Léna listái

Részlet Francis Oomen Léna listái c. regényéből Rádai Andrea fordításában

Léna vagyok. Lista Léna. Ez persze nem az igazi nevem. Anya és apa szokott így hívni, mert mindig mindenről listákat írok. Azért szeretek listákat írni, mert sokat segítenek. Ha az ember megír egy listát, akkor könnyebben át tudja gondolni a dolgokat. És erre nagy szükség van néha. Legalábbis nekem, mert én soha nem tudok választani. Mindig attól félek, hogy rosszul választok.

Ma négy listát írtam. Az elsőt akkor, amikor felkeltem, arról, hogy mit vegyek fel. Ezt írtam a listafüzetembe:

Léna hétfői szerelése
1. az új szépruha pólóval
2. farmer és póló
3. rövidnadrág csíkos pólóval
4. fürdőruha bundával
5. szemeteszsák

Az a jó még a listaírásban, hogy néha maguktól jönnek elő a legnagyobb ökörségek. Általában odaírom azt is, hogy kiderüljön, valami tényleg jó ötlet-e vagy sem.

1. Az új szépruha pólóval
Ha az emberen ilyen ruha van, akkor nem tud focizni. Ha például túl nagyot lép, rögtön elszakad a ruhája. Én nem is akartam ilyen ruhát venni magamnak, mert a legszívesebben farmert és pólót vagy pulcsit hordok. De muszáj volt a nagyiék aranylakodalma miatt, ami három hét múlva lesz. Azt se tudom, mi az az aranylakodalom. Már rég összeházasodtak, nem?
Anya sokszor mondja, hogy egyszer majd el kell kezdenem egy kicsit jobban úgy viselkedni, mint egy hölgy. Pfű! Na persze, tizenegy évesen! Különben sem akarok hölgy lenni.

2. Farmer pólóval
Ez a farmerom már rövid, és a térdén szív alakú folt van. Dedós! Másik két farmer a szennyesben.

3. Rövidnadrág csíkos pólóval
Sírva röhögnének rajtam. Az osztályban senki sem hord rövidnadrágot. A rövidnadrág kisbabáknak való.

4. Fürdőruha és bunda
Nincs is bundám. Még szerencse, mert az nagyon rossz lenne a szegény kis nyulaknak és mókusoknak. Vajon dzsekit is csinálnak mókusokból? És a farkukkal együtt?

5. szemeteszsák
Egy szemeteszsák jó lehet ruhának is. Csak lyukat kell vágni rá kétoldalt és felül.

A szemeteszsák előnyei:
1. nem gyűrődik
2. szellős
3. nem lesz koszos
4. olcsó
5. nem kell kimosni, használat után el lehet dobni

Tök jó színekben és mintákkal lehetne szemeteszsákokat gyártani.
Ez a szegény országokban is hasznos lenne. Az emberek vehetnének egy tekercs ruhát.
Lehet, hogy divattervező leszek, ha nagy leszek.

Anyának mostanában nincs túl jó kedve, szóval arra gondoltam, hogy lemegyek, és megnevettettem. Magamra vettem egy szemeteszsákot, és szemeteszsák-táncot lejtettem neki. Még énekeltem is:

Subidubidú,
én vagyok a kuka-úúú!
Felvettem a csini ruhám,
én vagyok a címlaplány.

De ez most sajnos nem jött össze. Anya iszonyú dühös lett.
– Léna, megőrjítesz. Már most késésben vagy! Hol hagytad a fejedet?
– Hát a szemeteszsákban – mondtam. – Nem látod?
– Na, gyerünk fölfelé, kisasszony! És meg ne próbálj még egy listát írni! Ebben a pillanatban, azonnal, most rögtön és haladéktalanul el kell indulnod az iskolába! – kiáltotta utánam.
Anya nagy mestere a túlzásoknak, hiszen volt még legalább tíz percem. Mondjuk közben sajnos eszembe jutott még egy dolog, amiről listát kellett írnom: hogyan szokjak le a körömrágásról. Nem mintha engem zavarna, de anya sokszor mérges rám miatta. Merthogy nagyon csúnyán néz ki, és egyáltalán nem nőies. Engem tényleg nem érdekel. Mondjuk az rossz benne, hogy lerágott körmökkel nem nagyon lehet kinyitni dolgokat, meg ilyenek. Vagy ha véletlenül túlságosan lerágom, akkor fáj. Azt hiszem, ez az egész körömrágás valahogy összefügg a listákkal, mert például ha nem tudok választani, vagy valamin nagyon gondolkodom, mindig elkezdem rágni a körmöm. Sokszor észre sem veszem.

