Merülj el, habár fájni fog!

Az óceán mélyén döbbenetes könyv.
Ne félj tőle. Mert magával ragad, beszippant, felemészt, tükröt tart. 
Olvasd el a szerző előszavát, hogy hogyan és miért született ez a különleges könyv, és mutatunk egy részletet is, hogy egy megérezd, milyen mély lehet az óceán...

Neal Shusterman előszavából minden kiderül könyvről: 

Az óceán mélyén nem a képzelet szüleménye. Azok a helyek, ahol Caden járt, nagyon is valóságosak. Az Egyesült Államokban minden harmadik család érintett valamilyen mentális betegségben. Tudom, mert a mi családunk is közéjük tartozik. Sok hasonló dologgal meg kellett birkóznunk, mint Cadennek és a családjának. Végignéztem, ahogy valaki, akit szeretek, alámerül a mélybe, és semmit nem tudtam tenni, hogy megállítsam.

A fiam segítségével megpróbáltam megörökíteni ezt a merülést. A kórházról szerzett benyomások, a félelem, a paranoia, a dühöngés és a depresszió valóságosak, akárcsak a zseléérzés és a gyógyszerek okozta tompaság (ez utóbbit magam is megtapasztaltam, amikor véletlenül bevettem két Seroquelt, mert összekevertem az Excedrinnel). De a gyógyulás is valóságos. A mentális betegségek nem múlnak el teljesen, de bizonyos fokig háttérbe lehet szorítani őket. Ahogyan dr. Papaguy mondja, ez nem egy egzakt tudomány, de megtesszük, amit lehet – és napról napra jobb a helyzet, mert egyre többet tudunk az agyról és az elméről, és egyre jobb, hatékonyabb gyógyszereket hozunk létre.

ocean3.jpgHúsz évvel ezelőtt a legjobb barátom, aki skizofréniában szenvedett, kioltotta a saját életét. A fiam azonban megtalálta a maga égdarabkáját, és sikerült kiszabadulnia a mélyből: idővel inkább Carlyle-ra, mint Cadenre hasonlított. A könyvben található rajzok az ő művei, mindegyik a mélyben készült. Számomra a legnagyszerűbb műalkotások a világon. Hal egyes megfigyelései az életről pedig a fiam költeményeiből származnak.

Azt reméljük, hogy Az óceán mélyén vigaszt nyújt azoknak, akik maguk is megjárták ezeket a mélységeket, mert
rájönnek, hogy nincsenek egyedül. Bízunk abban is, hogy segít másoknak együtt érezni, és megérteni, milyen a mentális betegségek sötét, kiszámíthatatlan vizein hajózni. És amikor a mélység a te szemedbe néz – márpedig bele
fog –, kívánom, hogy légy képes állni a tekintetét.

A kép alatt olvass el egy részletet!

ocean2.jpg

Itt pedig egy oldal a könyvből. Döbbenetes.

ocean.jpg