Lassan itt a tél

hírek az ovisoknak

Folytatódik az óvodáknak szóló cikksorozatunk, ahol ovisoknak szóló könyveket, meséket és hozzájuk szorosan kapcsolódó kreatív feladatokat, közösen játszható játékokat mutatunk ovis szakértőnk, Vadadi Adrienn segítségével. A közelgő tél kapcsán most elsősorban olyan könyveket kínálunk, amiket ebben az időszakban tudtok jól használni.

21978.jpgPipp és Polli- Hurrá, havazik! - Valamiért minden gyereknek különleges kapcsolata van a hóval. Nem kell ahhoz hónak hullni, lehet akár tavasz, meleg nyár vagy ősz, bármikor szívesen nézegetnek hógolyózós, hóemberépítős meséket. Még a só-liszt gyurmából is leggyakrabban hóember gömbölyödik! Talán ezen a télen nem csak képzeletben, hanem a valóságban is jól kihógolyózhatjuk magunkat: szánkózhatunk, építhetünk kedvünkre a hóemberek mellé hókutyákat, hómacskákat, hókunyhókat, gyúrhatunk hófagyit és hónagyit! De akár fehér, akár fekete lesz is a tél, Axel Scheffler: Pipp és Polli: Hurrá, havazik! meséje mindenképpen elhozza nekünk a tél örömeit. A két barát, a nyuszi és az egér, vidám hógolyózása hócsatába torkollik, mert nem tudják eldönteni, mit építsenek, hóegeret vagy hónyulat. Végül persze szent a béke, de a kibéküléshez egy jó ötlet kell! Pipp és Polli többi történetét leginkább kiscsoportosoknak ajánlom, ölbe vevős és altatómeséhez is kitűnő olvasmányok.

16624.jpg16623.jpgTépkedős-ragasztós, Rajzolós-firkálós - Hosszúnak tűnnek a napok most, hogy kevesebbet lehet a szabadban játszani. Délután olyan hamar sötétedik, hogy uzsonna után már nem is érdemes kimenni! Mire mindenki felöltözne a sok meleg ruhába, úgy besötétedne, hogy az óvó néni zseblámpával kereshetné a gyerekeket az udvaron! A kinti szaladgálás hiánya miatt a hosszú délelőtti és délutáni bent létek hevesebb, hangosabb játékkal is járnak. Ilyenkor jó, ha van kéznél egy-egy üldögélős, elmélyedős, nagyobb odafigyelést igénylő játék! Tóth-Kása Ottilia népszerű füzetei akár önállóan, akár baráttal együtt remek időtöltést nyújtanak, az óvó néninek pedig játékos formában lehetősége nyílik a finom-motorika, a figyelem, a koncentráció, a képzelet, a szem-kéz koordináció fejlesztésére is. Minden óvodában ott a helyük!

kemeny300.jpgFeladatlap kicsiknek: Hideg van már odakint, be kellett gyújtani a kemencékbe. Rajzolj füstöt a kéményekbe!

Középsősöknek:Tépkedj füstöt, felhőt a kémények fölé! (A képre kattintva nagyítható-nyomtathatóverziót találsz.)

Játék közösen: Előkészületként az óvó néni rajzoljon nagyméretű papírra téli képet. Színes papírokból a gyerekek tépkedjenek kisebb fecniket, ragasztgassák fel a téli képre. Lehet előre megbeszélt formákat, pl. óvodásokat kialakítani a fecnikből, de lehet úgy is játszani, hogy a gyerekek nevezik meg azt, amit tépnek és ragasztanak. Biztos minden fecni hasonlítani fog egy állatkára! Csak bátran hagyatkozzatok a gyerekek fantáziájára, nem baj, ha a felnőtt szemnek „csupán” csupa színes diribdarab látszódik a képen!

23417.jpgJanó és Janka téli meséiben a téli álmot alvó süntől egészen a hóvirág kibújásáig, tehát a tél elejétől a végéig mindent megtalálhatunk, ami ebben az évszakban megtörténhet. A rövid, kedves történetek leginkább a középsős lélekhez szólnak. Az egyszerű mondatszerkesztés, a nem bonyolult tartalom, a „bárkivel megtörténhet” érzés jól alkalmazkodik a 4-5 évesek képzeletvilágához. A gyerekek könnyen azonosulhatnak Janó és Janka, a két főszereplő jellemével.

