Bennünk élő történetek

Így mesélj a Bibliáról!

Hogyan beszélj vallásról, kultúráról vagy sokféleségről a gyerekeddel? Melyek azok a megkerülhetetlen történetek, amelyek többezer év után is körülöttünk, bennünk élnek? Hogyan kapcsolódhattok, értelmezhetitek a legfontosabb bibliai meséket és alakokat? Fontos kérdéseket jártunk körül az idei Könyvhét legcsodálatosabb kiadványai kapcsán.

Vallási meggyőződéstől függetlenül a zsidó-keresztény kultúrkörből nem tudjuk magunkat kivonni. Ha rendszeres templombajáró hívők vagyunk, ha megrögzött ateisták, akkor is ugyanazzal az eszmével szemben határozzuk meg önmagunkat, és így hatással van ránk. A Biblia évezredeken keresztül hihetetlenül erős hatást gyakorolt és gyakorol még ma is a történelem és a politika alakulására és az emberek gondolkodásmódjára.

Ha valami, ami ennyire régi, és még ma is meghatározóan jelen van, azt bizony minden valamire való ember meg akarja érteni – hátmég a gyerekek! A lent felsorolt könyvek segítenek megérteni, közelebb kerülni és beszélgetni. 

Az archaikus bibliai szövegek jelentése gyakran még a felnőttek számára is nehezen értelmezhető, így a gyerekektől sem várhatjuk el, hogy élvezettel vegyék a kezükbe a nehezebb olvasmányokat, megkerülni viszont lehetetlen. Hogy befogadhatóvá tegyük, maivá kell írni a szöveget, egyértelművé tenni a történeteket, karaktereket és motivációkat, tisztázni bizonyos fogalmakat és jelenségeket.

Ezt az igényt tartotta szem előtt a Csimota kiadó is, amikor megjelentett egy különleges sorozatot, amely az ismert bibliai történeteket dolgozza fel úgy, hogy a kisiskolások számára is érdekes legyen. Az eddig megjelent két kötetből megismerhetjük Mózes és József történetét tizenegy-tizenegy fejezetben a kezdetektől egészen addig, amíg be nem teljesítik Isten akaratát.

Mózes életét egészen a gyerekkorától kezdve végigkövethetjük: megtudhatjuk, miért a fáraó lánya nevelte fel, mi történt az égő csipkebokornál, hogyan győzte meg a zsidókat, hogy vele tartsanak, hogy mit ettek, hogyan vált szét a tenger és a többi ismert és kevésbé ismert részletet a Biblia egyik legismertebb alakjáról.
József történetét szintén részletekbe menően megismerhetjük Szokács Eszter olvasmányos meséiből. A kánaáni árulástól az egyiptomi családegyesítésig követhetjük József életét, aki mint egy igazi mesehős, többször is nagy bajba kerül, amiből néha a szerencse, néha pedig a leleményessége segíti ki, és az események hatására fejlődik, tanul és változik. Ezek a történetek közelebb hozzák a gyerekekhez az unalmas, polcon porosodó bibliai tanításokat, és átérezhetővé teszik az olvasók számára a bibliai karakterek motivációit. Szokács Eszter meséit estéről estére elővehetitek, beszélgethettek róla és tanulhattok belőle.
A sorozatról nem beszélhetünk Nagy Norbert fantasztikus illusztrációinak megemlítése nélkül: őt a Lámpaoltó Pöttyös néni kapcsán már ismerhetitek, és ahogyan abban a könyvben, úgy ebben a sorozatban is különleges, egyedi világot teremt rajzaival.


A Népmesekincstár-sorozat hiánypótló a gyerekirodalomban, mert már az egészen kicsikkel is megismerteti különböző népek történeteit. A témákat az életkori sajátosságoknak megfelelően csoportosítja, és beépíthetővé teszi az óvodai foglalkozásokba és az iskolai tanagyagba a népköltészeti alkotásokat.

Ezzel a céllal jött létre a Bajzáth Mária által válogatott A rabbi és az oroszlán című gyűjtemény is, amelyben zsidó meséket, legendákat találhatunk. A kötet több nagy fejezetből áll, így találhatunk állatmeséket, de bölcs zsidókról szóló történeteket, élet és halál kérdéseiről, jóról és rosszról, hazugságokról és igazságokról is olvashatunk.

Fontos mesék és megőrzendő értékek gyűjteménye ez a kötet, amely vallási hovatartozástól független irodalmi értékekkel bír, és ugyanolyan élmény felnőttek számára is a sok különleges történet, mint a gyerekeknek. Így ezt a kötetet nem csak esti meséléshez, de elmélkedéshez, beszélgetésekhez is ajánljuk. A gyűjteményt Herbszt László precíz, szimmetrikus, visszafogott színvilágú rajzai díszítik, ami a szépirodalmi igényű szöveggel igazán különleges ajándékká teheti azt.


Amikor vallásról beszélünk, nem felejthetjük el, hogy sokfélék vagyunk. Van, aki csak a mamájával vagy csak a papájával él, van, akinek barna a bőre és fekete a haja, van, akinek nem magyar az anyanyelve, van aki itt született, van, aki tanulni jön ide, és van, aki a háború vagy az éhínség elől menekül hozzánk – és van, akinek más a vallása. A Sokfélék vagyunk! című kötet bemutatja a gyerekeknek, milyen sokféle ember létezik, és azt, hogy ebben a sok különböző emberben mégis mennyi minden közös. Megmutatja, hogy nincs minőségbeli különbség kultúra és kultúra, ember és ember között, hiszen a világ összes nemzetének ünnepei, szokásai, vallásai adják ki azt a nagy egészet, amelyet emberiségnek nevezünk. Fontos olvasmány, amelyet érdemes minden családnak közösen átlapozgatnia.

Navratil Dominika

Kapcsolódó könyvek

Kapcsolódó cikkek