Különleges könyvek

Kortárs mesék és versek

A kortárs gyerekirodalom legjava: bölcselkedő kislányhang, komoly témák, mindig tökéletes ritmus, a fantázia teljes elszabadulása... Szemlénkben sorra vettük a kedvenc kortárs köteteinket, amibe régi kedvencek és sok-sok újdonság is belekerült. 

Frindt Julcsi és Navratil Dominika ajánlóját olvasod.

Kiss Ottó: Ne félj, apa! - Nagy kislánykönyv
25768.jpg
Ez a verseskötet nem kizárólag, de elsősorban lányos apukáknak és apás kislányoknak szól. Hitelesen, humorosan és kedvesen festi le a pillanatokat, amikor a kicsi/nagylány elkezd nem csak gondolkodni, de tanítani is az élet dolgairól. A meglátásai pedig egytől egyig helytállóak. Ki tudna vitatkozni azzal, hogy:

„Ha sokat forogsz,
elszédülsz és elesel!
De apa: ha elesek,
akkor majd sírok."

„Apa, te nem tudod jól.
Az nem úgy van, hogy
mire megöregszünk,
nagymamának már
egyáltalán nem lesz botja,
hanem úgy van, hogy
mire megöregszünk,
nekünk is lesz botunk,
mint a nagymamának.
Én tudom jól, hidd el, apa!”

Kiss Ottó a tőle megszokott könnyedséggel és nagyszerűséggel tárja elénk egy kislány szemszögéből a világ bonyolultságát, a gyermeki logikát, aminek szépsége a sajátos abszurditásában, és felnőttek számára gyermekkorukat idéző hangulatában rejlik. A versek tartalma szinte egyetemes: ha felidézzük saját gyerekkori önmagunkat, a barátaink gyerekeit, saját gyerekeinket, bármelyikük szájából hitelesen hangzanának ezek a bájos eszmefuttatások.

5-9 éves gyerekeknek.

Kovács András Ferenc: Egerek könyve

Kovács András Ferencnek a nap minden eseményéhez akad egy verse: az afrikai bölcsődal lágysága és kedvessége kicsiket, nagyokat egyaránt elaltat. 25267.jpgHa pörgésre vágysz, a Pinduritaligala-dal ritmusára még a tánc is könnyedén megy. Főzéshez Cimpike, a konyhai egérke, vagy a falánk Marczipáni Cukrászat költeményét kapd elő, amitől biztosan megjön az étvágyad, akár csak Marcellnek, a mindent felfaló egérfiúnak. Találkozhatsz egerekkel és barátaikkal a világ minden tájáról: Cincius Mus Masculusszal a római egérrel, egerekkel Törökországból, és a kínai szerzetes egerekkel, Cin Caoval és Cung Cével. Ha valaki, akkor Kovács András Ferenc képes rá, hogy a nagyobb gyerekekkel is megszerettesse a verseket. Az egerek könyve azzal a varázslatos erővel bír, hogy aki olvassa, az egész nap csak rímekben tud beszélni tőle. Komolyan! Nem hiszed el?

E kötetben minden sorvég bizonyos, hogy rímel,
Nem úgy van az, hogy a költő csak úgy verset mímel,
Van benne, nézd, sok hős egér: tanár, költő, jogász,
Versen kívül mást is találsz: balladát és fohászt.
A verselést most befejezem, az nem az én dolgom,
A fent említett KAF kötetet keresd meg a polcon!

7-12 éves gyerekeknek ajánljuk!

Lackfi János: Robban az iskola

25979.jpgDrog, szerelem, iskola, halál, család – elsőre ijesztőnek tűnhet a felsorolás, de akármennyire is próbáljuk figyelmen kívül hagyni, az osztályban ezek a dolgok előkerülnek, és ha otthon nem beszélsz róluk, akkor is ez a téma. Lackfi János legújabb verseskötetében markánsan jelen vannak az élettől és a kamaszkortól elválaszthatatlan kérdések, ezért tökéletes választás akkor is, ha nagy beszélgetéseket szeretnénk:

"Mondják, a drogtól jót nevetsz,
mintha repülnél, ölbe vesz,
de ha ledob, az durva lesz.

