Majdnem egy tucat mese

Simon Réka Zsuzsanna: Majdnem egy tucat királylány

Simon Réka Zsuzsanna meséi régi kedvenceim. Az írónő áprilisban elnyerte a Csukás István-díjat, és most egy csodálatos királylányos mesekötettel jelentkezett, ami a Manó Könyvek Kiadó gondozásában jelent meg. Különleges nyelvi leleményei, szeleburdi, a sztereotípiákat mindig iszonyat érzékeny humorral átforgató karakterei és történetvezetése a kicsiket, nagyokat egyaránt rabul ejtik.

Ismerd meg te is!

Szakács Zsu ajánlóját olvasod.

egri3.jpgVan ez a könyv, aminek már a borítója játékra invitál: tíz királylány (és egy jámbor sárkány) mosolyog ránk egy várpalota ablakaiból. Én vajon melyik lennék, ha kékvérűnek születtem volna? Gyerekkoromban szerettem ilyet játszani. Katalógusokat, képeskönyveket lapozgatva elképzeltem, hogy megtalálom az alter ego-m a pózoló modellek és mesebeli karakterek között. Akkora lázba jöttem a borítótól, hogy tüstént megkértem munkatársaimat, válasszon mindenki egy királylányt magának. S bár a sztorit még senki sem olvasta, mindenki szívesen belement a játékba. Dió lett a szelíd mosolyú Bakonyi Berkenye, Nóri a kék ruhás, ablakban csücsülő Hegyi Árnika, én pedig a kócos, vörös hajú Borzas Füzike, bár a Boroszlán nevezetű sárkánnyal is szemeztem, mi tagadás. Úgy tűnik, nem csak gyerekkorban vágyik az ember kicsit mesebeli figurává válni és az is bebizonyosodott, hogy nem csak én vagyok teljesen flúgos.

egri1.jpgHihetetlen lendülettel szippantott magába az olvasmány és rögtön az elején realizáltam, hogy nem szokványos, Grimm-jellegű királylányos történetekkel állok szemben. Mindegyik kislány egy igazi karakter, amit Egri Mónika rajzai rendkívüli módon kiemelnek. Van közöttük pimasz, rakoncátlan, kalandvágyó, akaratos és igazi hippi is. Fehér Zászpa például megszállottan rabol sárkányokat, minden hónapban elejt párat, szülei és persze áldozatai nagy bánatára. Aranyos Fodorkának ott vannak képzeletbeli barátai, akiket igencsak szkeptikus papájával is sikerül elfogadtatni, megszerettetni. Bakonyi Berkenye nem született palotában, nincsenek udvarhölgyei, szabadon él és folyton olvas. Például ilyen című könyvet: Hogyan ne társalogjunk egy békával, aki akár királyfi is lehet? Borzas Füzike pedig átírja a Királylányok Illemkódexét. Igazából, mindegyik karakter felrúgja a klasszikus mesékből ismert, királylány-léthez kötött konvenciókat. Pont ezért válnak különlegessé és nagyon szerethetővé.

A Csukás István-díjas szerző, Simon Réka Zsuzsanna könyve tele van játékos nyelvi fordulatokkal, izgalmas történetekkel és nem utolsó sorban sok-sok humorral, mely garantáltan rabul ejti olvasóját. Tíz történet, tíz királylány, az már majdnem egy tucat!

Ajánlom ezt a könyvet öt éves kortól jövendőbeli királylányoknak, sárkányoknak, boszorkányoknak, hoppmestereknek, udvari bolondoknak és szüleiknek.egri2.jpg

Szakács ZsuKíváncsi vagy, milyen könyvei vannak még az írónőnek? Akkor kattints ide!

Az írónő blogjátitttalálod! Érdemes megnézned! Tele van jobbnál jobb szövegekkel és ajánlókkal!

Királyfi is van a családban? Akkor ismerd meg Simon Réka Zsuzsanna Ahány király, annyi mese című kötetét, majd ismerd meg ezt a vérbeli királyfiaknak szóló mesét!

Királylányokból sosem elég? Akkor lapozz erreaz ajánlóra, amiben szintén rendkívüli hősnőkkel találkozhatsz!