Menő könyvek nagymenőknek

Ezeket ajánljuk a 7-12 éveseknek!

Hat szuper könyvet ajánlunk a tavaszi szünetre, hogy egy percig se legyen unalmas a pihenés!  Utazhatsz mozgó szigetek hátán, bepillanthatsz egy kezdő rocksztár/kaszkadőr életébe, megtudhatod, mi az Ebzombik leghíresebb száma, robotokkal együtt oldhatsz meg egy titokzatos rablást, szörnyekkel nyomozhatsz, vagy akár főszereplő is lehetsz a saját könyvedben. Könyvek olyan 7-12 éves gyerekeknek, akik szeretnek olvasni, és olyanoknak, akik még nem tudják, mennyire szeretnek olvasni.

Philip Reeve: Olivér és a tengerkócok, korosztály: 7-10

25364.jpgAmikor a VanMersze család tíz hosszú, felfedezéssel töltött év után letelepedni készül tengerparti házukban, megdöbbenve veszik észre, hogy új, kis szigetek tűntek fel a part közelében – amik ráadásul mozognak! Ha ez nem lenne elég, Olivér szüleit el is rabolja az egyikük, így bátor fiuk a megkeresésükre indul. A kaland során mellészegődik Szirtesó, a kicsit szerencsétlen csatangsziget, egy nagyképű, de segítőkész albatrosz és egy rövidlátó hableány is. A barátok egymást segítve, és a tengeri majmoktól, meg a legnagyobb és legmorcosabb csatangszigettől sem visszariadva indulnak a szülők megmentésére a Tengerkócok Éjszakájára a Mélységes Sekélyesbe.

A szépen illusztrált könyvet a szuper történeten túl még a leleményes magyar fordítás teszi külön élvezetessé (például a gúnyolódó és ironizáló hínárokkal teli Gúnyártenger, vagy maga a tengerkóc kifejezés is csillagos ötös!).

Neked való, ha eddig úgy gondoltad, hogy a kalózok a legbátrabbak a tengeren: Olivér mindenkit lepipál!

Ciaran Murtagh: A nagy ugrás – Fin Spencer fintasztikus naplója, korosztály: 8-12

25540.jpgKi ne álmodott volna arról, hogy egy rossz napját egy varázsütéssel meg nem történtté tegye? Ez nem csak puszta vágyálom az ambiciózus rocksztár és kaszkadőr pályára készülő Fin számára, akinek birtokába kerül egy varázserejű napló. Csak arra nem számít, hogy mikor azt hiszi, hogy a múltat megváltoztatni képes napló megoldást jelent egyre tornyosuló problémáira (mint például a sulis tehetségkutató versenyben való szereplés, vagy az idegesítő kishúg leszerelése), még annál is bonyolultabb lesz az élete, mint addig.

A szerző ügyesen boncolgatja a menő-lúzer témát, ami nagyban meghatározza Fin mindennapjait is. A fiú eleinte arra törekszik, hogy elkerülje a lúzer jelzőt, és ennek érdekében mindent megtesz, hogy a legmenőbb srácot a haverjának tudhassa – még annak az árán is, ha ezzel megbántja a legjobb barátját… Aztán persze rájön, hogy igazából az a legmenőbb, ha önmagát adja, és hogy nem ciki, ha a Cuki bucit énekli a kishúgával (és még jobban is kifizetődő, hiszen a suli legszebb lánya is így figyel fel rá!).

Neked való, ha eddig úgy gondoltad, az lenne a legjobb, ha mindent megkapnál, amit szeretnél. Inkább vigyázz, mit kívánsz, mert a végén még valóra válik, akárcsak Fin esetében! Ha pedig még többet szeretnél tudni Fin Spencer fintasztikus kalandjairól, olvasd el Milán és Zsani ajánlóját itt!

Liz Pichon: Kitűnő kifogások (és mindenféle más) – Tom Gates 2., korosztály: 8-12

24765.jpgTom az iskolai szünetben nem vágyik másra, mint hogy a legjobb barátjával tökéletesítse a közös bandájuk számait (anélkül, hogy Derek apukája mindig beleszólna, hogy milyen zenét hallgatnak a fiúk a próbán), karamellostyát szeretne enni, lehetőleg kipukkadásig (és persze lehetőleg anélkül, hogy elromlanának a fogai, és fogorvoshoz kelljen mennie), és új módszereket szeretne kifejleszteni morcos nővére, Delia irritálásra (lehetőleg minél bosszantóbbakat). És miközben az Ebzombik fellépésére is készülni kell, mégis kinek lenne ideje rendesen megírni a házi feladatot?

