Koppánnyal játék az olvasás

Interjú Dávid Ádámmal

Dávid Ádám legismertebb regényhőse, Koppány már több könyvben is felbukkant. A Virág utcai focibajnokság után két antológiában vendégszerepelt, és majd beköltözött a Most én olvasok!-sorozatba is. Az 1. szintű kötet, a Koppány szavakkal focizik kapcsán beszélgettünk a szerzővel gyerekkori alteregójáról, a játékos olvasás koncepciójáról, szófociról, 2020-as tervekről és kisfia kedvenc olvasmányairól is.

- Megjelent a Most én olvasok!-sorozatban a második köteted, Koppány főszereplésével, aki nem ismeretlen az olvasóid előtt. A Virág utcai focibajnokság az új könyvek kiindulópontja. Ez tudatos döntés volt, vagy utólag alakult így?

imagehandler_34.jpegItt is Koppány a főszereplő‒ Kovács Koppány még 2007-ben született meg a fejemben az első Aranyvackor-pályázatra. Mikor négy évvel később megjelent A Virág utcai focibajnokság Rubik Anna gyönyörű rajzaival, az akkor tízéves Pagony századik köteteként, éreztem, hogy még sokat tudnék mesélni róla és a családjáról (már csak azért is, mert Koppi a fantáziavilága meg a focimániája miatt a gyerekkori alteregóm).

Erre először A kalóz nagypapa című családi meséket tartalmazó antológiában volt módom 2013-ban. Áprilisi tréfák címmel írtam a kötetbe egy rövid történetet arról, hogyan is zajlik egy bolondozós április elseje a Kovács családban. Aztán jött a felkérés a 3-5-8 perces mesék első magyar szerzős kötete, a 3-5-8 perces mesék - utazáshoz és kalandozáshoz kapcsán. Ide Koppányék olaszországi nyaralását írtam meg háromperces változatban. Ez lett a Velencei vakáció, amelyben a kis álmodozó eltéved a Szent Márk-székesegyházban (amúgy ez velem is pontosan így történt gyerekkoromban, elég para volt).

A két rövidebb mese tehát spin-offoknak tekinthető, amelyek még az óvodáskorú Koppány életéből villantanak fel egy-egy jelenetet. A Virág utca úgy ért véget, hogy Koppi első osztályos lesz. Teljesen tudatos szándék volt a részemről, hogy megmutassam, hogyan változik Koppány különös fantáziajátéka, a koppolás a suli és az olvasás hatására. Nagyon örülök neki, hogy a kiadó bizalmat szavazott ennek a javaslatomnak, és így még öt köteten át követhetjük az iskolás Koppány kalandjait.

3koppany.jpeg
‒ A Koppány betűket firkál szintben Koppány még nem tud olvasni, de már kísérletezik a betűkkel. Az 1. szint, a Koppány szavakkal focizik egy izgalmas beltéri sport, a szófoci születéséről szól. Úgy tűnik, Koppány egyre komolyabban játszik a nyelvvel. Mesélnél erről a koncepcióról?

‒ Amikor elkezdtem gondolkozni rajta, hogy mi legyen a Most én olvasok!-ba szánt könyveim alaptémája, egyből adta magát, hogy ötleteket adjak az ábécével ismerkedő diákoknak az önálló olvasás első lépéseihez. A koncepció lényege, hogy Koppánnyal játék az olvasás. Ezeken az egyszerű játékokon keresztül minden kötetben szinte észrevétlenül új szintjét ismerhetjük meg a szövegek befogadásának és újraalkotásának. Lerajzolható betűk, rímelő szavak, titokzatos mondatok, énekelhető versek, életre kelő regények – ez az öt állomása Koppány első iskolai évének.

koppany_betuket_firkal_gyerekrajz.jpgA gyerekek betűket firkálnak...‒ Milyen visszajelzéseket kaptál eddig a kezdő olvasós kötetről?

‒ Idén ősszel több mint 25 író-olvasó találkozót tartottam országszerte, és több száz nagycsoportos ovissal, illetve kisiskolással megismertettem A Virág utcai focibajnokság történetét, illetve Koppány legújabb kalandjait. Kipróbáltam velük a betűfirkálást is. Szerencsére nagyon jól fogadták Koppány játékát, ahol a saját neve betűiből készít egy különleges rajzot. Jobbnál jobb verziók születtek Koppi öt betűjéből, és sokan kedvet kaptak a betűfirkáláshoz.

Egyébként a moly.hu-n is nagyon jó a könyv fogadtatása. Az egyik legaktívabb gyerekkönyveket is véleményező molyoló, Molymacska például többek között ezt írta néhány napja a könyvről: „Nagyon tetszett a történet, mert bár foglalkozik az írni tanulással, mégis egészen máshogy, egyáltalán nem didaktikusan, hanem sokkal inkább ötletesen teszi azt meg. Egy olyan életkorba kalauzol minket a könyv, ahol minden kaland, minden egészen új, és tele van lehetőségekkel, fantáziával, minden mesés, és csodálatos. Az írás pedig ebbe a képbe illeszkedik bele, egy kalandozás csak, egyszerű firkálgatás, de közben mégis más.”

‒ Hogy találtad ki az új könyv különleges sportját, a szófocit? Ti is játszottatok anno ilyet?

‒ Ezt a játékot most találtam ki, korábban nem létezett (én legalábbis nem találkoztam még vele). A rímfaragást és a „Csapd le, csacsi” nevű kártyajátékot gyúrtam össze egy esős őszi napon otthon is kipróbálható, fordulatos játékká. Kétsoros versikéket kell szóban kitalálniuk a csapattagoknak. Egyetlen megkötés van: a téma mindig a foci.
koppany_szavakkal_focizik_reszlet.jpg

‒ Mi a játék menete?

