelt egy egész sorzatot. Reméljük, hogy hamarosan mi is kezünkbe vehetjük ezeket a könyveket is.

 

Kapcsolódó termékek