Mamazon, az otthon illata

minden, amit a horgolt figurákról tudnod kell

Ha bejössz a Pagonyba, és a játékos részleg felé fordulsz jobbra, akkor rögtön meglátod a sok-sok színes horgolt kacsát, majmot, baglyot, nyuszit, elefántot, zsiráfot és Ruminit!

Megálmodójuk, létrehozójuk László Zsuzsi, a Mamazon bolt alapítója folyamatosan újabb és újabb ötletekel áll elő, hogy mindenki megtalálja a számára legkedvesebb figurát.

László Zsuzsi írása alkotásról, munkáról és személyes kedvencekről.

A kezdetek

laszlozsuzsi250.jpgNem is tudom mikor láthattam meg az első gombolyag fonalat, talán a nagymamám házában a Mátrában, ahol a nyaraimat töltöttem. Az intenzív kötés/horgolás élménye pedig Demény Eszterhez, az egyik Pagony tulajdonoshoz kötődik. Gyerekkorunkban sokat kötöttünk együtt nyaranta, imádtuk a fonalakat, az új mintákat, büszkék voltunk a kész műveinkre. Csak ő egyszer csak könyvekkel kezdett foglalkozni… én pedig azóta a gombolyagok világában élek.

Kreatív mindennapok

Hogy hogy születnek a figurák? Hát először is minden amit a gyerekeim kitalálnak, azt azonnal meghorgolom. Szóval tervezési díjat nem kell senkinek sem fizetnem :). Az első figura egy robot volt, mert nem találtunk plüss robotot, és nem szerettem volna, ha a kisfiam egy műanyag robottal alszik együtt. Azóta meg egyszerűen az agyam rendszeresen átkapcsol horgolás üzemmódba, és áttervez egy látott figurát, tárgyat, élőlényt. Jelenleg például, hogy egyre több gólyát látok, számol az agyam, hogy hány sorral lehetne egy gólya csőrét elkezdeni. Szóval nem unatkozom…

A gyártás

babak300.jpgFantasztikus csapat áll mögöttem. Egytől egyig mindenkinek a horgolás a hobbija, és most már a munkája is. Egészen különleges érzés egy 60 feletti generációnak munkát adni, és ellátogatni hozzájuk, mert persze nem mindenki tudja házhoz hozni az elkészült darabokat. Óriási érzés látni a könnycseppet a szemükben, amikor az első általuk megtervezett darab befotózásra kerül, és elindul útjára a gyerekek felé. Ez egy másfajta munkakapcsolat, sok megértés és türelem kell hozzá, de maximálisan megéri, rengeteget tanulok tőlük. Szóval a Mamazon figurák mögött tényleg egyedi életek vannak, telis tele szeretettel. Csak egy példa: az egyik horgoló néni csak úgy engedi el a Ruminiket, hogy egyenként elbúcsúzik tőlük…

A kedvencek

ruminihorgolt.jpgTalán nem árulok el nagy titkot, hogy a Rumini család vezeti a sikerlistát. Ez az a négy termék (Rumini, Balikó, Fecó, Rozi), amiből sosincs elég. Egyébként nagyon eltérő, hogy kinek mi tetszik. A nyuszi a gyerekek nagy kedvence, a baglyot felnőttek veszik, az ufót a tinédzser korosztály. Nekem személy szerint most a Mirr-Murr a kedvencem, talán mert ez a legújabb, és szinte kivétel nélkül minden gyereknek óriási mosolyt csal az arcára, ha meglátja. Szép pillanatok ezek, azt hiszem ezért éri meg a legjobban, a horgolt figurát szorongató gyerekek látványa miatt.