‒ Az egyik játékos mond egy sort, és odagurít a társának egy rongylabdát. Erre ő próbál rögtönözni egy focis rímet, és ha három kétsoros megszületik, akkor gólt szereznek. Az ellenfél játékosai viszont lecsaphatnak a labdára, és ha ők tudnak előbb jó rímet mondani, akkor hozzájuk kerül a laszti, és támadásba lendülhetnek.

‒ Ajánlanád a könyved vagy Koppányt magát egy rövid verssel?

‒ Az első kétsorost citálom ide, amit Koppány és új barátja, Hanga talál ki az első szófocimeccsen:

„A rongylasztit elpöckölöm,

mert focizni így is öröm.”

davidint.jpg‒ Milyen játékok várhatók a sorozat többi kötetében?

‒ A 2. szint címe Koppány titkokra vadászik, és egy izgalmas téli nyomozás története. Lesz benne focedli, vagyis puszedliből sütött, ehető gombfoci, A Virág utcai focibajnokságból már ismerős jégcsapcsocsó és egy kis hoci is a foci meg a hoki keresztezéséből. A nyomozás során pedig Koppánynak különböző fejtörőket kell megoldania, hogy rájöjjön két hóba írt betű rejtélyére.

A 3. szintben Koppány zenél. Ebben a kötetben a dalszerzés csodálatos világába szeretném beavatni a gyerekeket néhány kreatív írásos módszer segítségével, és a könyv végére megszületik majd a Tejfogú Tigrisek indulója. Álljon itt ebből is egy részlet:

„A Virág utcában egy meccs

nem is lehetne izgisebb,

mint mikor pályára lépnek

a hős Tejfogú Tigrisek.”

Végül a 4. szintre főhősünk teljesen megtanul olvasni. Ez lesz a Koppány könyvekbe bújik, amelyben első két olvasmányélménye, A Pál utcai fiúk és A két Lotti annyira tetszik neki, hogy ezek segítségével próbálja újra összehozni egykori ellensége, Epi elvált szüleit. A sorozat zárókötete játékosan mutatja majd be az irodalom és a valóság bonyolult viszonyát.

koppany_szavakkal_focizik_reszlet_cica.jpg‒ Hogyan dolgoztok együtt Kasza Julival, az új Koppány-könyvek illusztrátorával?

‒ A NAGYBETŰS szintnél alapvetően hagyományos módon születtek meg a rajzok. Rét Viki, a kötetek szerkesztője volt olyan drága, és ahogy elkészült néhány rajz, küldte nekem a verziókat e-mailben, én pedig nem győztem gyönyörködni bennük. Egyedül annyi segítséget próbáltam adni Julinak, hogy még a kézirat leadásakor elküldtem neki vázlatosan összeállítva, hogy Koppi milyen elrendezésben firkálja le a neve betűit. Ő pedig aztán tökéletesen megrajzolta a firkákat…

Az új kötetben megnehezítettem a dolgát azzal, hogy a zuhogó eső miatt a hőseim végig szobafogságban vannak, így Julit is négy fal közé szorítottam. Közösen kitaláltuk, hogy a családi macska visszatérő szereplője lesz a rajzoknak, ami megnövelte a játéklehetőségeit a rajzok készítésénél. Ez a vizuális történetmesélési trükk egyébként többek között Janosch zseniális könyveiből lehet ismerős, ahol a Tigriskacsa és a béka folyton felbukkannak a rajzokon, de a szöveg alig utal rájuk.


david_adam_portre_2_rakossy_peter.jpgRákossy Péter fotója‒ Milyen írói terveid vannak jövőre?

‒ Három  tervem is van. Lassan egy éve érik bennem egy ovisoknak szóló sorozat ötlete. Egy Arti nevű robot lesz a főhőse, akit Lukács kap a harmadik születésnapjára, és minden részben tanít neki valamit. A Boribon hangulatát szeretném ötvözni R2D2 vagy épp E.T. bájával, és a mesterséges intelligencia kimeríthetetlen témájából mutatnék be egy-egy szeletet a legkisebbeknek.

Az Abszolút Könyveknél jövőre indul egy titkos projekt, amelynek én leszek az egyik szerzője. Iszonyú izgalmas munka lesz, már alig várom, hogy belevághassak!

És újra írni fogok nagyobb kamaszoknak is, ráadásul az egyik kedvenc kortárs szerzőmmel! Egy rendhagyó romantikus ifjúsági regényt álmodtunk meg, ahol a két főszereplő folyton elkerüli egymást. Már túlvagyunk az első ötletelésen, és most nálam pattog a labda. Még idén meg akarom írni az első fejezetet, aztán indulhat a szófoci…

Egyébként főleg drámaírással foglalkozom, és bízom benne, hogy a következő évadra sikerül több darabomat – mindenekelőtt a Millennium expressz nagyszínpadi változatát – is eljuttatni a premierig.


levi_olvas.jpgLevi olvas
‒ Végül egy személyes kérdés: miket olvastok most a kisfiaddal?

‒ Levi már egyéves kora óta igazi könyvmoly: a legkülönbözőbb típusú könyvek érdeklik.

Sokáig a kisvakond, Boribon és Maszat volt a három kedvence, de már egészen kicsiként is élvezettel lapozgatta például a Kis felfedező zsebkönyveket.

Most 28 hónapos, és az utóbbi időben Pepe zenélő könyveit imádja a legjobban, a pagonyos könyvek közül pedig akárhányszor képes meghallgatni Babaróka meséit.

Szerencsére Koppány könyveit is érdeklődve forgatja, és egyre otthonosabban mozog a Bartók Pagonyban is.

Az interjú 2019 decemberében készült.

Kapcsolódó termékek