Különös lények – művészi ötletek

Szemle a gyerekirodalom felejthetetlen karaktereiről

A gyerekirodalom tele van furcsa figurákkal. Most összeszedtük azokat a felejthetetlen lényeket, akik nélkül hiányos maradna a fantáziavilágunk, unalmasak a féltett álmaink és egysíkúak a beöltözős báljaink.

Íme a legkedvesebb különös szereplőket felvonultató művek, akik nélkül nem lenne teljes a gyerekkor!

Anette Tison, Talus Taylor - Barbapapa

26520.jpgMinden bizonnyal sok szülő emlékszik még a Barba család kalandjaira. Az első könyvből kiderül, hogy a bármilyen formát felölteni képes Barbapapa a földből nőtt ki, akár egy virág és bárkinek a segítségére siet, akinek szüksége van rá. Barbáék története rávilágít arra, hogy kilógni a sorból néha hasznos, ugyanakkor fontos, hogy megtaláljuk azokat a személyeket, akik a furcsaságainkkal együtt szeretnek minket.

A rajzfilmek alapjául szolgáló francia mesekönyv, tavaly novemberben jelent meg először magyarul. A fordító, Tóth Krisztina remekül megfogalmazta, a Barba család titkát: "Barbapapában az a jó, hogy nagyon különböző korosztálynak is élvezhető, és a szülő sem unatkozik." :)

2 éves kortól ajánljuk.

Roald Dahl – Georgie és a csodaszérum

21961.jpgA legtöbb nagymama kedves, aranyos, segítőkész idős néni, de Georgie Nagyija a legkevésbé sem az. Zsémbeskedik, zsörtölődik, morog ezért, vagy azért. Georgie egy nap egyedül marad a vele, és szülei a lelkére kötik, hogy pontban 11-kor el ne felejtse beadni a nagyinak az orvosságát. Georgie fejébe veszi, hogy a gyógyszernek javítania kellene a helyzeten, de Nagyi hangulata nem javul... Így hát készít egy személyre szabott szérumot - lesz is belőle kalamajka!

Roald Dahl megint lehengerlő történetet álmodott. Jó tudni, hogy a regényeit felcsapva mindig megérkezhetünk a világ egy olyan zugába, ahol egy csipetnyi varázslattal minden jóra fordul.

10 éves kortól ajánljuk.

Edith Nesbit – Öt gyerek és az Izé

1177.jpgÖt testvér vidéken tölti a nyarat. Egy nap találnak egy „homoktündért”, aki minden nap teljesíti egy kívánságukat. A fantáziájuk természetesen elszabadul, és mindig közbejön egy csavar, amitől a dolgok hajmeresztő fordulatot vesznek. Ahhoz, hogy a gyerekek megússzák a kalandokat, nemcsak az "Izé" segítségét kell igénybe venniük, hanem jócskán szükségük van a saját leleményességükre is. Szerinted mi baj származhat abból, ha valaki azt kívánja, hogy a szebbnél is szebb legyen?

Az Öt gyerek és az Izé egy fergeteges humorral szőtt remek elbeszélés, amely gyerekek és felnőttek közös kedvence!

8 éves kortól ajánljuk.

Dániel Anrás: Kuflik

27043.jpgDebütálásuk óta az egész Pagonyt levették a lábukról a kuflik, és nagy karriert futottak be a gyerekkönyvolvasók körében is. Nem csak azért imádjuk őket, mert teljesen képtelen dolgok történnek velük, mint például Pofánkával, amikor megeszi a varázsgombát, hatalmasra puffad és felemelkedik a levegőbe, vagy mert egy elhagyatott réten laknak, ami nem csak, hogy nem elhagyatott, de a legkülönbözőbb figurákat találhatjuk meg rajta, hanem azért is, mert Dániel András illusztrációi fergetegesen viccesek, és a mese folyamatosan reflektál önmaga képtelenségére. A különös senemkukac-senemkiflik történetei azoknak valók, akik szeretik az abszurd meséket. Ha szívesen a polcodon tudnál egy kortárs magyar furcsa lényeket felvonultató kötetet is, (ami biztosan klasszikussá avanzsál) akkor szerezd be a kuflik legújabb történeteit

3 éves kortól ajánljuk.

Különös lények – Két egér kalandjai

16330.jpgMúzeumi egér és unokatestvére beszélgetéseiből mindig nagyon sokat tanulhatunk. A magyar ismeretterjesztő könyvek zsenialitása, hogy a mesék és dialógusok könnyen izgalmas tudásanyagot tömnek a hallgatók fejébe. Ráadásul a helyszínek mind budapesti utcán és múzeumok! A korábbi kötetekbőlrengeteg műalkotást megismerhettünk már. Ebben azokra a különös lényekre helyezik a hangsúlyt, amelyek mindannyiunk számára ismerősek, történeteiket, eredetüket, különböző jelentésüket mégsem feltétlenül ismerjük. Megtanítják a gyerekeket a különböző festmények, szobrok alapvető értelmezésére, közérthető magyarázatokat adnak bonyolult kérdésekre is, és miközben újabb és újabb érdekességeket tanulunk (sok esetben nem csak a gyerekeknek nyújt új információkat a könyv), rengeteg műalkotás fotójával ismerkedünk meg. Mik azok a lidércek és hogyan jelenítik meg őket a különböző értelmezések hatására? Mi a különbség a szirén és a sellő között? Miben más a kerub, mint a többi angyal? Derítsd ki a Különös lények című könyvből!

6 éves kortól ajánljuk.

Borbáth Péter: Sündör és Niru

25266.jpgBorbáth Péter meseregénye egészen új megközelítésbe helyezi az érzékszervi benyomásokat, és egyedülálló történetével emlékezetes olvasmány nem csak a gyerekek számára, de a felnőtteknek is. Mikor Sündör felfedezi a Csillanó Fém Birodalmát, barátja, Niru vele tart a rendkívüli világba. A Csillanó Fém birodalma nem akármilyen: még hártyás szárnyú pendülést és napállatkát is találhattok itt, Sündör és Niru pedig szenvedélyes gyűjtőként viszi haza az újabb és újabb fényeket és zajokat. Remsey Dávid illusztrációi fantasztikusan ragadják meg az egyedi történetet. Részletgazdag, precíz képeit órákig el lehet nézegetni.

A Csillanó Fém Birodalmába 7 éves kortól nyerhettek bepillantást.

Navratil Domi és Fejős Panni válogatását olvastad.

Kapcsolódó termékek