23461.jpgBot Benő - Most, hogy lehullottak a levelek, elbújtak a bogarak, bezárt a homokozó, téli álmot alszik a hinta, alig marad, amivel játszani lehet az udvaron. Még jó, hogy a szél lever egy-két száraz ágat, a botokkal rajzolni lehet a hóba, játékból tüzet lehet rakni a hideg babaházba, versenyt dobni, öreg bácsisat játszani, hóember oldalába karokat tapasztani… De vajon mit szólnak ehhez a gallyak? Ha Axel Scheffler Bot Benőjét kérdeznénk, hát bizony fel lenne háborodva! Hiszen ő nem egy száraz, letört gally csupán! Nem! Ő kérem Bot Benő! A férj, a családapa, aki csak egy reggeli futásra vágyott, de borzasztó kalandba keveredett! De persze Bot Benő történetetét nem szabad komolyan vennünk, mert ez egy különös látószögből íródott mese! Hiszen hova lenne a világ, ha már a száraz ágakkal sem játszhatnánk felhőtlenül! Bot Benő igazi középsős mese, sok képpel, de már kicsit elvont történettel, ami kapcsán sok témáról beszélgethetünk a gyerekekkel.

Játék közösen: Gyűjtsetek a szabadban különféle vastagságú és hosszúságú botokat! Vigyétek be a csoportszobába, üljétek körbe. Akire sor kerül, válasszon ki egy botot és játssza el, hogy mire használja. Pl.: Idős ember bottal jár, pipázik vele, evőeszköznek, kardnak használja… Ha túl nehéz a feladat, az óvó néni a fülekbe súghat néhány ötletet.

A pingvin, aki mindenre kíváncsi volt - Egy hat éves gyerek, még ha nem is jár vegyes csoportba, az óvoda folyosóján, udvarán biztos keveredik olyan helyzetbe, ahol a nála kisebbeknek segítenie kell. És a hat évesek büszkék is rá, hogy ők a legnagyobbak az óvodában, ők taníthatják erre-arra a kisebbeket, ők húzhatják ki őket a csávából, ők tehetnek igazságot egy vitás helyzetben. De a nagyok között is kell lenni egy legnagyobbnak, aki nem biztos, hogy a kora vagy a termete, sokkal inkább a státusza miatt a legnagyobb. De hogy a „hatalmát” mire használja, segíti, vagy inkább háttérbe szorítja társait, az már a habitusától függ. Ottó a fiókák között az elsőszülött. Így ő léphet le először apja lábáról a hóba, ő vigyázhat a többi fiókára, ő vedli le leghamarabb a fiókák pelyhét és tollasodik felnőtt madárrá, ő csúszdázhat elsőként a jégen és úszhat először a tengerben. És mert császárpingvinnek született, születéséből származó elsőbbségével sosem kérkedik, mert neki is azt tanították és ő is azt adja tovább, hogy a császárpingvinek vigyáznak egymásra, segítik, kiegészítik egymást. Jill Tomlinson folytatásos meséje tanulságos lehet a legnagyobb, a legkisebb, de valójában az összes gyerek számára.

Játék közösen: Kapaszkodjanak össze párosával a gyerekek, először lehetnek barátok is, de később olyanok is legyenek párban, akik egyébként nem játszanak egymással. A jobb oldali gyerek a jobb kéz, a baloldali a bal kéz, a testükből képzeletben egy gyerek lesz. Próbáljanak meg így, összeragadva enni, fogat mosni, cipőt kötni, tornyot építeni, rajzolni, fogócskázni… a lényeg, hogy egymásra legyenek utalva! Akkor sikerül jól a feladat, ha kiegészítik, segítik egymást. A sok nevetés garantált!

23392.jpgEurópai böngésző: A böngészőket sok gyerek szereti. Minden oldalon meg lehet keresni a kedvenceket, a visszatérő motívumokat, a hasonlóságokat, a különbözőségeket. Témától függetlenül, minden korosztály megtalálhatja a neki való néznivalót. Az óvodában sok oktatási-, de főként matematikai nevelési lehetőség rejlik bennük. Az Európai böngészőben más európai főváros mellett Budapestet is megtaláljuk. Meg lehet számolni a bicikliseket, szoknyásokat, a sapkásokat, a focirajongók megkereshetik a különböző nemzetek talpig mezbe öltözött focistáit, megfigyelhetjük a rendőrök egyenruháit, a japán turistákat, és a nemzeti zászlókat. A böngészés nem csak keresés, kutatás, hanem számolás, összehasonlítás, gondolkodás, koncentrálás, stipi-stopizás, nevetés, ismerkedés, barátkozás… nem csak gyerekeknek!

Feladatlap nagyoknak: Keresd meg a budapesti oldalon a focistát (ő egyébként Puskás Öcsi...), nevezd meg a képen látható közlekedési eszközöket, számold meg hányan nézik a sakkozós bácsikat, és vajon tudod-e melyik hidat látod? (A képre kattintva nagyítható-nyomtathatóverziót találsz.)

bp600.jpg