Könnyű, vicces, izgalmas

Regények kezdő olvasóknak

Eltelt fél év az iskolából, sokan már egész jól olvasnak - nekik ajánlunk olyan rövid, de izgalmas kis regényeket, amiket már kezdő olvasók is el tudnak olvasni, és utána örömmel nyugtázhatják, hogy egy egész regényt elolvastak! A Kalóziskola, a Bori-sorozat és a Lassze Maja nyomozós sorozata mindenkinek érdekes!

21330.jpg
Sir Steve Stevenson: Kalóziskola 1-2., Könyvmolyképző, 2013

A Kalóziskola jól felépített zsánerkönyv. Téma: hajók és tengerészek. Kalózkodás nem nagyon van benne, maximum egy pár elrejtett kincs, hanem egy iskolában vagyunk, ahol persze a legszerencsétlenebb, legbénább, legvéznább gyerekek kis csapatát követjük nyomon. A többi csapatok (mint a Harry Potterben a házak) mind egységesen ilyenek vagy olyanok: mindig győznek, nagyon lányosak, nagyon vagányak. A mi kis csapatunk viszont persze mindenről lemarad: a börleszkszerű jelenetek követik egymást, fejbe csapja a kapitányt az keresztárboc, lemarad a horgony stb. A csapat tagjainak is fejenként egy tulajdonsága van, de az következetesen. Végül, nem árulok el nagy titkot, ők nyerik meg a versenyt. A kötet végén tengerészeti ismeretek találhatók, nekem ez tetszett a legjobban! A könyv olvasni kezdő, hajós-tengerészes mániás gyerekeknek ajánlott könnyű, egyszerű olvasmány.

21310.jpg
Julia Boehme: Bori osztálykirándulásra megy, Manó Könyvek, 2013

A Bori iskolás sorozatát stabilabban olvasóknak ajánlom (első vége, második eleje), de ugyanúgy alkalmas első olvasmánynak. A szellős oldalakat falni lehet, az iskolás jelenetekkel könnyű azonosulni. A negyedik Boriban Boriék osztálykirándulni mennek. A lányok nagyon készülnek a közös kalandokra, de közbejön az új gyerek, akit pont Boriékhoz osztanak be. Szerencsére Zizi jófej, és részt vesz a közös kalandokban, mint például éjszakai kísértetvadászat, avagy fiúk megmentése… Igazi kislányos, de izgalmas könyv, kellemes olvasmány.

21025.jpg
Martin Widmark: Lassze-Maja Nyomozóiroda, Gyémántrejtély, SzállodarejtélyLassze és Maja egy olyan svéd kisvárosban élnek, ahol minden sarkon kisebb-nagyobb bűntények leselkednek: ellopják a gyémántokat, gyanús alakok szállnak meg a szállodában… A szellősen szedett és bőven, fantáziadúsan illusztrált kis könyvek a klasszikus, Agatha Christie-féle krimiszerkezetet követik: adott egy tévedhetetlen nyomozóiroda, két éles eszű nyomozó, akiket felkeres a kétségbeesett áldozat. Ezután a lehetséges tettesek körét leszűkítik egy zárt társaságra. Majd mindenkinek felfedik a motivációját - persze kiderül, hogy mindenki lehet a tettes. Ezután jön a megfigyelés: és természetesen minden apró jel a helyére kerül, minden gyanús viselkedésre érkezik magyarázat, kizárják sorban azokat, akik nem lehettek, és marad az egy tettes! Izgi, olvasmányos, rövid, vagány külsejű: mindenkinek ajánlom!

Kapcsolódó termékek