Körömrágás elleni lista:
1. a szám becelluxozása (de csak akkor, amikor épp listákat írok)
2. az ujjaim becelluxozása (vagy sebtapaszozása)
3. műköröm felragasztása (pont láttam is ilyet az egyik üzletben)
4. az ujjaim csiliszószba mártása
5. kesztyűhordás

Hát, így megy ez. Eközben pedig a kis-és a mutatóujjam körmét majszolgattam!
Pont a harmadik pontnál tartottam, amikor anya berontott a szobámba, és kirántotta a füzetet a kezemből. Olyan dühösen nézett rám, hogy azon csodálkoztam, nem jön ki gőz a füléből.
Felráncigálta rám azt a hülye rövidnadrágot, és reggeli nélkül kellett elindulnom a suliba. Még a listafüzetemet sem tudtam eldugni.
Remélem, nem fog belenézni.

Röv.-sek és érd. hird.-ek

A suliban is egyfolytában listákat írok. Nem a listafüzetembe, mert azt otthon szoktam hagyni, hanem a matekfüzetem hátuljába. És nem is a hollandfüzetembe, mert a hollandot szeretem.
Írtam egy listát a legjobb fejekről és leghülyébbekről az osztályban.

A legjobb fejek:
1. Jas
2. Ach
3. Kas
4. Leo
5. San

Tudom, hogy elég fura nevek, de ezek valójában rövidítések. Mert a másik kedvenc hobbim a rövidítés. A nyomtatott újságok is mindig tele vannak rövidítésekkel, főleg a társkereső hirdetések. Halálra röhögöm magam rajtuk. Ehhez mit szóltok? Múlt szombaton találtam az újságban:

77 é. rom., sp-os, jké-nek m-tt, ősz. ffi keres hgyet 65-ig. Hobbik: kert.-és, kir.-ás, u.-ás. Nem isz., n doh.

Mi van??? Szerintem ez azt jelenti, hogy:

77 éves (tököreg), romos, spenótos, jégkrémnek mondott, őszi férfi keres tököreg hölgyet. Hobbik: kertelés, királykodás, ugrálás. Nem iszapos, nem dohos.

Ha engem kérdeztek, a felnőttek elég furák tudnak lenni néha.
A listámon álló rövidítések ezeket a neveket jelentik:

Jasper, Achmed, Kasper, Leonard és Sandra.

Főleg Ach-hal és Jasszal szoktam játszani, általában a parkban focizunk. A park közel van hozzánk és a sulihoz is. Leo és Kas is velünk játszik néha, de sokszor inkább egy padon gameboyoznak. Szerintem San az egyetlen rendes csaj az osztályban. Igazából Alexandrának hívják. Mindig barátságos, és sokszor mond olyan dolgokat, amin mindenki nevet. Sosem csúfol engem. A többi osztálytársnőm sokszor szokott csúfolni, mert fiúkkal játszom, és nem hordok olyan csajos ruhákat. De amúgy San nem a barátnőm. Tulajdonképpen még nem is volt igazi barátnőm. Csak barátaim. Nem, nem úgy értem. Olyan barátaim voltak, akikkel játszani lehet.
Ez van, egyszerűen jobban szeretem a fiús dolgokat. Szeretek fára mászni, tüzet rakni és persze focizni.
Sokan hívnak Magdának is. Ezzel nincs is semmi bajom. De azt nem szeretem, amikor a suliban úgy szólnak hozzám, hogy „Hé, Léna!” Mert az általában úgy hangzik, mintha Heléna lenne a nevem, pedig engem Magdalénának hívnak. Az osztályban a többiek sokszor szórakoznak azzal, hogy csúfolódó verseket költenek rólam. Az én nevem sajnos nagyon sok mindenre rímel.
Magdaléna,
szól a sziréna,
nagy a lábujja
rakd be a fazékba.
Ennek szerintem nincs is semmi értelme.
Magdaléna,
virsli és répa,
megy a fiúk után,
mint egy hiéna.
Ez meg gusztustalan.
Ropilábú Léna,
mint a rakéta
mindjárt gólt lő,
és zeng az aréna!
Ezt pedig Ach és Jas szokta énekelni. Nem azért, hogy csúfoljanak. Ők ezt gondolják rólam. Ugyanis elég jól focizom. Én szoktam a legtöbb gólt lőni, és nagyon gyorsan tudok futni.

Ez pedig a leghülyébbek listája:
1. Elsbeth
2. Katinka
3. Evelien
4. Erika
5. Andrea

Ha valakit nem szeretek, nem szoktam lerövidíteni a nevét.
Most látom, hogy ezen a listán ötből három gyereknek kezdődik E-vel a neve. Ez jelenthet valamit! Vigyázzatok az E-emberekkel! Az E-emberek rettenetek! Na tessék, így lehet rájönni mindenféle dologra a listák segítségével.

Kapcsolódó termékek