Hintán repülj, viccen nevess,
levegőt szívj: az ízletes!,
szürcsölj napfényt: finom leves!

Jobb nem nyalni a bélyeget,
ragasztót nem szagolni meg,
ha kínál egy menő gyerek.",

de akkor is, ha csak egy jót nevetnénk önmagunkon és az osztálytársainkon:

"A szívem, mint a jég,
vagy mint a mirelit,
ki kell olvasztani,
hűlök, mint egy halott!

A szívem megszakad,
meg kell ragasztani,
van pillanatragacs,
lehetnénk boldogok!".

A búcsúzkodáshoz is sok megható és vicces verset találhatsz benne. A kötetet Molnár Jacqueline képei gazdagítják, kollázsszerű, dominánsan élénk színekkel játszó illusztrációi még közelebb hozzák a 12-16 éves korosztályt a kötethez.

Borbáth Péter: Sündör és Niru

A Sündör és Niru című kötetet, ha kategorizálnom kellene, talán steampunk meseként tudnám behatárolni. Remsey Dávid gyönyörű illusztrációi és a Borbáth Péter által megteremtett

25266.jpg
világ egysége egy nagyon különleges hangulatú mesét eredményezett. Gondoltátok volna például, hogy mennyiféle hangot különböztethetünk meg? Darapergés, csusszanás, pittyenés, zördülés, szörtyögés – és ez csak pár a rengetegféle zaj közül, amelyeknek Niru gondosan odút készít. De persze a fények között is elképesztő differencia van: reggelfény, sparheldfény, csigafény – ezeket Sündör tárolja fémdobozokban. A Csillanó Fém Birodalmában a fantázia teljesen elszabadul. A kötet kreatívan használja fel a szókincsünkből már kikopott kifejezéseket, tájszavakat, és egészen új tereket nyit meg az érzékszervi benyomások antropomorfizálásával. 7 évestől egészen felnőttkorig ajánljuk.

"A sárgás fémdomborzatokon túl tekervényes acélhuzal mezők, a déli lankás paladombokon penészvirág rétek terültek el. Elszíneződött cseréphalmok között apró tavak csillantak. Amikor a felhőket végre elfújta a szél, elláttak egészen a távoli vashegyekig, a hegység nyugati oldalán lezúduó patakig. Niru végül megtalálta a gombakorongot, Sündör pedig elnevezte a tájat a Csillanó Fém Birodalmának."

Parti medve -  Mai szerzők állatos antológiája

A kötet egyik érdekessége, hogy az illusztrációk nem egy ember tollának munkái. Kun Fruzsina, Rofusz Kinga, Szalma Edit, Szegedi Katalin és Takács Mari rajzait csodálhatjuk a szövegek olvasása közben. 25740.jpgGyönyörűek, viccesek, sejtelmesek, és mondanom sem kell, igen változatosak.

De a kötet nem csak az illusztrációk miatt különleges: a könyvben olyan nevek bukkannak fel, mint Nyulász Péter, A baba bab és a Helka-trilógia szerzője, Dániel András, akinek a kuflikat köszönhetjük, és még sokan mások Böszörményi Gyulától Zalán Tiborig. A könyvet nehéz kategorizálni, hiszen ahány költő, író és persze olvasó, annyiféleképpen lehetne értelmezni, de ha szeretnél egy kis ízelítőt kapni a kortárs magyar gyerekirodalom legjavából, akkor az Elfelejtett lények boltja és az Érik a nyár után a Parti medvének is ott a helye a polcon. Kedvcsinálónak ismerd meg Sopotnk Zoltán Lajhározó című filozofikus versének egy részletét:

"A lajhár egy misztikus.
Ahogy Pé Krisztián, a költő
írta régen: befelé űrhajózik.
Míg az ember kifelé tart a
jóbó, siet, rohan, tülköl és
büfög kocsijával, karcolja a
lelkét és másokét, liheg és
sok francot emleget, addig
állatunk egy jógamester..."

Kapcsolódó termékek