Kövesd a nyomot, hallgass a szívedre!

Detektív regények lányoknak

Különleges képességek, rejtélyes meghívók, szerepjátszás, autóversenyzés, családi balhé – ebben a válogatásban a mostanában megjelent legizgalmasabb kötetekről olvashattok egy rövid összefoglalást.

Bosnyák Viktória: Elképesztő - Apolló Akadémia
elkepeszto_270.jpgBosnyák Viktória a népszerű, és sok iskolában kötelező Tündérboszorkány-trilógia szereplőit újabb rejtélyes kalandok elé állítja. A főhősök új életszakaszba lépnek: elkezdik a középiskolát. A képregényes betétekkel tarkított szöveg Budapest mindenki számára kellemesen ismerős helyszíneit idézi meg, és aktuálissá teszi a regényt az, hogy a valós tényekre, megtörtént eseményekre reflektál, például a balatoni Hummerre. Bár ezekre a tiszavirág életű hírekre lassan senki nem fog emlékezni, vicces elemei a párbeszédeknek, amelyek jól eltalálják az aktuális szlenget, jellemző témákat. A szereplők növekedése és az érdeklődési kör eltolódása a könyv külsején is látszik, egészen más stílusú borítót kapott a regény az elődeihez képest. Ami viszont nem változott, az a sejtelmes, varázslatos események sorozata, amelyeknek mi is részesei vagyunk a történet olvasása során. Az még hagyján, hogy senki nem tudja, mi az az AA Alapítvány, de hogy került Dénes egy Munkácsy festménybe? A történet azoknak is szórakoztató lehet, akik nem olvasták az előző három regényt, úgyhogy ne hagyjátok ki, ha egy rejtélyes olvasmányra vágytok.

Szűcs Vanda: Szakítópróba - Egy ikerpár titkos naplója 3.
egy_ikerpar_titkos_naploja_3.borito_270.jpgAz Egy ikerpár titkos naplójában az a szuper, hogy az olvasása közben az az érzése az embernek, hogy tényleg valaki naplóját lapozza fel galád módon. Az írott szöveget idéző (naplóírónként más) betűtípusnak azonban ez a hátránya is. Megakasztja a tekintetet a nagybetűk cikornyája és a vonalazott oldalak, nehezítik az olvasás gördülékenységét. De hamar hozzá lehet szokni, és túl lehet lendülni ezen az apró nehézségen, ha elkapjuk a történet fonalát. A harmadik rész szoros folytatása az előző részeknek. A napló az ikrek hétköznapi, ám annál fontosabb problémáival szembesíti az olvasót, mindannyiunk számára ismerős kérdéseket feszeget: mit tegyünk, ha csalódunk a szüleinkben, a legjobb barátainkban, hogyan kezeljünk egy szakítást? Triviálisnak tűnő kérdések, amelyekkel szinte mindenki szembenéz az élete egy bizonyos szakaszában, mégis ahogyan Bosnyák Viktória tálalja ezt nekünk, úgy nem valószínű, hogy találkoztunk még velük.

Szabó Tünde: Gázolás - Balla Adrienn 4.
Szabó Tünde könyvsorozata, a Balla Adrienn már a negyedik résznél tart, egy izgalmas krimit is lehetne belőle adaptálni. A Meg Cabot Mediátor és Hívószám 1-800 sorozatára is emlékeztető sorozat legutóbbi része is sok szálon fut: míg Adrienn egy újabb pendrive tartalma miatt ismét nyomozni kényszerül, addig Janó egy tanárral konfrontálódik, aminek elég komoly következményei lesznek, ráadásul Adrienn édesapjának ügye is előtérbe kerül. Ebben a kötetben végre kezdenek kigubancolódni a szálak, úgyhogy a következő (az utolsó) rész végre minden kérdésre választ fog adni – remélhetőleg. Ha egy izgalmas, fordulatos és agytekervényeket megmozgató olvasmányba kezdenétek, ez az ideális választás.

Joss Stirling: Misty - A kendőzetlen igazságMindenki álmodik arról, hogy szuperképességei vannak. Láthatatlannak lenni, gondolatot olvasni, repülni… A savantok azon szerencsés, különleges képességekkel rendelkező fiatalok, akinek megadatott ez. De sajnos a képességeit senki nem maga választja, így Mistynek az igazmondás jutott - hogy ez áldás-e vagy átok, az kiderül a történetből. Azonban a savantok létezését nem mindenki nézi jó szemmel, egy sorozatgyilkos próbál megszabadulni tőlük. A regény ezen részéről bizonyára mindenkinek az X-men jutna eszébe, de a Lélektársak sorozat másban nem emlékeztet az ismert Marvel-hősökre. Igazi lányregények, melyek érdekessége, hogy a Benedict klán a tulajdonképpeni központi eleme a sorozatnak, mégis napló formában, részenként más főszereplő elbeszélésével, más szemszögből kapunk képet róluk. Ha egy izgalmas, de főleg romantikus sorozatra vágytok, és el tudtok tekinteni a borítók indokolatlan túldíszítettségétől, akkor ne hagyjátok ki Lélektársakat, hiszen már négy része is megjelent a sorozatnak.

Michelle Painchaud: Erica szerepébenerica.jpgSzintén napló formában íródott az Erica szerepében, amely már az első oldalon antipatikussá teszi a főhőst. Erica egy nagystílű lopás kedvéért eljátssza, hogy ő a dúsgazdag házaspár 14 éve eltűnt gyereke. Hazugságok, színjáték, csalás – mindez egy szélhámos apa kedvéért, évekig tartó kiképzés és plasztikai műtét árán. Azonban ahogy halad előre a történet, és ahogy Erica, vagy valódi nevén Violet beilleszkedik az új környezetébe, az olvasó ellenszenve is elpárolog. Nyomon követhetjük, ahogyan a főszereplő identitása szinte meghasad, a valóság és a hazugságok összemosódnak. Az Erica szerepében kemény történet, amely a ragaszkodás, a valahova tartozás kérdéskörét boncolgatja. Ha egy feszes tempójú, lebilincselő regényre vágytok, ezt olvassátok el.

Navratil Dominika cikke.

Kapcsolódó termékek