Lerántjuk a leplet a Nyírd ki ezt a naplót őrületről!

Minden, amit tudni akartál...

Miért olyan népszerű a Nyírd ki ezt a naplót jelenség? Megjelenése óta naponta többször keresik a boltokban, rengetegen töltik fel az internetre a kivégzett naplókat, sőt mit több: a 10 éves ismerőse rajongó tekintettel néz a kolléganőmre, mióta megtudta, hogy olyan helyen dolgozik, ahol lehet kapni A Naplót! Eredjünk hát nyomába a titoknak...

Tavaly jelent meg az első, eredeti Nyírd ki ezt a naplót, egyszerű fekete borítóját és a handmade hatást keltő, „ragasztott” címét azóta mindenki felismeri ezer közül is. Éppen ez az puritánság ragadhatja meg az emberek fantáziáját első pillantásra, hiszen ránk van bízva, mi mindent tudunk kihozni az egyszerűségéből, és az oldalakon található rövid instrukciókból.

kerismith.jpgAhhoz, hogy megértsük, mi adta az ötletet a szerzőnek ahhoz, hogy kiadja ezt az izgalmas naplót, meg kell ismernünk az előtörténetet: Keri Smith 2 hónapon keresztül hordott magával egy naplót mindenhova, és – ahogyan azt a már ismert naplóban is láthatjuk– megpróbálta minden létező módon tönkretenni, elszakítani a naplót az eredeti funkciójától. És ami ebben a legérdekesebb: ezekkel a szokásostól eltérő cselekedetekkel legalább olyan izgalmas élményeket szerzett, mint amilyeneket az ember szívesen leír a naplójába, hogy később is vissza tudjon rá emlékezni. Bevonta a barátait és együtt ötleteltek képtelenebbnél képtelenebb dolgokon, amiket meg lehet tenni egy naplóval. A végeredmény pedig megragadta az embereket is, és a napló népszerűsége töretlen.

Maga a szerző, Keri Smith arra hívja fel a könyv használóit, hogy lépjenek ki a komfortzónájukból: tegyenek meg olyan dolgokat, amiket normális esetben az ember nem tesz meg egy könyvvel – tegyék tönkre, és ez által hozzanak létre valami igazán kreatívat, tegyék bele saját magukat ebbe a naplóba egy egészen egyedi módon. Ahogyan Keri fogalmaz, minden alkotás destrukció is, hiszen az anyagot tönkre kell tennünk, el kell választanunk eredeti formájától ahhoz, hogy létrehozzunk valamit. Tulajdonképpen nem is a könyvön van a hangsúly, hanem a használón, hiszen csak rajtunk áll, hogy hogyan tudjunk ezt az egyértelműen destruktív aktust valami újszerű, végső soron alkotó módon értelmezni. És ha valaki azt gondolná, ez egyszerű feladat, és semmi kihívás nincs benne, próbáljon meg kihozni valamit ebből: „Készíts egy rémesen ronda képet! (gusztustalan anyagot használj: rágót, kakit, kidobásra ítélt dolgokat, virágföldet, hányadékot, szemetet.)”, vagy éppen próbáljátok csak meg összeszedni a zsebpiszkotokat és beleragasztgatni a könyvbe, vagy ruhaként hordani egy oldalt. Nem egyszerű, sőt, nem is biztos, hogy jelen cikk szerzője kipróbálná.

A napló kihozza a kisgyereket mindenkiből, legyen az felnőtt ember, vagy éppen csak kamaszodó iskolás. Mindannyiunkat szidtak meg, hogy ne firkáljunk bele a könyvekbe, ne gyűrjük meg a lapokat, ne törjük meg a gerincét – hát tessék, itt a lehetőség, ez a könyv csak arra vár, hogy mindezt megtegyük vele, sőt még követeli is!

A Youtube-on nagy sláger, hogy az elkészült naplókat bemutatják a használók, van néhány igazán szuper alkotás (és a számomra teljesen lehetetlen feladatokat is igazán kreatív módon tudták értelmezni).

26563.jpgNem meglepő tehát, hogy a nagy népszerűség hatására többféle Nyírd ki ezt a naplót is megjelent az eredeti óta. A Nyírd ki ezt a naplót mindenhol bárkinek jó szórakozás lehet, aki napi egy-két órát utazik az iskolába, munkahelyre, hiszen az utasítások többsége a közlekedéshez köthető: „Húzz vonalakat menet közben, az autóbuszon ülve, a vonaton, sétálás közben!” vagy „Ez itt a talált fűszálak helye”, de persze találhatunk a korábbival azonos feladatokat is, amik éppen azért lehetnek izgalmasak, mert újszerű módon kell értelmeznünk azt az utasítást is, amelyet már egyszer megcsináltunk – minden csak a fantáziánkon múlik.

Szenvedélyes Nyírd ki ezt a naplót! gyűjtőknek pedig kihagyhatatlan a limitált kiadású széria, amely különböző borítókkal jelent meg (amelyekből a végére semmi nem marad, ha egyszer igazán belelendül a napló használója): létezik már csajos, ragasztószalaggal körbetekert hatású, piros és még olyan is, ami úgy néz ki, mint egy papírzacskó. Rongálásra fel!

Kapcsolódó termékek