Maszat titkai

Nyitott szemmel a világra

Maszatot minden kisgyerek nagyon szereti. A mesék egyszerűek és teljesek, a képek mindig végtelenül kedvesek és még a szülők is egy pillanat alatt elköteleződnek a helyes kis könyvek mellett. De mi rejlik a sorozatban, ami ennyire magával ragadó?

A teljesség igényével a válasz: maga a tiszta, szabad gyermeki felfedezése a világnak, minden szülői és társadalmi korlát nélkül. A konfiktusok (pusztán) gyermeki konfliktusok, a kalandok abszolút megtapasztalások és élmények. A mesékben uralkodik a szabad játék, és pont a fantázia és kreativitás az, ami kiteljesíti a történeteket. 

Nézd meg, hogy hogyan!

Minden mesekönyv rögtön két kis történetet is rejteget. 

maszat_jatszik_borito_500px.jpg Az első rész a Maszat játszik című könyvecske volt, amiben a főszereplő Maszaton túl máris megismerhetted a két kis bartáját is, Misit és Sárit. A játszótéren a kicsik konfliktusba keverednek, és...

...és nincs ott egy szülő, aki rájuk szólna, hanem maguk a gyerekek maguk oldják meg a dolgot. Maszatnak rossz érzése támad, amikor nem engedi át Sárinak a kismotorját, hiába nem játszott vele. És ezen a ponton jön a képbe Hóchóc, a kisfiú kedvenc kis plüssbohóca!

Maszat és a gyerekek képzeletében Hóchóc eleven és nagyon is kiteljesedett személyiséggel megáldott figura, voltaképpen Hóchóc képviseli a szülői és felnőtt álláspontot. Az első mesében éppen Hóchóc megszemélyesítésével, a Maszat által Hóchóc szájába adott képzeletmegnyilvánulásokkal oldódik meg a konfliktus. Hóchóc empatikusan fordul Maszathoz, aki így könnyen újra utat talál Sári felé... 

Tedd a kosaradba a Maszat-sorozat első kis könyvét itt!

doktor_maszat_borito_500px.jpg A második mesekönyvből, a Doktor Maszatból nehéz lenne választani, hogy a címadó mesét vagy az esős történetet szeretem jobban. Mikor Maszatnak fáj a torka nem akarja bevenni a keserű orvosságot. A kisfiú az eszével már tudja, hogy Hóchócnak igaza van, és jobb lenne utána, de mégse cselekedhet az akarata ellen. Kisgyerekhez máltatlan viselkedés is lenne! Még szerencse, hogy a játék megoldással szolgál. A szerepeket elcsúsztatva Maszat lesz az okos felnőtt, aki gondoskodik a beteg játakairól, a zsiráfról és a vízilóról. No, de ki fog példát mutatni, ha a plüssök nem akarják bevenni az orvosságot? Hát persze, hogy Maszat!

Rendeld meg a könyvet itt!

A Maszat alszik egy igazi esti mesés könyvecske ugyancsak két mesével. Mindkettő a sötétséggel való félelem leküzdésében segít. Az első történet az áramszünetről szól, mikor teljesen váratlanul csap le a sötét. Persze a játék és fantázia még ezt az ijesztő helyzetet is feloldja. Olyannyira, hogy én már alig várom, hogy végre áramszünet legyen és mécsesfényben kártyázhassak vagy világítótornyot építhessek elemlámpából egy paplantenger partjára! A második mese józsef attilai ringatással alatja el Maszatot és minden ismerősét. Tökéletes esti mese kicsiknek.

Tedd a kosaradba a Maszat alszik című könyvet!

maszat_epit_borito_500px.jpg A Maszat épít című könyvben Maszat és Hóchóc villamoson utaznak. Találkoznak Sárival és megmentik Pötyi babát, aki a kislány a villamoson felejt. Otthon pedig építenek Pötyi babának egy saját kis kuckót, hogy ne szomorkodjon. A történet az elveszés félelén segíti át a piciket, miközben azt mutatja, hogy a világ biztonságos és otthonos, mindig akad valaki, aki segít, ha valóban baj van. A második mesében Maszat és Hóchóc madáretetőt barkácsolnak deszkákból, igazi szögekkel, fűrésszel és kalapáccsal. Ez a mese a szabad cselekvés és megvalósítás allegóriája, amire minden kisgyerek áhitozik. (Ha szeretsz te is barkácsolni, kattints ide!)

