Mese és fejlesztő mocorgás a bátor bábfiúval

Stiglincz Milán és Varga Norbert megmozgató első könyve

A szerzőpáros nem csak a gyerekek szórakoztatásában és megmozgatásában járatos, hanem a történetmesélésben is. Végre itt van Stiglincz Milán első könyve, ami Varga Norberttel és Szabó Tamással, azaz a Mocorgó csapatának több éves tapasztalatával felvértezve egy rendkívüli könyv lett. Olyan mesét kaptunk, ahol a történet nemcsak szerethető karakterekkel, de egy sor játékos mozgással is kiegészül, sőt azzal válik teljessé.

Azonnal belecsöppenünk a mese forgatagába

A könyv elején röviden, de annál hatásosabban vázolja fel Milán Kalimpa, a Bábszínház egyik bábjának világát. Kalimpát épp csak megismeri az olvasó, máris egy komoly küldetéssel bízza meg a színház hercegkisasszonya, Bubilla, aki egy varázserejű buborékfújót ad segítségül a küldetéshez, melyben királyi apját kell megmenteni. Ehhez azonban Kalimpának el kell hagynia a Bábszínház otthonos világát, és ki kell merészkednie a Nagyvilágba, ahol azonban elveszti minden ügyességét, és újra meg kell tanulnia mászni, ugrani, sőt még futni is.

kalimpa5.jpg

Ez az a pont, ahol a kicsik be tudnak kapcsolódni Kalimpa történetébe és vele együtt megtanulni a különféle ügyességet, egyensúlyérzéket, figyelmet és kooperációt igénylő feladatokat. Lehet képzeletbeli bőröndöt tolni, vonszolni, sőt buborékban ugrándozni is! A mesefolyamba ugyanis beleszőttek a szerzők minden olyan feladatot, amit Kalimpának is meg kell csinálnia, hogy sikerre vigye küldetését. Ráadásul az alapfeladatok mellé az ügyesebbek nehezített próbatételeket is kapnak, hogy senki se unatkozzon se otthon, se az óvodai csoportban, vagy egy gyerekzsúr nyüzsgő közösségében. A népesebb, gyerekes barátokkal rendelkező társaságoknak pedig sok fejtörést spórol meg a könyv, hiszen a meseolvasás azonnal aktív programmá alakítható, így minden lurkó lemozgatható még az uzsonna előtt.

Fejlesztő torna, ami játék a javából

kalimpa2.jpgKalimpa kihívásokkal teli útján különböző mozgásformákat tanul meg, amit aztán a szakavatott, mókás átiratokban a gyerekek is leutánozhatnak. A szülőknek rövid leírások mutatnak rá az egyes mozgásformák fejlesztő és élettani hatására, így minden szülő és nevelő pontosan tudni fogja, mi miért is jó a gyerekeknek: hogyan erősödik a kicsik hátizma, és alakul ki a helyes álló és ülő testtartást megtámasztó gerinc melletti izomzat, hogyan fokozható az agy jobb és bal félteke közti kommunikáció, hogyan erősíthető az idegpályák egyes részei között a kapcsolat, és hogy hogyan lesz egyre gyorsabb a reakcióidő, vagyis maga az agy. Emellett a finom motorikus képességeik és a térbeli tájékozódásuk is fejlődni fog, amely képességek az írás és az olvasás elsajátításához is nélkülözhetetlenek lesznek, mikor az óvodásunkból iskolás lesz.

kalimpa6.jpg

Az ügyetlen gyerekeknek sem kell zavarban lenniük, vagy szégyenlősen részt venniük a játékokban, hiszen az egész mese, és így az összes feladat, arról szól, hogy az ügyetlen mesehős, hogyan győzi le az akadályokat, megtanulva a segítségére siető állatok mozgását a Nagyvilágban, hogy végül ő is olyan ügyes legyen mint a kalandban barátaivá szegődő társai.

Bugya Brigi ajánlója

További érdekességeket a könyvről itt találsz!

Kapcsolódó termékek