Kortárs babakönyvek virágzása

Őrületes újdonságok 0-tól 5 éves korig

A kicsiknek szóló lapozók műfaja felvirágzását éli a magyar gyerekkönyvpiacon. Rengeteg új izgalmas, színes könyvecske érkezett hozzánk: vannak egészen otthonosak, amik kedvesen szemléltetik a hétköznapi élethelyzeteket, vannak izgalmas grafikai megoldásokkal büszkélkedő szótanuló-böngészők, vannak, amik fejlesztik a tapintást és érzékelést, vannak progresszív magyar újdonságok, vannak humoros interaktív könyvek, frappáns rímes megoldások és klasszikus mesék újragondolva. A kicsik leghatékonyabb vizuális fejlesztése, ha megmutatod neki a milyen színes tud lenni, már a babakönyves paletta is. Vezesd be az apróságokat a gyerekkönyvek változatos világába, és szerettesd meg vele az élményt, amit a lapozgatás nyújt! 

Most a Pagony éles szemű válogatása következik más kiadók könyveiből. Lássuk!

Hogyan? Megmutatom, gyere!

aludjjol.jpgA picik játékkedvének nincs határa és nem is kell keretek közé szorítani, viszont pár jó tanács jól jöhet a játék hevében. A Játssz velem! babakönyv szereplője, a kis zsiráf végigvezet napi játékrutinján, és megmutatja, hogyan épít és rombol tornyot, kirakózik, ugrabugrál, majd, amikor elfárad és a rumli végleg beteríti a gyerekszobát, hogyan veszi elő a dobozokat és rak el mindent a helyére. De mi a teendő ezután, ha már ideje ágyba bújni? Az Aludj jól! könyvecske a lefekvés előtti készülődés rituáléját mutatja be lépésről-lépésre, semmi sem marad ki, ami a kiegyensúlyozott alváshoz elengedhetetlen! Ezt a két, bájosan illusztrált lapozót a legkisebbeknek találták ki, anyaga praktikus, nedves ruhával könnyen tisztítható.

1-3 éves gyerekeknek ajánljuk.

Szótanulás játékosan (Játékos szavak- Farm, Állatok)

allatok.jpgKét vidám grafikájú, harsány színekben pompázó babakönyvet mutatunk be, melyek képes szótárként is remekül funkcionálnak. A Farm lapozó a falusi élet mindennapjaiba nyújt betekintést, megismerteti a háziállatokat és kicsinyeiket, míg az Állatok a vadonélő kedvenceket mutatja be. Mindkét könyv különlegessége, hogy minden állat, tárgy, helyszín neve is fel van tüntetve, illetve ujjvezető felületek is találhatóak minden oldalon, melyek a tapintást és az érzékelést fejlesztik.

2-4 éves gyerekeknek ajánljuk.

Mesehősök, érzelmek 

A Csimota kiadó gondozásában megjelent lapozó-sorozat két új kötettel bővült. A Béka, tündér, paripa progresszív illusztrációk által ismerteti meg a kicsiket a klasszikus mesék szereplőivel. Érdekessége, hogy ellentéteik vagy épp hasonlóságuk által vannak párosítva a mesehősök (tündér-boszorkány; hétfejű sárkány-ördög) vagy egy bizonyos mesére reflektálva (öregember-aranyhal).

beka01.jpg
beka02.jpg

A Nevetős, sírós, ámulós, morgós egy remekül megszerkesztett lapozó. Nem mindennapi, kollázsszerű illusztrációi a gyerekek érzelmeinek sokszínűségét mutatják be. A kollázshoz használt anyagok nagyszerűen szemléltetik az adott érzelem világát: a civakodó gyerekek haja összegubancolódott fonal, míg a boldog kislányé csupa cukorka.

nevetos01.jpg

nevetos02.jpg

1-3 éves gyerekeknek ajánljuk.

Mulatságos harapós-könyv 

27182.jpg
Ferdinánd, a farkas egy igazi szájhős. Sorban ijesztgeti az erdő állatait hatalmas fogaival és fülsüketítő üvöltésével, holott a légynek sem tudna ártani. Barátai ezért jól be is ugratják a végén. Tologasd Ferdinánd ijesztő fogsorát és kukkants a lapok mögé, vagy-e olyan bátor, hogy a szájába tedd a kezed? Ezt a kis rímbe szedett történetet garantáltan szeretni fogod!

2-5 éves gyerekeknek ajánljuk.

Klasszikusok kicsiknek 

piroska.jpgGrimm-meséket érdemes kicsiknek is olvasni, bár sok szülő ódzkodik tőlük. Tudni kell azonban, hogy ezek a klasszikus történetek rengeteg dilemmát és frusztrációt segítenek feloldani a gyermeki lélekben.
Új, különleges formában jelent meg Piroska és a farkas és Hamupipőketörténetének átirata. Ezt a két kis lapozót lélegzetelállítóan szép illusztrációk gazdagítják, finom színekkel, egyedi vizuális megoldásokkal, kihajtogatható fülekkel. Minden gyerek szeret böngészni, bekukkantani a fülek mögé, kitalálni, hogy vajon mit rejtenek a kis ablakok. Indulj felfedező útra Piroskával az erdőbe, keresd nagymamát és a farkast vagy szállj hintóba Hamupipőkével és kövesd a bálba! Szépérzéket fejlesztő, különleges ajándék lehet minden 4-6 éves gyerek számára.

Szakács Zsu