Mentőöv

Sorozat kamaszoknak és szüleiknek

A Scolar Teen négy könyvből álló mentőövet szimbolizáló kiegészítővel ellátott sorozata a kamaszkor problémáit, veszélyeit dolgozza fel. A rövid, dikciókban gazdag szövegek könnyen és gyorsan olvashatók, a fiatal tinédzsereknek épp megfelelő. Olvasd el a 18 éves Barnabás ajánlóját!

 

A tinédzserkor egy terhes, nehéz időszak az ember életében. A tinédzser pszichés és testi változásokon esik át, elkezd önállósodni, ami néha gyönyör, néha kín, és egyre nagyobb szerepet tölt be az életében az én és a közösség kapcsolata. Ez az érési folyamat valójában egy leválás, eleinte a szülőkről, majd az idő előrehaladtával a szűkebb baráti, ismerősi körről, melynek végén optimális esetben egy független önmeghatározás, identitás áll. Ezért rettenetesen fontos ezt az időszakot biztonságban megélni, mert ellenkező esetben az embert olyan traumák érhetik, amik negatívan befolyásolják a majdani felnőtt létét. 

Az elmúlt években azonban történt egy fontos változás, mégpedig a közösségi média térnyerése, főként a fiatalok körében. A taglalt életszakasz törékenységét mi sem szemlélteti jobban, mint a tinédzserek működése ezeken a platformokon. A mindent felülíró és szinte azonnal létrejövő visszajelzés - általában a sorozat egyik kötetének címét is adó like formájában - teljesen meghatározza a fiatalok viselkedését. 

A már ismert bullying (sajnos magyarul nincs hasonlóan kifejező fordítás, talán az erőszakoskodás, megfélemlítés, bántalmazás szóhármassal lehet megfelelően leírni) egy még rettenetesebb és több veszélyt magában rejtő változata a cyberbullying. Mivel ez a neten történik, ahol még kevésbé tudd egy szülő vagy egy felnőtt közbeavatkozni, ráadásul messze nem ismeri ki magát annyira ezen a terepen, mint a tinédzserkorú gyereke. Emellet az interneten történt kipécézések maradandóak, a posztok, kommentek nem tűnnek el. A tinédzserek védekezése sokféle lehet; a visszavonulástól (itt: a profil törlése) az álprofil mögé bújáson át addig a kényszermegoldásig, hogy a bántalmazott betagozódik a „támadók” közé.      

 imagehandler_7.jpeg

Likevadász - Ulrieke Ruwisch, a  holland írónő 2015-ben megjelent könyve is ezeket a témákat boncolgatja. A mű főszereplője, Hannah saját bevallása szerint unalmas, legkevésbé sem spontán vagy laza. Ennek eredményeként nem is a legnépszerűbb lány az iskolában, ahogy az interneten sem. Illetve ott igen, csak ott nem Hannah-ként ismerik. Álprofilján olyan, amilyen a valóságban nem lehet, de nagyon szeretne lenni. Sokkal pozitívabban is értékelik őt, ő pedig sokkal többet mutat magából, a szó szoros és átvitt értelmében is. De mivel az internetes anonimitás rendkívül vékony máz, Hannah hamarosan zsarolás áldozata lesz. Ebben a teljesen ismeretlen helyzetben tapasztalatok nélkül és a szégyen miatt a lány egyedül próbálja megoldani a problémát. 

imagehandler_6.jpeg

Mindent tudok rólad című regény főhősnője, Nina épp próbaedzésre készül egy komoly focicsapatnál mint kapus, ráadásul egy helyes sráccal is találkozik, de nem sokáig tart a felhőtlen öröme. A lány egy nem könnyű szakításon van túl. Volt barátja, Limó megszállottan zaklatta őt. A fiú otthonosan mozog a technológiában, ezért ezen a felületen keserítette meg Nina életét. Már úgy tűnt, felhagy ezzel, mikor a lányra újból záporozni kezdenek a névtelen üzenetek, hívások. Csakhogy a zaklató most nem áll itt meg; Nina életének minden percét el akarja rontani, komolyan visszaél a lány adataival. A technológia újdonsága miatt nemcsak a lány, de még a hatóságok is tehetetlenek a zaklatóval szemben. A regény rámutat az internet szabályozatlanságára, az adatvédelem gyengeségeire, de még ilyen komoly témák mellet is fiatalos és élvezhető tud maradni.

imagehandler_4.jpeg

Célkeresztben - Ez a könyv a sorozathoz képest rendhagyóan nem egy lányról, hanem egy fiúról szól. Robert a környezetében mindenkivel jól kijön, mígnem egy buli után mindenki levegőnek nézi, vagy ami még rosszabb, nyíltan beleköt. Önhibáján kívül az interneten és a valós életben is utálat tárgya lesz.

Daniel Höra regénye finoman érzékelteti azt a folyamatot, amikor egy kisebb csoport “kiutál” valakit, sokszor ok nélkül, és olyan vehemensen teszik ezt, hogy az áldozat személye illegitimmé válik azok számára is, akik nem érintettek a konfliktusban. Megint csak fontos téma kerül a középpontba tehát, és a történet ismét meg van fűszerezve a legmodernebb platformok által képzett légkör kiszámíthatatlanságával, veszélyeivel. A regény hűen mutatja be az ilyen helyzetek traumatizáló és roncsoló hatását, az áldozat menekülését és frusztráltságát.

  imagehandler_5.jpeg

A gödör mélyén - Beata Dölling regénye egy hamisítatlan, klasszikus tiniregény. A  főszereplő, Lotte egy kis német városban lakik, és várja az életét megrengető változást, de addig, amíg ez be nem következik, inkább a bulizásnál marad. Egy rosszul sikerült este után találkozik Squirrellel , a punkfiúval, a srác nemtörődömsége és lazasága azonnal lenyűgözi a lányt, és ettől kezdve ő is a punkok közé tartozik. A társaság ritmusát felvéve még inkább elkezd inni és bulizni. A könyv témája a tinédzserek sokszor irracionális lázadása és nonkonformizmusa; ebben a kötetben hangsúlyosabb a fiatalok alkohollal és szexualitással való kapcsolata, mint a sorozat többi részében megjelenő internetes veszélyek, de talán nem kell aláhúzni, hogy ez a tárgykör legalább annyira fontos, ha nem fontosabb. 

A könyvek nyelvezetükben és terjedelmükben is azokhoz állnak közel, akik most lépnek ebbe az életszakaszba. A regényekben az említett témák mellett nagy hangsúlyt kap a történet, a fiatalok mindennapi élete és problémái, így olvasmányosak és ismerősek lesznek a tinédzsereknek.

Ajánlott olvasmányok ezek a kötetek a szülőknek is, akár van ilyen korú gyerekük, akár nincs. A kurrens fiatal generáció tagjai sokkal adaptívabbak az informatikai térhez, mint szüleik, de ahogy a könyvben is történik, a kellő tapasztalat és érettség hiányában sokszor nem tudják az ilyen térben kialakult problémát, konfliktust, fenyegetést megoldani, ezért mindkét fél részéről fontos a kölcsönös támogatás, oktatás.
A sorozat elolvasása önmagában nem megoldás, de kitűnő első lépés lehet.