Menő négykezes

Az Emberek Országa az idei évünk legvastagabb - körülbelül 500 oldalas könyve, egy Young Adult disztópia Mészöly Ágnestől és Molnár T. Esztertől, akik közösen, felváltva és együtt gondolkozva írták meg egy testvérpár szívbemarkoló és izgalmas történetét, ami a 600 évvel későbbi Földön játszódik.

 

az_emberek_orszaga_borito_500px.jpg

Föld, 2646.

Kalaallit Nunaat - az Emberek Országa, a kultúra utolsó menedéke a Harmadik Háború és a klímaváltozás miatt lakhatatlanná vált bolygón.

A Heim - az iskola, ahová csak a legjobbak juthatnak be: Kalaallit Nunaat leendő vezetői, akik biztosítják az emberiség fennmaradását.

Umia - egy lány, aki a kiválasztottak között is a legtehetségesebb.

Nanouk - egy fiú, aki egy visszatérő álom miatt nem lelhet otthonra az iskola falai között.

Ez az álom előbb csak a két fiatal világát forgatja ki a sarkaiból, de később már az egész bolygó hatalmi egyensúlyát veszélyezteti. Umiának és Nanouknak döntenie kell, pedig az sem világos, hogy saját maguk alakítják-e sorsukat, vagy nagyhatalmi játszmák feláldozható szereplői csupán.

Elképzelhető-e lázadás a legigazságosabb társadalomban? Van-e értelme az összetartozásnak és a szerelemnek ott, ahol a napfény és a víz halálos veszélyt jelent még a legerősebbek számára is?

Minden kérdésre megtalálod a választ a könyvben!

A közös munkáról a két szerzőt kérdeztük:

- Milyen 3 szóval jellemeznétek a közös könyveteket?

Mészöly Ági: Vészjósló, nagyszabású, kegyetlen.

Molnár T. Eszter: Forradalmi, apokaliptikus, elgondolkodtató

- Ági, mit szeretsz Eszter karakterében, Nanoukban?

Mészöly Ágnes: Nanouk egy örök idealista. Hisz abban, hogy létezik a szabadság, hogy a világ lehet igazságos, és az emberek képesek olyan saját döntéseket hozni, ami a boldogsághoz vezeti őket. És ezekért az álmokért cselekedni is képes. A saját érdekeit sokszor alárendeli a többiekének. Ezen belül természetesen erős, bátor, hatalmas küzdő (szó szerint is, nem csak képletesen), és zöld szeme van. Szerencsére azért nem ő a tökéletes srác: időnként meggondolatlanabb, mint egy kölyök spániel, és annak ellenére, hogy remek stratégiai érzéke van, hosszas belső vívódások után is képes rossz döntéseket hozni. Tehát igazi hős alkat…

- Eszter, hogyan jellemeznéd Umiát, Ági szereplőjét?

-Molnát T. Eszter: Umia nagy jövő előtt áll. Nemcsak szép és kiváló sportoló, hanem a Heim egyik legokosabb diákja is. Kötelességtudata és önfegyelme a társai fölé emeli. Nincsenek gyenge pontjai, vagy ha vannak, rajta és a mamaruton kívül senki sem tud róluk. Nanouk sokáig csak messziről csodálja, mégsem lepődik meg, amikor kiderül, hogy Umia, amikor éppen elfeledkezik a saját jelentőségéről, vicces, melegszívű és gondoskodó.

- Milyen volt a közös munka?

Mészöly Ági: A közös munka remek volt. És rémes. Remek, mert Eszter folyamatosan inspirált, rémes, mert állandóan nyomasztott, hogy milyen jókat ír. Remek, mert a közösen felépített világ sokkal összetettebb lett annál, amilyet egyedül alkottam volna, rémes, mert nem csak az én akaratom érvényesült. Remek, mert időnként olyan csavarokat tett a történetbe, amik nekem eszembe nem jutottak volna. Rémes, kábé ugyanezért. Remek, mert megírta helyettem az érzelmes dolgokat. Rémes, mert nem hagyta, hogy túlzásba vigyem a lövöldözéseket és az akciójeleneteket. Összességében azt hiszem, hogy az volt a legjobb, hogy kiegészítettük egymást. Ez persze nem azt jelenti, hogy valaha is megbocsátom neki, hogy otthagyott minket (mármint engem és a hőseinket) a parton, kiürült tárral...

Molnár T. Eszter: Ki ne akarna négykezes regényt írni Mészöly Ágnessel? De vajon miért akarna bárki is négykezes regényt írni? Mi megpróbáltuk, és nem bántuk meg, mert a közös munka olyan utakra vezetett, ahová magunktól nem jutottunk volna el. Egy évvel ezelőtt eszembe sem jutott, hogy valaha a grönlandiak és a poszthumánok közötti harcokról fogok írni. Persze voltak nehéz percek is, például amikor arra ébredtem, hogy Ági az éjjel kinyírta a fél iskolát, és nekem egyetlen fejezetem van őket elsiratni vagy feltámasztani.