Magyar-francia karácsonyt!

szemle a Vivandra Kiadó könyveiről

Nem tudjátok, mit adjatok a legkisebb családtagoknak, unokatesóknak, öcsiknek, húgoknak ajándékba karácsonyra? Esetleg kismamáknak, friss házasoknak? Válogassatok a Vivandra képeskönyvei közül, melyek közt klasszikusok, régi ismerősök és vagány, mai francia könyvek is vannak.

13462.jpg18717.jpgA kockásfülű nyúl - Marék Veronika tévés meséjét szerintem nincs olyan ember az országban, aki ne ismerné. Ez a szöveg nélküli, színes kis könyv már egy másfél évesnek is odaadható - a történetet meg a mama vagy a papa mesélheti mellé. A kockásfülű nyuszi figurája, ahogy kikel a bőröndből és útnak indul, mindenkit megnyer magának. Ha a nyuszit szerettük, jöhet a kékpöttyös elefánt, amit szintén Richly Zsolttal közösen készített az írónő. Az elefánt minden minikalandja egy-egy képregény: pont átlátható egy két-három-négyévesnek. Akárcsak Öcsi és Bátyó, ami szintén képregény, és testvérkonfliktusok, testvérek közti együttműködés a témája: minden testvérpárnak nagyon ajánljuk.

16357.jpgHa már a testvéreknél tartunk, Liza és Micsoda is nagyon nekik való, ovis sorozat. Liza kap egy kiskutyát, Micsodát. Az öntudatos francia kislánynál csak a kutyának nagyobb mellénye - pont mint egy kisöcsi… Hiába próbálja Liza irányítani, nem megy. De együtt játszani, izgulni és még veszekedni és kibékülni is egy nagy kaland: a tengerparton, az iskolában, karácsonykor.

Azoknak, akik egy egészen különlegesen szép, nézegetni-simogatni-forgatnivaló könyvre vágynak, amiben ráadásul még a történet is a helyén van, A király, akinek nem volt semmije című mesekönyvet ajánlom. Ez a nagyalakú, hosszú lap, rajta a mosolygó, laza királlyal olyan, amilyennek látszik: apró részletek, harmonikus színek, nagy képek, szabadság, lazaság, ötletek. A királynak nincs semmije, csak az alattvalók gazdagok. A király arra vár, hogy történjen valami. És történik is!13352.jpgAzt ígértem, hogy kismamáknak-anyukáknak (sőt! kispapáknak és apukáknak) is ajánlok ajándékkönyvet. Végre, végre megjelent újra az Amikor életemben először megszülettem című könyv, ami minden gyerekvárás kötelező eleme kell legyen. Én igazán nem vagyok egy meghatódós típus, de ez abszolút megható, időnként könnyfakasztó könyv. Pedig egyáltalán nem giccses, minimalista rajzokkkal teli, egyszerű szövegű képeskönyv. Az élet teljesen lapidáris pillanatait teszi a címbeli nyelvi fordulattal egyszerivé: mert a beszélővel először történik meg, ettől csodálatos. Szintén a friss családoknak szól az Alma - végre itt vagy!, ami a magzati életet követi végig ornamentikus rajzok során, jóval kevesebb humorral, a még érzelmesebb szülőknek. És végül a már 20538.jpggyakorló anyukák könyve az Anyukamesék, ez a sziporkázó és szellemes kötet sok-sok rövid kis mesével. Mindnek egy anyuka a főszereplője, mind más, jó, rossz, sokféle, de anya. Kicsit olyan ez a könyv, mint Esterházy Egy nője, csak szex nélkül - az anya ezernyi arca abszurdba hajló egypercesek fénytörésében. Intelligens anyukák kis könyve!

Kapcsolódó termékek