A Maszat számol című részben Maszat úgy tanulja a számokat, hogy közben sorra veszi a világ dolgait. Mindent, ami fontos egy kisgyereknek. A takarítás című kedves kis mese pedig minden kisgyerek rémálmából varázsol szuper kalandot: a takarításból. Még a rémisztő hangú porszívó is dínó-porszívóvá tud változni, Maszat pedig egyszerűen felpattan rá és megeteti az éhes kisdínót...

A Maszat a vonatontmár diafilmről is ismerheted. A kisfiú és Hóchóc a tanyára utaznak, ahol egy csomó érdekes állattal találkoznak. Sári és Pötyi baba is velük tartanak a felfedezőútra. A tanyán a gyerekek megismerkednek a nagy borontos kutyával, a kecskemával és a gidákkal, a tehénnel, a baromfiudvar lakóival, sőt még a traktorra és a lovacskára is felülhetnek! Igazi nyaralós történet, amiben öröm felfedezni a világot.

A Maszat és a csőtörtés című részben hamar beázik Maszat és Misi cipője, aztán a második történetre megszerelik a vezetéket és Maszat vásárolni indul Hóchóccal. Maszatnál van a pénztárca, ő fizet mindent, és azt is tudja, mi minden kell a vendégváró süteményhez. Maszatnak nem okoznak dolgot a felnőtt világ feladai... Legyél te is a mese vendége egy fimon Maszatszeletre!

maszat_a_fodrasznal_borito_500px.jpg A Maszat a fodrásznál című könyvecske két olyan elemi félelmet segít a kicsiknek feldolgozni, ami majdnem minden gyereket érint. Az egyik a frizura igazítás, a másik pedig a víztől való félelem. A könyvvel a gyerekek kétszer is megkönnyebbülhetnek. A fodrásznál Sári haját vigyázva vágja le a fodrász néni, hogy elég hosszú maradjon, Maszatét pedig már géppek kell vágni, ami nagyon vagány. Bár a gyerekek félnek a hajszárítótól, ez is gyorsan megoldódik, hála Hóchócnak. A rövidebb úszófrizurákkal pedig irány a uszoda, ahol végül Maszat még a víz alá is lemerül. Hogy miért, az derítsd ki itt!

Végül pedig megjelent a Maszat űrhajózik!

A friss és ropogós könyvecske ugyancsak két mesét rejt, amiket akár egy hosszabb történetként is olvashattok. Maszathoz vendégségbe érkeznek a barátai, Sári és Misi. Ám a gyerekek – ahogy az lenni szokott – a nagy izgalomban összevesznek azon, hogy mit játsszanak. Sári babaházat szeretne építeni, Misi egy garázsról álmodozik, és ami a legfontosabb – itt sem jelenik meg egy rendre utasító szülő – hanem a három gyerek maga oldja meg a konfliktust – Hóchóc játékos beavatkozásával.

maszat_urhajozik_borito_500px.jpgPersze az nem megy olyan gyorsan és egyszerűen: Maszat először bunkit épít magának, hogy elvonulhasson egy picit, mert dühös a barátaira. Csakhogy Misi tovább tetézi a bajdt – lerombolja a búvóhelyet. Aztán Hóchóc fantáziája lendít a helyzeten, frappánsan rávilágít, hogy a kuckó nem lerombolódott, hanem voltaképpen egy hatalmas sárkánnyá változott a takaró. A gyerekeknek pedig össze kell fogniuk, hogy le tudják győzni a fenevadat. Maszat, Sári és Misi annyira belejönnek az együttműködésbe, hogy egy olyan bunkit építenek, amiben egy babaház és egy benzinkút is könnyedén elférnek. 

A második mesében pedig egyszerűen kibontakozik a szabad játék, amiba bemelegedtek a gyerekek. A kis barátok a Holdra készülnek és el is jutnak odáig. Ugrálj a gyerekekkel a Szaturnusz gyűrűjén, ugorj hatszor nagyobbat a Holdon, mint a Földön, igyál óvatosan űritókát, fedezd fel a fekete lyukat, ismerd meg, mit rejt a sötétség és várd a finom Vacsoracsillagot te is, miközben egy csomó izgalmas dolgot megtudhatsz az univerzumról Misi jóvoltából!

Rendeld meg a Maszat űrhajózik című könyvet itt!

Kapcsolódó termékek