Tom újra mesél mindennapjairól „Az én csúcsszuper világom – Tom Gates” lapjain már megszokott könnyen olvasható formában, sok apró képpel illusztrálva a történetet.

Neked való, ha eddig azt gondoltad, hogy Tom nem tud már kitalálni több rejtekhelyet Delia napszemcsijének!

Fabian Lenk: A rablórobotok nyomában - Dr. Dark hihetetlen kalandjai 2., korosztály: 8-12

25341.jpgDr. Dark és gyerekei, az éles eszű ikerpár, Leandro és Luna az Aranyváros titkának megfejtése után most egy nagy kaliberű rablás ügyében nyomoznak: a New York-i Természettudományi Múzeumból eltűnt India csillaga, a hatalmas értékű drágakő. A rablás mögött Don Pedro és emberszabású masinái állnak, azonban robotokban a Dark családnál sincs hiány: az ügy felgöngyölítésében a kissé beszédhibás Tinnie és a gumimaci-rajongó Rob is segítenek!

Leandro és Luna az elejétől a végéig segítetenek a nyomozásban, és legtöbbször az ő tűpontos megfigyeléseik lendítik előre az izgalmas cselekményt. A Dr. Dark igazából egy ifjú detektíveknek szóló sztori egy csomó akcióval, titkos megbízással, és filmbe illő fordulatokkal – vajon ki lehet az áruló, aki információt szivárogtat a rablóknak?

Neked való, ha eddig azt gondoltad, hogy csak a felnőttek kiváltsága érdekes krimiket olvasni: ebben a könyvben te is 007-es ügynöknek képzelheted magad!

Jeff Kinney: Egy ropi csináld magad naplója, korosztály: 7-10

25394.jpg
Egy könyvkötésű napló, amit tele lehet firkálni – és nemcsak hogy lehet bele írni, de tulajdonképpen kötelező is. Ez a lényege az új Ropi-naplónak, ahol most kivételesen nem olvasó vagy, hanem főszereplő lehetsz, és nem Ropi történetei vannak a középpontban, hanem te. Olyan átlagos (mi a kedvenc filmed?) és olyan korántsem átlagos (mi volt a legtöbb idő, amit fürdés nélkül töltöttél?) kérdéseket válaszolhatsz meg, amiken egyébként valószínűleg alapvetően el sem gondolkodnál. Saját képregényt rajzolhatsz, és írhatsz arról is, hogy milyennek képzeled a jövőt (szerinted mi lesz a jövő idegesítő szlengszövege?).

Neked való, ha úgy gondolod, hogy tudod, milyen üzemanyaggal mennek majd az autók tíz év múlva… Mindenképp írd le ebben a könyvben, hogy később bebizonyíthasd a barátaidnak: te bizony már rég megmondtad!

Robert Paul Weston: A híres hatodik Ghork, korosztály: 11-14

25040.jpgA Szörnyen titkos részleg második részében nem Archie bácsi vállalata áll a középpontban: a már megismert fura alkalmazottak ugyanis táviratot kapnak, miszerint a Heppleworth Élelmiszergyárat megtámadták a világuralomra törő gonosz ghorkok. És ha ez nem lenne elég, azzal fenyegetőznek, hogy a dolgozókat tálalják fel vacsorára. Elliot és Leslie vezetésével így a DENKi-3000 szörnyein a sor, hogy megmentsék a bajba jutott lényeket.  De vajon időben érkeznek-e a Kulináris Fesztiválra, vagy csápos csemege lesz a szomszédos üzem szörnyecskéiből? (A könyvet a kicsit idősebb korosztálynak, 11-14 éveseknek ajánljuk.)

Neked való, ha eddig azt gondoltad, hogy nem létezhet olyan helyzet, hogy egy kabaréelőadás sikerén múlik a világ megmentése… Pedig ebben a könyvben pont ez történik!

- Városi Dorottya ajánlója - 

Kapcsolódó termékek