Matyi és Sári őrült jó vakációja

Milos Macourek - Adolf Born: Matyi és Sári nyaral

Matyi és Sári a világ legizgalmasabb vakációján vesznek részt a varázslatos telefonkagyló segítségével! Te hogyan nyaralnál, ha minden kívánságod teljesülhetne? Vigyázz, mert néha nehéz kiszámítani a kívánságaink következményeit! Matyi és Sári mindenesetre egyszerre nyaral így a nagymamánál vidéken és a tengernél, mindenkit elszórakoztat a faluban, és rengeteg kalamajkába keveredik - aztán persze mindig kikeverednek a bajból, miközben ők is és mi is nagyokat nevetünk. - Győri Hanna ajánlója

Ha az ember iskolás, akkor azzal a komoly dilemmával szembesül, hogy
a) nem annyira szeret iskolába járni,
b) de az iskolában vannak a barátai

tehát:

a) örül a nyárnak nagyon, mert szabadság,
b) de már előre hiányoznak neki a barátai, mert azért 2 hónap a szülőkkel, az elég pusztító

Nem probléma ez azonban akkor, ha az embernek van egy
a) minden kívánságot teljesítő csodatelefonja
b) és egy olyan okos barátnője, akinek eszébe jut, hogy hogyan lehet a telefon segítségével kicselezni ezt a problémát.

Matyival ugyanis a szülők egy full-extrás nyaralást terveznek a tengerparton, Sári pedig a nagyszüleihez megy vidékre. Matyi persze szívesebben tartana vele, mire Sári kitalálja, hogy a telefontól kérnek egy Pótmatyit, aki mehet a szülőkkel, Sáriék meg ügyesen lecsempészik Matyit vonaton, úgy, hogy egyik szülő se tudjon róla.
Innen pedig egy fergeteges nyár következik a sorozattól megszokott hangnemben, azaz hullámzó óriásmondatokban, lendületesen, sodorva, óriásian sztorizva. Felsorakoznak a cseh falu tipikus figurái, Kukucska úr, az erdész, Janda bácsi, a nagyhasú, kalapos szomszéd, Kosztka úr a falusi művész, Baltazár úr, a postás, Kupori anyó, a szegény öregasszony, Szalonkané, aki rátarti gazdag nő, illetve a kedvenc szereplőm Lelkes Lukács, aki messziről afféle buzgómócsingnak tűnik, de amint a gyerekek megismerik, hogy azonkívül, hogy mindenki szerint tökéletes, nagyon jó fej. Matyi és Sári pedig úgy érzi, hogy nemcsak a minden saját vágyát, de a falu összes vágyát teljesítik. Így lesz a tenger a kert végében, őserdő a nagypapa házánál, így utazik Lelkes Lukács az Alpokba. Persze a bonyolult kalandok menetét nehéz előre megszabni, vagy akár kiszámítani, és így pillanatok alatt hatalmas kalamajka lesz abból például, hogy Matyi és Sári angol királyi párrá változva látogatnak el a tengerpartra, majd a tenger jön hozzájuk - de rengeteg turistát odavonzva, akik ráadásul ott akarnak táborozni!
Egyszóval a felhőtlen nevetés, a váratlan fordulatok és a vicces figurák garantáltak itt is, mint az első kötetben, és ráadásul sokkal több mese van benne, rövidebbek, hosszabbak - no, és a rengeteg szuper kép! Az óriásbolhától a fürdőző emberekig, mind nagyszerű.

Vakáció mellé elengedhetetlen kellék, nekünk nem lesz gond mit kezdeni a strandon, az esős napon, a múzeumba menet: mi Matyi és Sárit fogunk olvasni!